Инцко: Лидери да засучу рукаве

Изазови с којима се БиХ суочава могу се превазићи само уколико изабрани лидери засучу рукаве, напорно раде и проводе конкретне реформе које ће побољшати животни стандард обичних грађана. Нећемо их превазићи тиме што ће се ОХР кривити за њихове грешке из прошлости, рекао је у разговору за портал Вијести.ба високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Босна и Херцеговина 05.03.2016 | 07:39
Инцко: Лидери да засучу рукаве

Инцко је недавно боравио и у Бањалуци, гдје се, између осталог, састао с предсједником РС Милорадом Додиком, политичарем који највише заговара окончање мисије ОХР-а у БиХ. Каже да је састанак с Додиком био корисна прилика за разговор о бројним темама. Састао се и са неколико других званичника Републике Српске, укључујући и премијерку Жељку Цвијановић и предсједавајућег Народне скупштине Недељка Чубриловића, као и представнике опозиционих странака “Савеза за промјене”.

"Мислим да се може рећи да је тон током ових састанака био опуштенији него током неких наших ранијих сусрета. То поздрављам, али сам и реалан. И даље ће бити питања око којих се слажемо, али исто тако ће бити и питања око којих се не можемо сложити. То се односи на органе власти на свим нивоима. Мој посао је да осигурам поштивање Дејтонског мировног споразума. И то озбиљно схватам. Када год се деси нешто чиме се угрожава или оспорава Мировни споразум, ја на то реагујем. Када год дође до пријетњи или оспоравања Мировног споразума, такве пријетње или оспоравања се морају озбиљно схватити. Кршење одредби Мировног споразума није прихватљива опција. То свима треба бити јасно. Иста правила се односе на све: обавезни сте да у потпуности поштујете Мировни споразум. То није ствар избора. То је обавеза. Дејтонски мировни споразум су потписале све стране. Уговори и потписи се морају поштовати", рекао је Инцко.

У вези с ОХР-ом, поновио је Инцко, Управни одбор Савјета за провођење мира (ПИЦ) је давно јасно ставио до знања своју намјеру да затвори ОХР.

"Заиста, можете видјети да је то наведено и у Комуникеу Управног одбора ПИЦ-а из јуна 2006. године. Зашто је онда ОХР још увијек ту? Одговор на то питање је управо господин Додик и други који нису испунили услове постављене за затварање ОХР-а. Напротив, неки политичари настављају да оспоравају суверенитет државе и основне темеље Дејтонског споразума. Стога не изненађује да Управни одбор ПИЦ-а није донио одлуку о затварању ОХР-а. Дакле, када ће се затворити ОХР? Одговор је врло једноставан. Онда када ваши политичари испуне преостале услове за његово затварање, такозвани “Програм 5+2” и када видимо да је напредак на евроатлантском путу незаустављив", поручио је високи представник.

Истакао је и да присуство ОХР ни на који начин не угрожава напредак БиХ ка Европској унији.

"Имате чак и једну земљу која је чланица ЕУ, а на њеној територији имате мировне снаге УН-а. Уз то, као што знате, приступ који је међународна заједница имала према БиХ у протеклих неколико година евоулирао је у приступ у коме су домаћи изабрани органи власти у потпуности способни да воде земљу. Да ли бирају пут реформи који води ка просперитету и чланству у ЕУ или бирају нешто друго – то је њихова одлука", рекао је Инцко.

Каже како би био врло задовољан да је ОХР највећи проблем с којим се Босна и Херцеговина и њени грађани суочавају.

"Постоје многи далеко ургентнији проблеми с којима се земља суочава, од корупције до високе стопе незапослености и често присутног игнорисања и непоштивања владавине права. Да се проблеми Босне и Херцеговине могу ријешти тиме што ће се “угасити свјетло у ОХР-у”, вјерујте ми да бих ја био први који би то урадио. Нажалост, то није тако. Изазови с којима се ова земља суочава могу се превазићи само уколико изабрани лидери засучу рукаве, напорно раде и проводе конкретне реформе које ће побољшати животни стандард обичних грађана. Нећемо их превазићи тиме што ће се ОХР кривити за њихове грешке из прошлости" рекао је, између осталог, Инцко за портал Вијести.ба.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Фрацкинг

05.03.2016 08:28

Милетова "леђа", стари пријатељи Миле и Инцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ви

05.03.2016 10:01

Господине Инцко, и Ви и Ваши да засучете рукаве јер још сви Срби нису вратили станове у Сарајеву. Ја цу Вам ових дана тражити помоћ, стижем са захтјевом на Ваш шалтер. Повратак није завршен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

05.03.2016 10:13

Јавила се пантљицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

05.03.2016 10:19

Валентине, како је било на оној јахти у Словенији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

05.03.2016 10:23

Велику услугу овом народу че те учинити,ако одете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.03.2016 11:39

Треба засукати рукаве узети усране мотке и истерати из Бих прво Охр са Инцком па талибане све отерати у Аустрији код Инцка па да и.ми почнемо живети нормално

ОДГОВОРИТЕ