Генерале Савчићу, није српски ћутати!

Власти Републике Српске годинама противзаконито и крајње брутално газе права борачке популације. На ред су дошли у српски полицајци!

Република Српска 01.03.2016 | 10:57
Генерале Савчићу, није српски ћутати!

Пишем овај текст, а знам да ће ми се „обити о главу“ као и многи претходни. Но, Борачка организација, Савез Синдиката и све те „душебрижничке организације“ просто ћуте и окрећу главу од правног насиља над својим чланством. Ја тако не могу. Није српски ћутати!

Посљедњих мјесеци медији ревносно преносе како МУП Републике Српске намјерава подмладити сопствене структуре, како намјерава запослити око 500 младих полицајаца. Наоко одлична и сврсисходна активност наших власти.

Ипак, само наоко! Нико не говори о плану власти да током текуће године пензионише чак 700 активних полицајаца, а како је кренуло – највјеројатније и много више. Исто тако нико не говори да се пензионисање врши уз грубо кршење права, те да се у 100 одстотном обиму односи на ратне припаднике полиције. Полицајци, који су најљепше године своје младости провели у одбрани Српске, данас доживљавају да се њихова борба користи за кршење права каква им гарантују устав, међународно право и закони. Накад незамисливо, а данас реалност!

Елем, кренимо редом. До прошле године у Српској је важио закон према ком полицајци нису могли бити пензионисани прије навршених 55 живота, а без обзира на дужину радног стажа. Актуелна власт је из само њима знаних разлога донијела такав закон. Тако су наши полицајци, познавајући и поштујући закон, улазили у кредите, слали дјецу на школовање, па и по потреби себе дошколовавали, те започињали разно-разне егзистенцијалне пројекте какве им је живот наметао. Рачунали су како ће до пензионисања затворити финансијске конструкције. Међутим,посљедње законске измјене укидају добну границу и дужину стажа позиционирају као примарни однов пензионисања. То је био почетак перфидне акције кршења загарантованих права.

Сљедеће на шта су полицајци Српске рачунали јесте чињеница да им посебни-ратни стаж никада није био уплаћен. Начелно, радник се на тај стаж могао позвати уколико је желио пензионисање, али то није урачунавано у обрачунску масу. Многи су се тог стажа чак одрекли обзиром да био није уплаћен, а управо министарство је сачинило унифициране обрасце изјава одрицања. На тај начин МУП је нешто уштедио умањивањем права накнада по основу дужине пензионог стажа. Са друге стране, полицајци су рачунали да је питање посебног-ратног стажа адактирано. Данас дознају како су се грдно преварили!

Посљедњих мјесеци запослени у МУП-у већ су навикли да учестало долазе спискови радника који испуњавају услове за пензионисање. Већина обухваћених овом мјером указивала је на незаконитости и неправилности поступка, а понајвише у домену посебног стажа. Но, наше власти су схватиле како оваквим мјерама неће постићи зацртане циљеве, тако да почињу примјењивати некакве одлуке и тумачења каква немају много везе ни са здравим разумом, а камоли са правом. Иако су у буквално стотинама случајева прихватиле да се радници могу изјавама одрећи посебног стажа, провели о томе управне поступке и донијели адекватна рјешења, одједном наше власти доносе одлуку да се запослени не могу одрећи ратног стажа. И тај стаж одједном радницима обрачунавају иако никада није уплаћен и обрачунаван у домену права на накнаде, иако није обавезан (!).

Са правног становишта понашање власти је готово несхватљиво. Замислите, стечено право преводе у обавезу. Такво понашањезабрањено је нашим уставом и имплементираним међународним конвенцијама, али проблем је у томе што се овде право ионако не поштује. Министарство даноноћно сачињава спискове радника за пензионисање, а о ком броју је тачно ријеч тешко је и наслутити. Углавном, засигурно можемо говорити о много већем броју од првобитно укалкулисаних 700 радника. При том, МУП Републике Српске за утврђивање основаности поступка не користи податке Фонда ПИО, него своја произвољна и незаконита тумачења и квазичињенице.



Сад, запитајмо се какве рефлексије производи описано понашање власти.Наши борци-полицајци сопствено учешће у рату доживљавају као својеврсну казну, као „основ“ за кршење њихових права. Нити један једини борац није ступио у рат ради стварања друштва које ће кршити његова права, а то се овде недвосмислено догађа. Наши полицајци су патриоте и то су посљедњих двије и по деценије небројено пута недвосмислено доказали. Можемо само замислити како доживљавају овакав атак власти!

Погледајмо и како ће се описано понашање Режима рефлектовати на плану социјалних и егзистенцијалних димензија. Наш полицајац је оптерећен кредитима, хранилац је породице, а и са досадашњим примањима таворио је у страшним егзистенцијалним проблемима. Сад ће његова примања буквално преко ноћи са 1 000 пасти на 400 марака. Тим износом неће моћи подмирити ни кредитне обавезе, а о другим аспектима живота да и не говоримо. Можемо слободну рећи да оваквим поступцима борце претварамо у сиротињу, у социјалне случајеве. Питам: због чега? Само зато што су се борили за Републику Српску и српски народ! Жалосно!

Бољи познаваоци прилика знају да МУП Републике Српске константно крши права и прописе у домену накнада. Тако мјесецима касне или уопште не уплаћују накнаде превоза, јубиларних плата и ино. Све чешће запослени тужавају министарство и на тај начин остварују права. Радници приликом пензионисања имају право на отпремнину у износу од шест плата, али се ни ова обавеза не поштује. Пракса је да полицајца „шутну“ на улицу и оставе без икакве егзистенцијалне сигурности. Већ данас са сигурношћу може се рећи да ће пензионисани полицајци захваћени овом „мјером“ владе отпремнине добити само уколико туже послодавца.

Но, најжалосније је што ово није први бруталан напад ове власти на борачку популацију Српске. Подсјетићу да је Српска својевремено донијела закон у ком је најнижа пензија борца прве категорије била загарантована на износ од близу 500 марака. Тиме су борци били просто стимулисани на пензионисање и на хиљаде њих су такво право искористили. И онда власт мијења закон тако да пензије бораца буквално полови, или умањује чак на износе мање од половине загарантоване пензије. Хиљаде бораца тешко је оштећено оваквим понашањем власти, но, подсјетићу како је и овде чињено тешко кршење стечених права. Конкретно, у Српској (и у БиХ) је забрањена ретроактивна примјена права. Новим законом не могу се одузимати права стечена на основу претходног закона и то поново гарантују устав и међународне конвенције. Проблем је само што за наше власти устав и право не важе!

На крају морам и себе и јавност запитати: какве рефлексије по друштво може произвести овај посљедњи удар власти на борачку популацију? Рацијум указује како је очекивати озбиљан друштвени бунт, док искуство имплицира да ће и ова ујдурма проћи непримјетно. Како год, први чију реакцију очекујем јесте предсједник Борачке организације Миломир Савчић. Њему поручујем: Генерале није српски ћутати!

Аутор: Борислав Радовановиц

Коментари / 70

Оставите коментар
Name

ВРС

01.03.2016 10:09

Позлатило ти се перо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

01.03.2016 10:57

И у Лопарској општини је исто !

Name

Лопарац

01.03.2016 11:02

Код нас је назови борачка приватизована од мале групе људи, избори се одржавају по позиву појединцима,Борачка РС је упозната , али Савчић и екипа, дођу и буду лијепо угошћени и шта их брига !

Name

Лопарац

01.03.2016 11:14

У Лопарској општини и институцијама општине није запослено ни једно дијете погинулих бораца, а учесници рата се отпуштају а пресоталих бораца је остало занемарљив број!

Name

Милос

01.03.2016 11:51

хттп://тхебосниатимес.ба/цланак/2596 Ево за све гузолизалице и обозаваоце дела великог Баје поуцан цланак, да се бар едукују о великим пљацкама и лоповлуку који заступају а који није забелезен у историји у последњих неколико векова...

Name

ЕРА

01.03.2016 11:58

А чији си ти Милоше гузолизац - добра ти и адреса ,,тхеБОСНИАтимес,,, ха,ха,ха

Name

Модрицанин

01.03.2016 15:48

У Модричи како су секташи на власти само се чује послије пар дана да је изабрано руководство БОРС-а.Кад чујеш ко их бира и ко је изабран не можеш вјероват.

Name

Одговор за ЕРА

01.03.2016 18:25

Због таквих неписмених људи као сто си ти нам и јесте овако све наопако... Описмени се мало или укљуци бар логику, ако је имас па процитај фино ста ту писе, бас на тој теби смесној страници "тхебосниатимес" па види хоце ли ти и након цитања бити несто смесно... То ти је мој добронамеран савет, а гузице лизати нецу нити сам, само зелим правду и да се висе народ не пљацка, нисам слеп па да ми продају маглу поданици Ред Булла или ти црвеног бика! Свако добро...

Name

Касно Марко на Косово стиже

01.03.2016 19:46

Гдје му је перо било за мандата сада савјетника Пантелије Ћургуза, гдје сте били борчине 8 година док је Пантелија харао а Додик говорио ако изађете на улице нећете добити ништа, питајте садашње руководство у каком су стању преузели БО. Да Сипа уђе у БО има криминала више него у Бобар банци. Јадан си и ти и твој текст и ови што те подржавају.

Name

труе

01.03.2016 10:20

Превоз није уплаћена за ОСАМ мјесеци уназад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рора

01.03.2016 14:21

Чуј превоз , па зар полиција нема аута ???

Name

Ех,некад

01.03.2016 14:45

Ех некада је било ,,милицијо пушке на рамена,у потеру бобеже ми жена...,, а данас...док се на послу возе службеним аутима траже да им платимо и што се возе тим аутима !

Name

борац

01.03.2016 10:23

Баја хоце лицну полицију борци му никад нису добро досли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перхан

01.03.2016 10:26

Српски јесте цутати.Онај ко је јавно пљувао и пљује борце је на власти 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

01.03.2016 11:04

У Лопарама то раде 7-8 година , а Савчић и ови прије њега ћуте !

Name

Драган

01.03.2016 10:26

Ратни кадрови МУП-а су једина категорија у Полицији РС која би била кадра одговорити на веће изазове. Пензионисање прекаљених људи, челичених у рату, када уз руб РС имаш терористичке заједнице - је чиста глупост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

01.03.2016 11:28

Код нас на Мајевици не пензионишу него дају отказе и истјерују са посла ! Савчић и екипа прије њега код наших главоња буду лијепо почашћени и појео вук магарца !

Name

Мајевица 2

01.03.2016 11:49

Борци на Мајевици су најамници и робови - дјеца су им без посла или расута по свијету.Група ликова око ,,Борачке,,уцјењује и пријети борцима и висе на општинском буџету. А делегације Борачке РС лијепо угосте на рачун општине , и џаба указивати да на катастрофу за борачку популацију на лопарској општини !

Name

боле

01.03.2016 12:21

Драгане сасвим си у праву.Треба полицији омогуцити да се одрекну цитавог војног стаза,да би јос увијек могли радити.Изгледа да се овај нови закон о пензионисању полиције,не односи на све.Директор полиције је 1956.годисте, и није кандидат за пензију.Изгледа да се само појединци могу одреци ратног стаза.Као сто се одрекао и Драган Лукац у ФБиХ.Овај нови кадар,који планирају запослити ,неце имати ратни стаз те це по годинама дузе радити.Знаци ниста се није знацајно добило новим законом о пензионисању полиције.

Name

пунпадзија

01.03.2016 10:29

Некад смо ми радници на пунпи имали исте плате а сада је то полиција 1000км а ми 550км.ал коме то реци и колику цемо ми пензију имати 150-200км а они 400км. СВЕ ЈЕ ТО ДОБРО АЛ БЈЕЗИМО ОДАВДЕ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

01.03.2016 10:38

Ви би да радите дозивотно, купите факултет па повецате плату и бас вам лијепо у полицији! А младе ко сиса! Па одакле висе толики борци за Српску, да нас је било у рату оволико сигуран сам да би нам граница излазила на море! Зато официру , вољно у пензију! И ви и сви остали који су стекли услове! Подрска младим људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

2 озренска

01.03.2016 11:04

Наравно да се даје подршка младим кадровима..иако је на нашим плећима изгурано 4 године рата и ми смо тада млади били и нисмо имали друге жеље.сада ми који смо остали живи и релативно здрави нас се треба што прије ријешити. .зашто?

Name

ре озренцу

01.03.2016 11:42

Озренци су у рату били познати ратници, а доста су и патили! Па мислим да вас се нико не зели рјесити, јер засто би! Али засто је пензија свима тако страсна, не само полицији него и у другим брансама, па све има свој вијек трајања па и људи!Назалост , привреда нам не ради па само тако остају упразњена радна мјеста и могуцност запослења младих људи! Нисмо ни ми млади ни ви криви, назалост такву сте нам дрзаву створили! Сигурно нисте знали да це бити оваква!

Name

ww

01.03.2016 12:30

Полиција коју сада приме бице старији по годинама кад се буду пензионисали.Ови садасњи,који су кандидати за пензију,остецени су јер им се урацунава ратни дупли стаз.Знаци ови нови неце имати ратног стаза,кад се буду пензионисали у будуцности.

Name

Спин

01.03.2016 12:50

Потпуно те подржавам. Овај текст је чисто спиновање са чињеницама. Ратни стаж се ником не признаје силом, ко га је уписао њему ће се и признати у дуплом трајању, а ко га није уписао њему се уписује у редовном трајању... Па гдје се још човјек може одрећи стажа?!? Али проблем је што су га неки уписивали због евентуалних бенефиција, али сад им се обило о главу... И не знам шта је ту зачуђујуће да се у пензију иде са 40 година стажа, одувијек је тако и било, осим 2-3 године за вријеме министра Чађе... Овдје се сад прича да је то а штету бораца, а не спомиње се да је већина нових полицајаца из борачких породица...

Name

ре вw

01.03.2016 13:25

Ако је неко неком силом одбио ратни стаз, како ти казес, хајде да онда ко се одрекао борацког да се одрекне и свих бенефиција које прима као борац! Па нису млади криви сто је 92 поцео рат. Треба у зивоту бити фер, и погледати колико има младих који дан презиве са једном марком,а неки би да се нецег одрицу или не одрицу..

Name

РЕ ја

01.03.2016 17:50

Тако је подршка младима да могу вршити друмска разбојништва и пљачкати банкомате и банке...

Name

боле

01.03.2016 19:23

Ја, имам питање за тебе. Да ли це и тим младим полицајцима које це примити ,кад се буду они пензионисали, прикацити уз редован стаз и неки стаз од 8 година, за који нису уплацени доприноси и умањити им пензију? О тој неправди се овдје ради.СРАМОТА

Name

xy

01.03.2016 19:31

Какав висе стаз спонињете, у рату се ратовало, а не радило.Због тога борци требају добити постотак на пензије,а не да их дрзава цасти радним стазом,који само наноси стету,јер није уплацен.Ако ова омладина ,мисли да је неко имао неке бенефиције на конту ратног стаза,онда зелим и њима кад се некад буду пензионисали,да их дрзава цасти оваквим безвриједним радим стазом.Тај стаз треба подхитно избрисати да нигдје не постоји.Дупли радни стаз уписивао се јос неким категоријама, не само борцима.

Name

дразе

01.03.2016 19:42

рw .. Какве везе има ратни стаз са бенефицијама као борца?Није нико ваљда био у рову ради стаза? Мозда си ти? знаци теби ратни стаз условљава да би се звао борац. Сваста

Name

љиге

02.03.2016 11:01

Ствар је у томе сто се овим полицајцима ,које хоце да пензионису,крсе права.Не провјеравају радни стаз,и да ли је уплациван допринос,него само саљу списак за пензионисање.И при томе,урацунавају ратни стаз уз редован.Тако да им због њега умањују пензије.А говорили су да це, кад се ко буде пензионисао, Влада уплатити доприносе.ЛАЗ И ПРЕВАРА ЗА БОРЦЕ. И директор полиције Васиц има године за пензију,ал нико га не гони,јер је на функцији.

Name

Борац Брод

01.03.2016 10:58

Савчићу, превисе си фин И културан да би био на челу БОРС-а. Тако не иде. МЈЕЊАЈ СЕ или пусти друге. Чуо сам да си био борац И по у рату. Са оваквом власти треба овако некако: "...или ће бити борци на првом мјесту или долазимо (нас висе десетина хиљада) да поједедемо зграду Владе заједно са вама свима... и онда дати рок..." А ми, борци, смо уз вас. Сутра нас можете постројити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

01.03.2016 11:38

Ми на Мајевици о Савчићу и екипи- само знамо да воле бити добро почашћени !

Name

грађанин

01.03.2016 11:06

Нису боље прошли ни остали грађани РС, коме су у рату доприноси уплаћивани. Жене су грдно прошле у РС. Али ето, раде шта хоће, законе тумаче и доносе како хоће. Курте и мурте доносе и тумаче законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

01.03.2016 11:07

Зимница,пријевоз,топли оброк,мале станарине,то се на западу мозе само сањати.Нема тога ни у сновима.Цак и пауза на послу се не плаца.Добро је народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

01.03.2016 11:53

Ма дај доста више те ино. приче. На западу нема ово на западу нема оно. Шта има овдје, ко добија зимницу, ко добија топли оброк, вјероватно они на државним јаслама. Обичан радник ради за јадну плату и сви би се ми овдје одрекли "топлог оброка, регреса, плаћене паузе и сл." за нормално вреднован и нормално плаћен рад". Одете тамо негдје, неупућени у стварно стање уживате давати "паметне коментаре". Ми боже нерадници па нам добро колико год да нам дају. Поштедите нас "умних коментара".

Name

ре Писцу ових редова

01.03.2016 11:17

Цињеница је да се након сваког рата у свијету ово десава са оним који су бранили СРЦЕМ И ПАТРИТИЗМОМ И ЉУБАВЉУ за своје огнисте/домове/земљу како год се називао рат обрамбени/домовински/градјански/инвазија.... Запитајете се кад је неко од политицара се обратио обицном цовјеку? Увијек се обрацају народу из којег потице и није га брига за остале. Вази за све у БХ, РС, ФБХ и Дистрикту..

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

01.03.2016 11:39

Генерал Савчић, јест добар човјек. Нема он живота да се бори за борачку популалцију, треба јачи /жешћи/ играч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паре

01.03.2016 13:56

Све док је републичко и општинска руководства борачке ухљебљено на државном и општинском буџету(плата,регрес,топли оброк,ауто...дјецу запослили и покоја дневница) ОНИ НЕМАЈУ ПОТРЕБЕ ДА ТАЛАСАЈУ- него се само врте-бирају у круг !

Name

ЖИКА Ж

01.03.2016 11:48

Дођите на пиво! Миле части, а биће и музика! Борци су "ЈАЈАРЕ" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђе си

01.03.2016 11:55

Ђе си брале ето ме на пиво- нама борцима је то једино и преостало ! Хоће ли бити и каке мрљине ?

Name

Милос

01.03.2016 11:51

хттп://тхебосниатимес.ба/цланак/2596 Ево за све гузолизалице и обозаваоце дела великог Баје поуцан цланак, да се бар едукују о великим пљацкама и лоповлуку који заступају а који није забелезен у историји у последњих неколико векова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

01.03.2016 12:06

Питам генерала Савичића зашто не тражи од владе РС да борцима који су похапшени за наводни ратни злочин,године проведене у затвору,призна(и уплати)радни стаж. Неки од њих су били на три-четири године до пензије,па кад (ако) изађу са робије неће имати шта јести,а да не говорим о њиховим породицама. Помозите тим људима Генерале,они леже за ову државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

01.03.2016 12:06

У Бијељини борацка организација и Мицо Мициц отпустају Српске борце а примају борце армије бих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

01.03.2016 12:11

Боже ко да их је један правио- у свим општинама слично- борце проглашавају вуцибатинама, истјерују их са посла , а онда помпезно дочекују Савчића и екипу из БЛ ут обавезан ТВ и онда на крканлук !

Name

Избори

01.03.2016 12:22

Па такве лопуже по локалним борачким организацијама су и изабрале Савчића и екипу на та мјеста- и од њих поново очекују глас за фотеље- нема ту никакве наде у промјене.

Name

кд

01.03.2016 12:15

Министре Лукацу борцино окрени се око себе , пензионисес 1500 полицајаца а примас 80 на академију нисам вјеровао са ти разбијас Муп .На здравље и наспасење.На данасњи дан умро је МУП РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

01.03.2016 12:38

Као незапослени демобилисани борац прве категорије морам да изразим љутњу и велику разочараност радом генерала Савчића и цјелокупне борачке организације РС и понашањем и кукавичлуком самих бораца и њихових породица.Недопустиво и понижавајуће је да послије двадесет година генерал Савчић и БОРС иду да преговарају о правном положају и статусу БОРСА са Хрватицом Жељком Цвијановић,са Хрватом Антоном Касиповићем и криминалцем Тегелтијом.Заболи њих она ствар и за РС и за српским борцима.Генерале Савчићу борци су ти обесправљени,понижени.маргинализовани,гладни и незапослени.Мораш одржати састанак са Додиком ионако се све њега пита у овој трулежи од РС,лупити шаком од сто,поднијети захтјеве БОРСА војнички кратко и јасно дати рок за извршење захтјева.Са дезертерима и ратним профитерима и тајкунима једино тако се може разговарати и остварити своја права.Некада треба учити и од својих непријатеља,погледајте која све права имају хрватски борци и на који начин се они боре за своја права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коЛектор

01.03.2016 12:47

Можда не би било лоше да сви који плаћају синдикалну и чланарину БОРС-у ставе прст на чело и схвате да су они ти који дају легитимитет проданим душама, које врло добро живе од својих функција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пекислав

01.03.2016 12:47

Јуце сам гледао Савцица на тв и рекао је да материјално ниста није успио да добије за борце, али све остало јесте, ста год то било. Он мозда од тога хоце да презиви, али борци и њихове поредоцие и дјеца неце дуго. Мора бити неко агилнији, буцнији, директнији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

силидарност

01.03.2016 13:09

Објавите на сва звона Борци (војници и полицајци) немају никаква права.Доведени су у полозај обицне крпе и дрзава са њима поступа како хоце а све на њихову стету.Срамота . И то је тако од првог дана вец пуних 26 година Ја сам запислен и ситуиран ал назалост вецина бораца није и није ми све једно сто је тако. Памтим те људе из дана хаоса погибија неимастине и њиховог одрицања и витеске храбрости. Да ли смо ми стварно кварно друство да немамо достојанства нити према коме нити према цему.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

01.03.2016 13:43

Ко да је овима стало до људи који су несто знацили и доприносили у рату немојте бити смијесни нека уце од босњака како се постују ратни кадрови сви су по залугама досли у УИО,Сипу,Осу,ГП БиХ.,једино србин мора искесити коверту и ватати квази србе за стелу и моли ти их зато имамо ово сто имамо у БиХ....???

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

01.03.2016 14:00

Какав превоз шта цеим кад ниједан полицајац било у цивилу било у униформи никад није платио карту,како их није срамота то да траже

ОДГОВОРИТЕ
Name

није тачно

01.03.2016 15:36

Лупаш глупости, копираћу ти месечну карту да је видиш

Name

@Ера

01.03.2016 14:10

Није у питању дали је то Боснинан Тимес или Спутњик или Нова ТВ или ста вец. У пиатњу је да информације треба цитати на разним странама и настојати доци до правог закљуцка. Нису богом дани ни БН ни РТРС, нти АВАЗ и КЛИX, нити Дневник.ба и слицно. Ето мој Ера, да знас у којој ЕРИ зивис. ДОСТУПНОСТ ИНФОРМАЦИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн.

01.03.2016 14:45

Ти си нам Савцицу био посљедна нада,тацно је да си био борац али да будемо реални за све борце је боље да одес и то одмах,ми смо после оног преваранта Цургуза све наде полагали у тебе,ја сам два пута био рањен и не залим,али залим сто сам изгубио најбоље другове и гледам овај јад ста раде дезертери са њиховом дјецом иди и ти сто прије молимо те ко бога немој нас висе бранити боље је за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА.

01.03.2016 16:17

Пресједнице Савцицу није ми драго сто ово писем али морам,морам због своји погинули другова понукао ме коментар бн.Морам због мојих сабораца којима сам био командир а назалост они су дали зивот за републику српску,гледам ону дјецу у парку у БЛ и немогу да вјерујем да их нисте обисли онај дан кад сте били у бл.згрозен сам и молим вас обидји те их ,ви сте први који их је требао обици па побогу цега се ви пласите.

Name

мито бекријо

01.03.2016 14:58

Боро честитам ти на овим детаљима који су сигурно тачни то је жалосно ста раде са нас а ми ћутимо.Међутим наша власт је научила да непоштује устав и уставна права свих нас јер смо им то одобравали чак и аплаудирали када пркосе уставу ми радосни јер то се односи на оне што их ми неволимо.Власт је власт она када научи да гази туђа права неће да се заустави на нашим правима јер смо ми само бројеви за њих никако људска бића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

01.03.2016 15:27

Драги моји полицајци,борци и остали грађани. Ово све је још један доказ о бесмислу рата. Кад је требало носити пушку, ајмо браћо Срби, а кад након рата треба живјети ко човјек, е онда они који су носили пушку нека мало сачекају (док не умру), а све заслуге ратне припашће политичарима, тајкунима, поповим и осталим народним крвопијама. Људи доста више, кад ћемо схватити да смо ми обични људи искориштени да би направили лагодан живот онима који су режирали рат. Национализам је био добар параван, на жалост и данас је добар за елиту која иза тога паравана лагодно живи, а ми мали не можемо подмирити ни најосновније потребе. Тековине национализма нису ни за какав понос, већ за осуду. И дан данас кличемо нациналистичким изјавама и вођама, да ли је то нормално? Кад сами себи сви признамо,сваки појединац, сваки национ, да смо се осрамотили од 90-тих па на овамо, онда можда буде наде за нас. И још нешто, писац овог текста овдје не спомиње борце који нису полицајци и који након рата никад нису видјели радна мјеста, а мобилисани су у рат са својих радних мјеста. Још један од доказа бесмисла нацинализма којем и дан данас кличемо и несвјесно убијамо будућност нашој дјеци и унуцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратни стаз

01.03.2016 19:48

Комантар за ре вw.Какве ратни стаз има са статусом борца матере ти? Било је са мном у рову људи,који никада нису радили у фирмама , и нису имали ни дана стаза.Знаци те борце дрзава цастила са безвриједним стазом.Они по категоризацији бораца имају статус борца. Свима тај радни стаз треба укинути по мом мисљењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИ

01.03.2016 19:51

РЕја У ПРАВУ СИ БРАТЕ.ОВИ СТАРИЈИ ПОЛИЦАЈЦИ НЕ ОДГОВАРАЈУ,ЈЕР СУ ПОСТЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

01.03.2016 19:54

Ама људи није проблем да у муп додју млади кадрови али их нема досад је пензионисано око 500 полицајаца а нико није примљен ,дај цитајте мало измедју редова.У вријеме вехабизма ,тероризма неке станице су остале без десетак па и висе поицајаца.ММФ је ту угурао своје прсте.Нека казу ста су потписали и тацка ,ма није премијерка исла на доруцак нако дзаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукиссс

02.03.2016 04:21

Страсно засто Гојко Васиц не иде у пензију старији је од оних које саље у пензију ако је по сили закона или ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

02.03.2016 06:39

Савчић је Додиков играч, и то свима да буде јасно, да Додик није дао сагласност, он, Савчић никад не би био на тој функцији.Погледајте гдје је ухљебљен бивши Додиков министар Чургуз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кордун

02.03.2016 06:41

Није Савичић доведен на то мјесто да прича него да замагљује очи правим борцима. Сви предсједници борачке требају да се стиде због своје полтронске дјелатности на том мјесту. Само гледају какоће материјализовати ту позицију. Сви редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

02.03.2016 07:58

А толико смо се клели у БОРЦА ГЕНЕРАЛА Савчића, а он наставља гдје је Чургуз стао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истинито

02.03.2016 11:54

БОРИСЛАВ РАДОВАНОВИЋ ЈЕ ЧАСТАН ЧОВЈЕК, ВЕОМА ХРАБАР И СВОЈИМ ПРИМЈЕРОМ ПОКАЗУЈЕ КАКО СЕ ТРЕБА БОРИТИ ЗА СТВАРНЕ ПРОМЈЕНЕ У СРПСКОЈ. САВЧИЋА СУ ДОВЕЛИ СТВАРАОЦИ НА ЧЕЛО БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ. НАЖАЛОСТ, БОСИЋ НИЈЕ ИМАО СЛУХА ПА СУ ОНИ ПРИШЛИ МИЛУ, СА СОБОМ ПОВУКЛИ И САВЧИЋА. ЗАТО ДАНАС ЈОШ УВИЈЕК ВЛАДА ОВАКВА ВЛАСТ. САВЧИЋ ТРЕБА ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ ЈЕР НИЈЕ УСПИО ОБЈЕДИНИТИ СВЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРОИСТЕКЛЕ ИЗ ОТАЏБИНСКОГ РАТА. ТОЛИКО ЈЕ ГРЕШАН ДА ЈЕ ДОЗВОЛИО ДА "ВЕТЕРАН ВУКОТИЋ" ПОСТАНЕ САМ УДРУЖЕЊЕ ОД ОПШТЕГ ДРУШТВЕНОГ ЗНАЧАЈА. ШТА РЕЋИ НА ОВО НЕГО "БОЖЕ ТИ САЧУВАЈ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

02.03.2016 13:51

Требали би полицајци-пензионери улозити залбе, на ово сто се ради са њиховим пензионисањем. Ако вец има правног основа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милис

02.03.2016 20:07

Није ми јасно. Не ваља закон када полицајци, кад имају радни стаз, а немајз године старости не мозе у пензију. Када се измијенио, и рецено,ццим се испуни услов,тј.радни стаз 40 година, мизе се ици у пензију,без обзира на године старости. Односи се се само на полицију. Бунили се, када је закон измијењен,опет не ваља. Заиста, вриједи стара крилатица ' није се родио,ко је народу угодио".

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп Владо

28.10.2016 13:38

ПОД ХИТНО ТРЕБА СКИНУТИ ДЕЗЕРТЕРА__ДОДИКА КОЈИ СРПСКУ ДОВЕДЕ У ЦРНО А БОРЦЕ КАО ДА НЕ ПОСТОЈЕ СВЕ ДЕЗЕРТЕРЕ ЗАПОШЉАВА АДЈЕЦУ ПОГИНУЛИ БОРАЦА И БОРАЦА ЗАОБИЛАЗИ:::ПОЗДРАВ ЗА СВЕ БОРЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ___ПОКРЕТ БРАЋО НА ИЗДАЈНИКЕ НАРОДА____

ОДГОВОРИТЕ