Još nema reforme u javnim preduzećima

Reforme u javnim preduzećima još nema. Glomazan sistem i višak zaposlenih glavni su uzroci lošeg poslovanja preduzeća. Prioriteti se ponavljaju kroz sve ekonomske politike – samo reuzltata nema. I tako godinama.

Republika Srpska 06.03.2016 | 17:30
Još nema reforme u javnim preduzećima

Reorganizacija i restrukturiranje javnih preduzeća. To je bio prioriteti vlasti u poslednje četiri godine. Formalno. Suštinski ništa konkretno nije urađeno. Osim naslova u novinama i uvjeravajućih izjava na TV ekranima – niko nema jasan plan i tačan datum kada će do reoragnizacije i doći. Resorni ministar priznaje da se kasni.

Najteža situacija je u Željeznicama Republike Srpske. Najveći su gubitaš u javnom sektoru. Uprava preduzeća je još 2012. godine dostavila Vladi plan reorganizacije.

Sve je ostalo na papiru a plan je zastario. Nakon potpisivanja reformske agende u cijelu priču uključila se Svjetska banka koja bi prema nekim najavama do maja trebala da ponudi model restrukturiranja Željeznica. U skupštinskom odboru za privredu tvrde da se Vlada nema rješenje za probleme u Javnim preduzećima.

Do promjena mora doći i u ''Poštama Srpske'' – poručuje resorni ministar. Poslovanje Pošta je otežano od kada su ostale bez naknade od ''Telekoma Srpske'' koji je privatizovan. Postoji i višak radnika. Trenutno se vodi borba za podjelu direktoriskih fotelja, dok su mjere za poboljšanje poslovanja izostale.

O reorganizaciji poslovanja priča se i u ''Šumama Srpske''. Prije dvije godine usvojene su mjere za unapređenje poslovanja, pravilnik o sistematizaciji i reorganizaciji. Međutim, ništa od toga nije realizovano realizovane do kraja, osim neplanskog zapošljavanja radnika.

Nije isključeno da dođe i do reorganitacije ''Aerodroma Republike Srpske''. Međutim, u Ministarstvu još ne žele da otkriju detalje. Ali ono što se zna jeste da se do sada o reformi i rezovima u javnim preduzećima mnogo govorilo i sve je ostalo na riječima.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bože

06.03.2016 16:40

Dok su izbori svake 2 godine- u državnim i opštinskim javnim preduzećima od reforme ništa- kako će zapošljavati i pobjedjivati na izborima !

ODGOVORITE
Name

GOLJO

06.03.2016 17:32

Nece ni biti reforme kome to odgovara meni ne a vama?????

ODGOVORITE
Name

vss

06.03.2016 18:09

Izgleda da ministar nije dobro obavijesten. Vecinski vlasnik dionica u javnim preduzecima u RS je RS, a predstavnik tog kapitala je resorni mimistar, tako da te reforme zavise samo od politike a ni malo od malih akcionara. Dakle, prva reforma je reforma vlade to jest potrebna je nova vlast. Nakon toga, skoro svi zaposleni u ministarstvima dobiju otkaz ugovora o radu jer su obicne nespodobme i neupotrebljive podrepne muve koje su uz to godinama lagale ministre. Nakon toga ide smjena bezvrijednih nadzornih odbora a zatim uprava tih javnih preduzeca. Protiv mnogih clanova nadzornih odbpra i uprava javnih preduzeca moraju biti podnesene krivicne prijave a zatim podignute i optuznice za nezakonito ponasanje odnosno raznorazni kriminal. Mnogo je para iz budzeta oprano kroz javna preduzeca. Mnogo je bagre u njima udomljeno. Mnogo toga je u njima upropasteno. Ocekivati da ispravne reforme provede ova vlast koja je zbog licnog bogacenja dovela javna preduzeca do prosjackog stapa, moze samo retardirana osoba. Javna preduzeca ce proraditi tek kad svi gore nabrojani budu sjedili u zatvoru. Tek tad ce se buduci direktori i izvrsni direktori poceti ponadsti u skladu sa zakonom odnosno na ta mjesta ce biti imenovani ispravni i kompetentni ljudi.

ODGOVORITE