Познати и славни траже слободу за Асанжа

Око 500 славних личности и организација потписали су петицију у којој се позивају Лондон и Стокхолм да врате слободу кретања Џулијану Асанжу.

Свијет 02.03.2016 | 07:10
Познати и славни траже слободу за Асанжа

Петиција коју је објавио Викиликс позива британску и шведску владу да поштују препоруке панела УН који је почетком фебруара затражио ослобађање Аустралијанца, оцијенивши да се ради о "арбитрарном задржавању".

Међу потписницима петиције су режисер Оливер Стоун, кинески дисидент, умјетник Ај Вејвеј, британска креаторка Вивијен Вествуд, еколог и европосланица Ева Џоли, али и шпанска радикална љевичарска партија Подемос, француски социолог Едгар Морен, бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис, као и иранска добитница Нобелове награде за мир Ширин Ебади.

"Позивамо Шведску и Велику Британију да поштују обавезујућу природу конвенција о људским правима на којима је ова одлука заснована" и да врате Џулијану Асанжу "слободу кретања", пишу потписници овог текста.

Асанж се већ три године налази у амбасади Еквадора у Лондону, пошто је Шведска тражила његово изручење због наводних сексуалних напада. Шведске власти желе да испитају Асанжа због наводног сексуалног напада 2010. године у тој земљи.

Асанж негира оптужбе, а у јуну 2012. године је тражио политички азил у амбасади Еквадора у Лондону како би избјегао изручење Шведској.

Асанж вјерује да би га Шведска изручила САД, гдје се суочава с оптужбама због објављивања хиљада тајних докумената америчких власти на свом сајту. Радна група УН саопштила је 5. фебруара да Велика Британија и Шведска држе оснивача Викиликса у "арбитрарном притвору" од децембра 2010. и да треба да буде ослобођен, као и да има право на одштету.

Шведске и британске власти одбациле су препоруку панела УН, тврдећи да нису произвољно притвориле Асанжа и да се он добровољно налази у еквадорској амбасади.

Извор: Агенције

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бот

02.03.2016 13:35

И ја сам за слободу Асанзу. Али не пита се ни Сведске и Британије него тате из УСА

ОДГОВОРИТЕ