Seks je dobar za zdravlje

Seksualni odnos donosi jedno od najvećih zadovoljstava u životu i krucijalan je za opstanak ljudske vrste. Osim zadovoljstva, seks ima i brojne druge beneficije za vaše zdravlje, pa eksperti savetuju da ga parovi praktikuju kad god su u prilici.

Zdravlje 29.02.2016 | 16:49
Seks je dobar za zdravlje

1. Seks popravlja raspoloženje

Nakon vođenja ljubavi pojedinac se osjeća bolje zahvaljujući hemikalijama koje se proizvode nakon orgazma. Koktel endorfina, neurotransmitera i hormona se oslobađaju tokom vođenja ljubavi i orgazma.

Nakon seksualnog čina oslobađa se i hormon oksitocin koji čini ljude ljubaznijim prema partnerima, smiruje i tera na spavanje. Žene ga proizvedu četiri puta više nego muškarci. Oksitocin se zove i hormon "grljenja" jer se oslobađa nakon 20 minuta grljenja.

Drugi ključni neurotransmiter je serotonin koji je glavna antidepresivna hemikalija i najzaslužniji za smeh, osećaj sreće i opuštenost nakon seksa.

2. Dobar je za vaše srce

Studija sprovedena na Univerzitetu Belfast otkrila da praktikovanje seksa tri puta nedeljno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Takođe, istaknuto je kako nije tačna pretpostavka da muškarci imaju veću šansu od dobijanja srčanog udara tokom seksualnog odnosa u 40-im i 50-im godinama.

"Svi oni koji su zabrinuti treba da znaju da je seks samo još jedan forma vežbanja. U fitnes terminima, to je isto kao da hodate kilometar ili se penjete stepenicama gore i dole. Bitno je da ste fizički u formi", rekao je prof. Peter Vajsberg.

3. Štiti od prehlade

Seksualni odnos povećava vaš imunitet i samim tim štiti vas od prehlade i gripa. Utvrđeno je da ukoliko parovi praktikuju seksualni odnos dva ili više puta nedeljno, imaju veći nivo imunoglobulina A koji pomaže našem imunom sistemu da se bori protiv virusa.

4. Produžava život

Jedna od najvećih studija o dugovečnosti i seksu otkrila je kako oni koji imaju seks manje od jednom mesečno, imaju duplo veći rizik da umru ranije nego oni koji praktikuju odnos dva puta nedeljno.

"Seksualna aktivnosti ima zaštitnički efekat na zdravlje muškarca. Ovo može biti povezano sa glavnim seksualnim hormonom dehidroepiandrosteronom (DHEA) koji se stvara u adrenalinskim žlezdama i funkcioniše tako što izgradi prepreku od estrogena, testosterona i progesterona. Nivo DHEA-e raste pred orgazam i ejakulaciju za čak tri puta više od uobičajenog nivoa, a neki tvrde kako redovan seks produžava život", navodi dr. Vajsberg.

5. Povećava plodnost

Najveći mit je taj da suzdržavanje od ejakulacije povećava kvalitet i mobilnost sperme kako bi se oplodila jajna ćelija.

"Kada sperma visi u epididimisu, dugoj savijenoj cevi koja se nalazi iza testisa gde se sperma pohranjuje, ona brzo umre. Osim u slučaju ako muškarac ima nizak nivo spermatozoida, češći seks daje bolji kvalitet sperme. A da biste poboljšali plodnost, bolje je imati seks često nego suzdržavati se", rekla je ginekolog Džilijan Lokvud.

B 92

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

na birou

01.03.2016 06:01

U kakoj drzavi zivimo i kaki su nam vladari nije nam ni do cega

ODGOVORITE
Name

Sani

01.03.2016 08:15

Tačno! Meni nije baš do toga. Gledam kako ću I šta ću dalje...

Name

Marija

01.03.2016 10:44

Mmmmmmmm.....potpuno tačno kad je iz ljubavi,a ne iz mehanike.

ODGOVORITE
Name

Pero

01.03.2016 11:52

Marija,ti bas volis a?

ODGOVORITE
Name

***

01.03.2016 17:58

Eh Marija, ako ti prija, onda bi i ja...

Name

Đorđe Čonjić

02.03.2016 06:54

Da li je zdrav i za muško - muško? Pitam zbog sebe.

ODGOVORITE
Name

Građanin

02.03.2016 07:01

Mi ćemo onda u ovoj banana državi živjeti zdravo bar 200 godina, svaki dan neko ima seks sa nama bar tri puta na dan...

ODGOVORITE
Name

vfdg

02.03.2016 13:27

Mi cemo onda duuuuuugo zivjeti koliko nas j..

ODGOVORITE
Name

Nepoznat

03.03.2016 20:24

Seks samo seks zaboravim brige i kredite

ODGOVORITE
Name

africka sljiva

05.03.2016 18:18

Kome je do sexa i kome se moze dignut he he u ovoj j..enoj drzavi kad si 300%pod stresom.

ODGOVORITE