Брчко: Клизиште угрозило Дом културе и школу

Након активирања тла средином фебруара ситуација на једном од 12 клизишта у Горњој Скакави код Брчког драматично се промијенила; озбиљно су угрожени друштвени дом с игралиштем и основна школа на истој локацији.

Босна и Херцеговина 02.03.2016 | 22:56
Брчко: Клизиште угрозило Дом културе и школу

“За 15-ак дана појавиле су се бројне пукотине у темељу, носећим стубовима и на зидовима дома и перманентно се шире и увећавају. Процијенили смо да објекат треба ставити ван употребе и такав захтјев упутили Инспекторату дистрикта. Очекујемо да надлежни инспектор данас или сутра стави дом ван функције”, казала је на лицу мјеста геолог Цивилне заштите у Брчком Вања Пиперац.

У друштвеном дому смјештени су и раде МЗ, КУД, Клуб младих и више удружења грађана, а по ријечима предсједника ове мјесне заједнице Нике Лемешића, мораће потражити привремене локације за своје активности, јер ће одлука инспектора бити поштована.

Школа на истој локацији још је без оштећења, а с обзиром на то да се ради о релативно новим објектима чија је вриједност око 400.000 марака, намјере Владе су да се уз сагласност стучњака Геолошког института из Тузле, који су позвани да хитно ураде мјерења и процјене, избјегне рушење.

“У буџету за санацију клизишта, нажалост, имамо само 300.000 марака што је у односу на 94 активне локације гдје постоји опасност по имовину и људе, сума с којом се ништа обимније не може урадити. Вјерујем да ћемо ускоро усвојити буџет за текућу годину и уз властита средства и помоћ међународне заједнице, поштујући доследно став струке, санирати ову локацију у Скакави и још нека најкритична клизишта”, рекао је шеф Одјељења за безбједност у Влади Брчко дистрикта Урош Војновић.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар