Партизан ипак имао један велики погодак на дербију!

Сјајан деби Седрика Гогуе за црно-беле, хвали га Марко Јовановић који је и сам одиграо одлично, наговестивши да би тим из Хусмке 1 могао да има далеко квалитетнији штоперски тандем него јесенас.

Фудбал 29.02.2016 | 15:20
Партизан ипак имао један велики погодак на дербију!

Сезона је изгубљена давно, други дерби јуче, али би сутра Партизан могао да добије какве је чекао шест година. Још од времена Младена Крстајића и Стефана Савића, кад су један прекаљени и један ас у настајању водили црно-беле кроз Лигу шампиона, чекају Гробари да виде комбинацију искуства и младости, идеални спој у одбрани о коме маштају тренери широм света.

У међувремену су Хумском 1 дефиловали дефанзивци сумњивог квалитета или појединци чији је квалитет био надмоћан, без одговарајуће подршке колега, али после 150. првенственог окршаја са Црвеном звездом није мали број навијача Парног ваљка који је мешајући бес због судијских одлука и незадовољство услед пораза свог тима (1:2), констатовао:
„Седрик Гогуа и Марко Јовановић су били одлични. Дупло бољи од својих претходника“.

Штопер из Обале Слоноваче је за 90 минута направио само једну грешку. Ону из 33. минута кад је дозволио Угу Вијеири да демонстрира квалитет и пресуди домаћину. У свим осталим ситуацијама деловао је као прототип фудбалера који заслужује дрес клуба који је и даље шампион државе. Одговоран, миран, скочан, довољно мудар да зна како да се постави и својим дугим ногама, углавном без прекршаја, спречи Звездине офанзивце да уђу у шансу, новајлија из финског СЈК-а је показао зашто носи надимак Доминатор.
„Не бих превише да се осврћем на дерби, морамо мисли што пре да пребацимо на важну утакмицу Купа Србије са Радничким, али могу да кажем да је Гогуа и мене одушевио како је одиграо. Видели смо током припрема да ће бити појачање, поседује брзину, скочност, миран је... Профил штопера какав се цени на Западу. Сигуран сам да ће, уколико овако настави, Партизан најпре добити фудбалски, а онда, кад за то дође време, и економски. Подсећам, тек му је 21 година“, хвали у изјави за МОЗЗАРТ Спорт Марко Јовановић свог седам година млађег колегу из одбране.

Квалитет који је Гогуа показао у скоку, тако што је надвисио Марка Грујића и савладао Дамира Кахримана представља бонус у низу плусева које је завредео код Партизанове публике, струке и саиграча. За Партизан је дебитовао у дербију, што јесте захтеван, али испити које ће тек морати да положи биће неупоредиво другачији, сочиће се са екипама које не желе толико да нападају црно-беле и атмосфером у којој на трибинама види скоро седам пута мање гледалаца него синоћ. Зато се поставља питање мотива.
„Сигуран сам да Седрик може да настави у ритму са дебија. Временом ће схватити да у Партизану нема опуштања, свака утакмица мора да се победи, сваку играмо „на нож“. Као његов старији саиграч преузећу одговорност, саветовати кад за то осетим потребу, али навијачи би требало да имају разумевања за њега. Странац је, потребно је да прође период прилагођавања. Начин на који тренира и игра даје ми за право кад кажем како ће само да напредује. Није тип играча, а ни човек, који ће да бира утакмице. Иако је новајлија, схвата да је Партизан велики клуб“.

Попут Гогуе, Марко Јовановић је против Црвене звезде радио оно што је у другом мандату у Партизану чинио један од његових идола, Младен Крстајић. Далеко је повратник из Вождовца од статуса фудбалера који ће да вуче парелале са играчком легендом црно-белих, али преглед игре, уклизавања - махом на лопту, а не играча, осим у једној прилици - мирноћа приликом изношења лопте до центра игралишта и вишак који прави у зачетку акција могу да радују Ивана Томића.
„Не могу на то да одговорим на питање какав сам био, процену остављам другима. Сматрам да добро сарађујем са Гогуом, а верујем да ће нашим наредним издањима публика бити задовољнија. Већ од среде, кад у Купу играмо са Радничким“.

Упркос чињеници да је за два почетка кола Партизан примио четири гола - више од просека из првог дела сезоне - делује да би у будућности, можда не толико далекој, Марко Јовановић и Седрик Гогуа могли да оформе дефанзивни бедем за каквим клуб овог реномеа жуди.
„Изузетно рискантно и захтевно је играти штопера у Партизану. Можда најтеже од свих клубова света. Велики је притисак, свака грешка се види, јер стојимо далеко од свог гола. Партизан, у овом часу, има четворицу штопера подједнаког квалитета и верујем да кога год шеф да одабере може без проблема да решио задатке. Гогуа, Миладин Стевановић и Никола Миленковић поседују брзину, скочност и знају с лоптом, што је за захтеве Партизана посебно важно“, закључио је Марко Јовановић.

С тим да је за бољи и прихватљивији учинак одбране потребно да Партизанови играчи из навале створе и(ли) реализују прилике какве су имали на оба овосезонска дербија, како не би у у трећем били губитници.

Коментари / 0

Оставите коментар