Секс је добар за здравље

Сексуални однос доноси једно од највећих задовољстава у животу и круцијалан је за опстанак људске врсте. Осим задовољства, секс има и бројне друге бенефиције за ваше здравље, па експерти саветују да га парови практикују кад год су у прилици.

Здравље 29.02.2016 | 16:49
Секс је добар за здравље

1. Секс поправља расположење

Након вођења љубави појединац се осјећа боље захваљујући хемикалијама које се производе након оргазма. Коктел ендорфина, неуротрансмитера и хормона се ослобађају током вођења љубави и оргазма.

Након сексуалног чина ослобађа се и хормон окситоцин који чини људе љубазнијим према партнерима, смирује и тера на спавање. Жене га произведу четири пута више него мушкарци. Окситоцин се зове и хормон "грљења" јер се ослобађа након 20 минута грљења.

Други кључни неуротрансмитер је серотонин који је главна антидепресивна хемикалија и најзаслужнији за смех, осећај среће и опуштеност након секса.

2. Добар је за ваше срце

Студија спроведена на Универзитету Белфаст открила да практиковање секса три пута недељно смањује ризик од срчаног или можданог удара. Такође, истакнуто је како није тачна претпоставка да мушкарци имају већу шансу од добијања срчаног удара током сексуалног односа у 40-им и 50-им годинама.

"Сви они који су забринути треба да знају да је секс само још један форма вежбања. У фитнес терминима, то је исто као да ходате километар или се пењете степеницама горе и доле. Битно је да сте физички у форми", рекао је проф. Петер Вајсберг.

3. Штити од прехладе

Сексуални однос повећава ваш имунитет и самим тим штити вас од прехладе и грипа. Утврђено је да уколико парови практикују сексуални однос два или више пута недељно, имају већи ниво имуноглобулина А који помаже нашем имуном систему да се бори против вируса.

4. Продужава живот

Једна од највећих студија о дуговечности и сексу открила је како они који имају секс мање од једном месечно, имају дупло већи ризик да умру раније него они који практикују однос два пута недељно.

"Сексуална активности има заштитнички ефекат на здравље мушкарца. Ово може бити повезано са главним сексуалним хормоном дехидроепиандростероном (ДХЕА) који се ствара у адреналинским жлездама и функционише тако што изгради препреку од естрогена, тестостерона и прогестерона. Ниво ДХЕА-е расте пред оргазам и ејакулацију за чак три пута више од уобичајеног нивоа, а неки тврде како редован секс продужава живот", наводи др. Вајсберг.

5. Повећава плодност

Највећи мит је тај да суздржавање од ејакулације повећава квалитет и мобилност сперме како би се оплодила јајна ћелија.

"Када сперма виси у епидидимису, дугој савијеној цеви која се налази иза тестиса где се сперма похрањује, она брзо умре. Осим у случају ако мушкарац има низак ниво сперматозоида, чешћи секс даје бољи квалитет сперме. А да бисте побољшали плодност, боље је имати секс често него суздржавати се", рекла је гинеколог Џилијан Локвуд.

Б 92

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

на бироу

01.03.2016 06:01

У какој дрзави зивимо и каки су нам владари није нам ни до цега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сани

01.03.2016 08:15

Тачно! Мени није баш до тога. Гледам како ћу И шта ћу даље...

Name

Марија

01.03.2016 10:44

Мммммммм.....потпуно тачно кад је из љубави,а не из механике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

01.03.2016 11:52

Марија,ти бас волис а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

01.03.2016 17:58

Ех Марија, ако ти прија, онда би и ја...

Name

Ђорђе Чоњић

02.03.2016 06:54

Да ли је здрав и за мушко - мушко? Питам због себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

02.03.2016 07:01

Ми ћемо онда у овој банана држави живјети здраво бар 200 година, сваки дан неко има секс са нама бар три пута на дан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вфдг

02.03.2016 13:27

Ми цемо онда дууууууго зивјети колико нас ј..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непознат

03.03.2016 20:24

Секс само секс заборавим бриге и кредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

африцка сљива

05.03.2016 18:18

Коме је до сеxа и коме се мозе дигнут хе хе у овој ј..еној дрзави кад си 300%под стресом.

ОДГОВОРИТЕ