Odnos SAD-a prema BiH neće se mijenjati

Bez obzira na to ko postane novi američki predsjednik, to neće bitnije utjecati na promjenu dosadašnjeg kursa američke spoljne politike prema BiH.

Bosna i Hercegovina 04.03.2016 | 07:30
Odnos SAD-a prema BiH neće se mijenjati

Ovo je, naime, jedinstven stav političkih analitičara i eminentnih profesora kao reakcija na američku predsjedničku utrku u kojoj, ovog trenutka, ubjedljivo vode republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton.

Naime, njih dvoje su tokom "super utorka", najznačajnijeg dana kad najveći broj saveznih država istovremeno bira svoje kandidate, pobijedili u većini država, pa tako sada u utrci za predsjedničke izbore imaju (i jedno i drugo) po 10 osvojenih od ukupno 15 država u kojima je glasano.

Iako se strani analitičari slažu da je Klintonova mnogo bliža pobjedi unutar nominacije demokrata negoli Trump u okviru Republikanske stranke, bh. analitičari vjeruju da se ništa neće promijeniti u odnosu Vašingtona prema BiH bilo ko da pobijedi, "budući da BiH dugo nije u vrhu prioriteta SAD".

"BiH je isuviše mala priča jer Amerikanci ovdje sada politiku vode na nivou državnih službenika. Ne vjerujem da će biti promjena jer američki predsjednik neće se baviti BiH pored Bliskog istoka, Irana, Sirije i Sjeverne Koreje", kaže profesor Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke.

Njegov sarajevski kolega Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra da je predsjednička utrka još neizvjesna i da bi donošenje bilo kakvih zaključaka bilo preuranjeno konstruiranje budućnosti.

"Pretpostavljamo da će kandidati biti Tramp i Klintonova, mada ni to nije izvjesno, pogotovo u slučaju republikanaca koji se mogu udružiti i izbaciti jednog kandidata protiv Trampa. Prognoze su preuranjene", ističe Ćurak.

Zaključuje kako bi, na prvu, sa stanovišta naše zemlje poželjnija bila pobjeda Klintonove, "koja je već involvirana u dešavanja u BiH".

"Možemo iščitati da je Tramp neželjen jer čisto sumnjam da on zna šta je BiH. Možda je za njega to neka vrsta pića", zaključuje Ćurak.

Hamza Višća, vojnopolitički analitičar, kaže kako je Tramp "posljedica rezultata rada posljednje administracije, ali i traganja Amerikanaca za novim odgovorima na izazove s kojima se susreće američko društvo".

"BiH nije u vrhu spoljnopolitičkog interesovanja ispoljenog od strane oba vjerovatna kandidata za narednog predsjednika SAD, tako da ne vjerujem da će se dolaskom bilo kog od njih promijeniti odnos spram BiH", navodi Višća.

Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, također zaključuje da su preuranjene procjene "jer i u SAD, kao i u BiH, kandidati u kampanjama govore jedno, a nakon što budu izabrani nešto sasvim drugo".

"Bez obzira ko pobijedi, mislim da neće biti promjena prema BiH jer je BiH prestala biti u vrhu prioriteta američke vanjske politike. Danas se i Amerika, ali i ostale svjetske sile, suočavaju sa mnogo većim problemima i brigama", zaključuje Latal.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar