Све љепоте Српске

Све природне лепоте, туристички бисери и историјско-културне знаменитости обједињене су на порталу "Упознај Српску", који приказује оно најлепше што Република има - од Новог Града до Требиња!

Република Српска 05.03.2016 | 16:50
Све љепоте Српске

Под мотом "Упознај је боље, волећеш је више", група ентузијаста, географа, просторних планера, спелеолога, планинара и љубитеља природе, окупљених у Асоцијацији истраживача "Упознај Српску", покренула је истоимени портал како би домаћој и страној јавности у најбољем светлу представила Српску.

Током вишемесечног истраживачког рада, прешли су 10.000 километара, прикупили материјал из 48 градова, 600 локалитета, 48.000 фотографија, картографске и видео записе.

Посетиоци могу кроз виртуелну презентацију да "обиђу" градове, језера, мочваре, пећине, тврђаве, манастире, етно-села, музеје, библиотеке и галерије...

Ту су херцеговачка Грачаница, манастири Тврдош, Добрун, лепоте Подриња, вишеградска ћуприја, Андрићград, чувене фочанске пирамиде, Соколачка пећина, бисери Крајине...

Истраживачи и творци портала, пријатељи, Марко Станојевић, Драган Праштало, Љубиша Шикарац и Драган Гајић грађу су почели да прикупљају 2012, пре свега у научне сврхе.

"Циљ је да људима представимо све лепоте Српске. Да културне и историјске знаменитости отргнемо од заборава. О Републици Српској много читају и наши људи из региона и дијаспоре, а посебно смо поносни што нас млади свакодневно прате на друштвеним мрежама. Дакле, портал има и едукативни и образовни карактер - каже, за "Новости", Љубиша Шикарац.

ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉА

Оснивачима портала у писању текстова, као и у графичком дизајну, помажу пријатељи архитекте, историчари, биолози, професори српског језика, програмери.

"Објавићемо још много прича", каже Шикарац.

Авантуристички дух и љубав према природи одвели су их на путешествије широм РС. Све су сами финансирали. Сели су у аутомобил, узели фото-апарате и камере и отиснули се у авантуру. Спавали су у шаторима, у шумама, где год би их ноћ "ухватила". Увидевши добре намере ових момака, локално становништво им је готово увек излазило у сусрет.

"Домаћин Добро Нинковић, из села Семић, између Вишеграда и Рогатице, возио нас је пола сата трактором кроз шуму да бисмо фотографисали ретко дрво, смреку, која је под заштитом државе",  испричао је Марко Станојевић.

Једном приликом, на путу ка манастиру Сасе, наишли су на шумски пожар, а све се завршило дружењем са мештанима који су укротили ватрену стихију.

И сами су открили много прелепих локација за које нису ни знали да постоје.

"Људи мало знају о прелепим пешчаним пирамидама у Миљевини, код Фоче, дакле, то је еквивалент Ђавоље вароши у Србији. Реч је о једном рељефном феномену",  рекао је Драган Праштало.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар