Однос САД-а према БиХ неће се мијењати

Без обзира на то ко постане нови амерички предсједник, то неће битније утјецати на промјену досадашњег курса америчке спољне политике према БиХ.

Босна и Херцеговина 04.03.2016 | 07:30
Однос САД-а према БиХ неће се мијењати

Ово је, наиме, јединствен став политичких аналитичара и еминентних професора као реакција на америчку предсједничку утрку у којој, овог тренутка, убједљиво воде републиканац Доналд Трамп и демократа Хилари Клинтон.

Наиме, њих двоје су током "супер уторка", најзначајнијег дана кад највећи број савезних држава истовремено бира своје кандидате, побиједили у већини држава, па тако сада у утрци за предсједничке изборе имају (и једно и друго) по 10 освојених од укупно 15 држава у којима је гласано.

Иако се страни аналитичари слажу да је Клинтонова много ближа побједи унутар номинације демократа неголи Трумп у оквиру Републиканске странке, бх. аналитичари вјерују да се ништа неће промијенити у односу Вашингтона према БиХ било ко да побиједи, "будући да БиХ дуго није у врху приоритета САД".

"БиХ је исувише мала прича јер Американци овдје сада политику воде на нивоу државних службеника. Не вјерујем да ће бити промјена јер амерички предсједник неће се бавити БиХ поред Блиског истока, Ирана, Сирије и Сјеверне Кореје", каже професор Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе из Бањалуке.

Његов сарајевски колега Нерзук Ћурак, професор на Факултету политичких наука у Сарајеву, сматра да је предсједничка утрка још неизвјесна и да би доношење било каквих закључака било преурањено конструирање будућности.

"Претпостављамо да ће кандидати бити Трамп и Клинтонова, мада ни то није извјесно, поготово у случају републиканаца који се могу удружити и избацити једног кандидата против Трампа. Прогнозе су преурањене", истиче Ћурак.

Закључује како би, на прву, са становишта наше земље пожељнија била побједа Клинтонове, "која је већ инволвирана у дешавања у БиХ".

"Можемо ишчитати да је Трамп нежељен јер чисто сумњам да он зна шта је БиХ. Можда је за њега то нека врста пића", закључује Ћурак.

Хамза Вишћа, војнополитички аналитичар, каже како је Трамп "посљедица резултата рада посљедње администрације, али и трагања Американаца за новим одговорима на изазове с којима се сусреће америчко друштво".

"БиХ није у врху спољнополитичког интересовања испољеног од стране оба вјероватна кандидата за наредног предсједника САД, тако да не вјерујем да ће се доласком било ког од њих промијенити однос спрам БиХ", наводи Вишћа.

Срећко Латал, уредник БИРН-а за БиХ и директор аналитичке организације СОС, такођер закључује да су преурањене процјене "јер и у САД, као и у БиХ, кандидати у кампањама говоре једно, а након што буду изабрани нешто сасвим друго".

"Без обзира ко побиједи, мислим да неће бити промјена према БиХ јер је БиХ престала бити у врху приоритета америчке вањске политике. Данас се и Америка, али и остале свјетске силе, суочавају са много већим проблемима и бригама", закључује Латал.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар