Poznati i slavni traže slobodu za Asanža

Oko 500 slavnih ličnosti i organizacija potpisali su peticiju u kojoj se pozivaju London i Stokholm da vrate slobodu kretanja Džulijanu Asanžu.

Svijet 02.03.2016 | 07:10
Poznati i slavni traže slobodu za Asanža

Peticija koju je objavio Vikiliks poziva britansku i švedsku vladu da poštuju preporuke panela UN koji je početkom februara zatražio oslobađanje Australijanca, ocijenivši da se radi o "arbitrarnom zadržavanju".

Među potpisnicima peticije su režiser Oliver Stoun, kineski disident, umjetnik Aj Vejvej, britanska kreatorka Vivijen Vestvud, ekolog i evroposlanica Eva Džoli, ali i španska radikalna ljevičarska partija Podemos, francuski sociolog Edgar Moren, bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, kao i iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi.

"Pozivamo Švedsku i Veliku Britaniju da poštuju obavezujuću prirodu konvencija o ljudskim pravima na kojima je ova odluka zasnovana" i da vrate Džulijanu Asanžu "slobodu kretanja", pišu potpisnici ovog teksta.

Asanž se već tri godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je Švedska tražila njegovo izručenje zbog navodnih seksualnih napada. Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji.

Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Asanž vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD, gdje se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu. Radna grupa UN saopštila je 5. februara da Velika Britanija i Švedska drže osnivača Vikiliksa u "arbitrarnom pritvoru" od decembra 2010. i da treba da bude oslobođen, kao i da ima pravo na odštetu.

Švedske i britanske vlasti odbacile su preporuku panela UN, tvrdeći da nisu proizvoljno pritvorile Asanža i da se on dobrovoljno nalazi u ekvadorskoj ambasadi.

Izvor: Agencije

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bot

02.03.2016 13:35

I ja sam za slobodu Asanzu. Ali ne pita se ni Svedske i Britanije nego tate iz USA

ODGOVORITE