Brčko: Klizište ugrozilo Dom kulture i školu

Nakon aktiviranja tla sredinom februara situacija na jednom od 12 klizišta u Gornjoj Skakavi kod Brčkog dramatično se promijenila; ozbiljno su ugroženi društveni dom s igralištem i osnovna škola na istoj lokaciji.

Bosna i Hercegovina 02.03.2016 | 22:56
Brčko: Klizište ugrozilo Dom kulture i školu

“Za 15-ak dana pojavile su se brojne pukotine u temelju, nosećim stubovima i na zidovima doma i permanentno se šire i uvećavaju. Procijenili smo da objekat treba staviti van upotrebe i takav zahtjev uputili Inspektoratu distrikta. Očekujemo da nadležni inspektor danas ili sutra stavi dom van funkcije”, kazala je na licu mjesta geolog Civilne zaštite u Brčkom Vanja Piperac.

U društvenom domu smješteni su i rade MZ, KUD, Klub mladih i više udruženja građana, a po riječima predsjednika ove mjesne zajednice Nike Lemešića, moraće potražiti privremene lokacije za svoje aktivnosti, jer će odluka inspektora biti poštovana.

Škola na istoj lokaciji još je bez oštećenja, a s obzirom na to da se radi o relativno novim objektima čija je vrijednost oko 400.000 maraka, namjere Vlade su da se uz saglasnost stučnjaka Geološkog instituta iz Tuzle, koji su pozvani da hitno urade mjerenja i procjene, izbjegne rušenje.

“U budžetu za sanaciju klizišta, nažalost, imamo samo 300.000 maraka što je u odnosu na 94 aktivne lokacije gdje postoji opasnost po imovinu i ljude, suma s kojom se ništa obimnije ne može uraditi. Vjerujem da ćemo uskoro usvojiti budžet za tekuću godinu i uz vlastita sredstva i pomoć međunarodne zajednice, poštujući dosledno stav struke, sanirati ovu lokaciju u Skakavi i još neka najkritična klizišta”, rekao je šef Odjeljenja za bezbjednost u Vladi Brčko distrikta Uroš Vojnović.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar