Још нема реформе у јавним предузећима

Реформе у јавним предузећима још нема. Гломазан систем и вишак запослених главни су узроци лошег пословања предузећа. Приоритети се понављају кроз све економске политике – само реузлтата нема. И тако годинама.

Република Српска 06.03.2016 | 17:30
Још нема реформе у јавним предузећима

Реорганизација и реструктурирање јавних предузећа. То је био приоритети власти у последње четири године. Формално. Суштински ништа конкретно није урађено. Осим наслова у новинама и увјеравајућих изјава на ТВ екранима – нико нема јасан план и тачан датум када ће до реорагнизације и доћи. Ресорни министар признаје да се касни.

Најтежа ситуација је у Жељезницама Републике Српске. Највећи су губиташ у јавном сектору. Управа предузећа је још 2012. године доставила Влади план реорганизације.

Све је остало на папиру а план је застарио. Након потписивања реформске агенде у цијелу причу укључила се Свјетска банка која би према неким најавама до маја требала да понуди модел реструктурирања Жељезница. У скупштинском одбору за привреду тврде да се Влада нема рјешење за проблеме у Јавним предузећима.

До промјена мора доћи и у ''Поштама Српске'' – поручује ресорни министар. Пословање Пошта је отежано од када су остале без накнаде од ''Телекома Српске'' који је приватизован. Постоји и вишак радника. Тренутно се води борба за подјелу директориских фотеља, док су мјере за побољшање пословања изостале.

О реорганизацији пословања прича се и у ''Шумама Српске''. Прије двије године усвојене су мјере за унапређење пословања, правилник о систематизацији и реорганизацији. Међутим, ништа од тога није реализовано реализоване до краја, осим непланског запошљавања радника.

Није искључено да дође и до реорганитације ''Аеродрома Републике Српске''. Међутим, у Министарству још не желе да открију детаље. Али оно што се зна јесте да се до сада о реформи и резовима у јавним предузећима много говорило и све је остало на ријечима.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боже

06.03.2016 16:40

Док су избори сваке 2 године- у државним и општинским јавним предузећима од реформе ништа- како ће запошљавати и побједјивати на изборима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОЉО

06.03.2016 17:32

Неце ни бити реформе коме то одговара мени не а вама?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

06.03.2016 18:09

Изгледа да министар није добро обавијестен. Вецински власник дионица у јавним предузецима у РС је РС, а представник тог капитала је ресорни мимистар, тако да те реформе зависе само од политике а ни мало од малих акционара. Дакле, прва реформа је реформа владе то јест потребна је нова власт. Након тога, скоро сви запослени у министарствима добију отказ уговора о раду јер су обицне несподобме и неупотребљиве подрепне муве које су уз то годинама лагале министре. Након тога иде смјена безвриједних надзорних одбора а затим управа тих јавних предузеца. Против многих цланова надзорних одбпра и управа јавних предузеца морају бити поднесене кривицне пријаве а затим подигнуте и оптузнице за незаконито понасање односно разноразни криминал. Много је пара из будзета опрано кроз јавна предузеца. Много је багре у њима удомљено. Много тога је у њима упропастено. Оцекивати да исправне реформе проведе ова власт која је због лицног богацења довела јавна предузеца до просјацког стапа, мозе само ретардирана особа. Јавна предузеца це прорадити тек кад сви горе набројани буду сједили у затвору. Тек тад це се будуци директори и изврсни директори поцети понадсти у складу са законом односно на та мјеста це бити именовани исправни и компетентни људи.

ОДГОВОРИТЕ