Ево чега се највише плашио и шта је планирао

Лидер Ал Каиде био је забринут због шпијуна у својој средини, дронова у ваздуху и тајних уређаја за прац́ење који су извештавали о његовом кретању за време потраге САД-а за њим, показали су документи из његовог скровишта у Пакистану.

Свијет 01.03.2016 | 22:43
Ево чега се највише плашио и шта је планирао

Ради се о 113 докумената, преведених и декласификованих од обавештајних агенција САД-а, углавном између 2009. и 2011. године.

Документи показују да је Ал Каида била непоколебљива у својој посвец́ености глобалном џихаду, али је најуже руководство у Пакистану и Авганистану било под притиском на више фронтова.

У једном документу, Бин Ладен прописује упутства за чланове Ал Каиде који држе важног авганистанског таоца да буду опрезни због технологије за прац́ење током исплате откупнине.

"Важно је да се ослободите од кофера у којима се испоручује новац, због могуц́ности да имају чип за прац́ење", наводи Бин Ладен у писму упуц́еном помоц́нику идентификованом као "Шејх Махмуд."

У вези са оружаним америчким беспилотним летелицама које патролирају небом, Бин Ладен каже да његови преговарачи не би требало да напусте своје изнајмљене куц́е у пакистанском граду Пешавару "осим када је облачан дан."

Овај документ нема датум, а талац и авганистански дипломата Абдул Кхалик Фарахи држан је од септембра 2008. до краја 2010. године.

Други документ потврђује да је Ал Каида убила четири волонтера због сумњи да су шпијуни, да би открио да су вероватно били невини.

"Ја нисам то поменуо да би оправдао оно што се догодило", написао је без датума писмо неидентификовани аутор, додајуц́и, "ми смо у обавештајној борби и људи су људи, а нико није непогрешив."

У писму 11. маја 2010. тада други по команди Атиах Абд ал Рахман упозорио је Бин Ладена на опрез приликом интервјуа са новинаром Ал Џазире Ахмадом Заиданом, тврдец́и да би САД могле да прате његово кретање кроз уређај имплантиран у његовој опреми, или преко сателита.

"Ви морате имати на уму могуц́ност, додуше малу, да новинари могу бити под надзором који ни сами не могу видети, или на терену или преко сателита", написао је он.

Чак иако је Ал Каида била под све вец́им притиском, Бин Ладен и његови сарадници планирали су медијску кампању поводом обележавања 10. годишња од напада 11. септембра на Њујорк и Вашингтон.
У недатираном писму "америчком народу", шеф Ал Каиде прозива Обаму због тога што није окончао рат у Авганистану и предвиђа да ц́е план америчког председника за окончање израелско-палестинског конфликта пасти.

Дана 28. априла 2011. године, само четири дана пре смрти, Бин Ладен је објавио документ у којем је писао о Арапском пролећу.

Лидери Ал Каиде су такође позвали на даље нападе на САД.

"Морамо да проширимо и развијемо своје операције у Америци и да их не ограничавамо само на експлозије авиона", пише у писму које је наводно написао Бин Ладен Насиру ал-Вухаишију, шефу огранка Ал Каиде Јемена.

Документи показују слојеве управљања Ал Каидине спољне мреже, укључујуц́и идентификацију способних лидера и проналажење средстава за операције у иностранству.

Један сарадник, који се једноставно потписао 2009. као "ваш вољени Атиах", признао је проблеме замене неефикасних лидера за спољне послове, говорец́и да су неки од најбољих кандидата мртви.

"Постоје нова брац́а, можда би неки био погодан у будуц́ности, али не сада", написао је он.

Сумња у уређаје за прац́ење појављивала се стално у списима ове групе. Забринутост је можда била оправдана јер су САД спроводиле велики електронски надзор Ал Каиде и других исламских милитантних група.


Абу Абдалах Ал-Халаби - које су Американци идентификовали као име које користи Бин Ладенов син Мухамад Абдалах Хасан Абу-ал-Каир - пише у писму "цењеном брату Халиду" о пресретању поруке од стране "шпијуна" у Пакистану, који је рекао да ц́е олакшати ваздушне нападе на Ал Каиду обележавањем возила са инфрацрвеним пругама која се могу видети само опремом за ноц́но осматрање.

У другом писму, Бин Ладен, пише под псеудонимом Абу-Абдалах, изражавајући бојазан због посете његове супруге зубару бринуц́и да би чип за прац́ење могао бити имплантиран са стоматолошким пуњењем.

"Величина чипа је дужине зрна пшенице и ширине финог комада резанца," написао је он.

Писмо је завршио са овим упутством: "Молим вас уништите ово писмо после читања".

(Реутерс)

Коментари / 0

Оставите коментар