Новац за пројекте заобилази БиХ

Упркос томе што је Европска комисија недавно усвојила нови програм прекограничне сарадње за Хрватску, БиХ и Црну Гору, вриједан око 67 милиона евра, начелници већине пограничних општина кажу како од тога као и до сада неће бити ништа, те да бх. пројекти немају пролаз у Бриселу.

Босна и Херцеговина 04.03.2016 | 11:40
Новац за пројекте заобилази БиХ

Разлози су, кажу, многобројни, а највише нас "кочи" лоша политичка ситуација, мизеран напредак у интеграцијама ка Европској унији као и непостојање лобија како у Бриселу тако и у остатку свијета.

Зоран Латиновић, начелник општине Градишка, рекао је како су упркос томе што имају изузетно добар географски положај и налазе се на једном од највећих граничних прелаза, сви пројекти које су до сада покренули одбијени, како каже, првенствено због лоше политичке ситуације и кашњења БиХ у интеграцијама.

"Сваки пројекат нам је пропао због тога што држава касни у интеграцијама, а сваки од њих је био у вриједности од по неколико стотина хиљада КМ. Притом задњи конкурс је био расписан у новембру 2013. године, што нам говори како странци полако одустају од тога", рекао је Латиновић и додао да су одређене пројекте остварили самостално.

"Регистровали смо Козарску Дубицу, Градишку, Србац и Лакташе као једну регију у којој планирамо у овој првој фази покушати да брендирамо воће и добијемо заштићено географско поријекло.

Такође сарађујемо са Чаковцем у Хрватској у области информационих технологија", рекао је он. Што се тиче прекограничне сарадње кроз пројекте, Латиновић каже како се на крају сведу на лична познанства између начелника и градоначелника.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни

04.03.2016 11:56

Мора заобилазити кад све покрадоше а сиротиње сваки дан све више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

04.03.2016 19:38

Треба им забранити и да се кредитно задужују да не оцрњују више овај сиромашни народ

ОДГОВОРИТЕ