Partizan ipak imao jedan veliki pogodak na derbiju!

Sjajan debi Sedrika Gogue za crno-bele, hvali ga Marko Jovanović koji je i sam odigrao odlično, nagovestivši da bi tim iz Husmke 1 mogao da ima daleko kvalitetniji štoperski tandem nego jesenas.

Fudbal 29.02.2016 | 15:20
Partizan ipak imao jedan veliki pogodak na derbiju!

Sezona je izgubljena davno, drugi derbi juče, ali bi sutra Partizan mogao da dobije kakve je čekao šest godina. Još od vremena Mladena Krstajića i Stefana Savića, kad su jedan prekaljeni i jedan as u nastajanju vodili crno-bele kroz Ligu šampiona, čekaju Grobari da vide kombinaciju iskustva i mladosti, idealni spoj u odbrani o kome maštaju treneri širom sveta.

U međuvremenu su Humskom 1 defilovali defanzivci sumnjivog kvaliteta ili pojedinci čiji je kvalitet bio nadmoćan, bez odgovarajuće podrške kolega, ali posle 150. prvenstvenog okršaja sa Crvenom zvezdom nije mali broj navijača Parnog valjka koji je mešajući bes zbog sudijskih odluka i nezadovoljstvo usled poraza svog tima (1:2), konstatovao:
„Sedrik Gogua i Marko Jovanović su bili odlični. Duplo bolji od svojih prethodnika“.

Štoper iz Obale Slonovače je za 90 minuta napravio samo jednu grešku. Onu iz 33. minuta kad je dozvolio Ugu Vijeiri da demonstrira kvalitet i presudi domaćinu. U svim ostalim situacijama delovao je kao prototip fudbalera koji zaslužuje dres kluba koji je i dalje šampion države. Odgovoran, miran, skočan, dovoljno mudar da zna kako da se postavi i svojim dugim nogama, uglavnom bez prekršaja, spreči Zvezdine ofanzivce da uđu u šansu, novajlija iz finskog SJK-a je pokazao zašto nosi nadimak Dominator.
„Ne bih previše da se osvrćem na derbi, moramo misli što pre da prebacimo na važnu utakmicu Kupa Srbije sa Radničkim, ali mogu da kažem da je Gogua i mene oduševio kako je odigrao. Videli smo tokom priprema da će biti pojačanje, poseduje brzinu, skočnost, miran je... Profil štopera kakav se ceni na Zapadu. Siguran sam da će, ukoliko ovako nastavi, Partizan najpre dobiti fudbalski, a onda, kad za to dođe vreme, i ekonomski. Podsećam, tek mu je 21 godina“, hvali u izjavi za MOZZART Sport Marko Jovanović svog sedam godina mlađeg kolegu iz odbrane.

Kvalitet koji je Gogua pokazao u skoku, tako što je nadvisio Marka Grujića i savladao Damira Kahrimana predstavlja bonus u nizu pluseva koje je zavredeo kod Partizanove publike, struke i saigrača. Za Partizan je debitovao u derbiju, što jeste zahtevan, ali ispiti koje će tek morati da položi biće neuporedivo drugačiji, sočiće se sa ekipama koje ne žele toliko da napadaju crno-bele i atmosferom u kojoj na tribinama vidi skoro sedam puta manje gledalaca nego sinoć. Zato se postavlja pitanje motiva.
„Siguran sam da Sedrik može da nastavi u ritmu sa debija. Vremenom će shvatiti da u Partizanu nema opuštanja, svaka utakmica mora da se pobedi, svaku igramo „na nož“. Kao njegov stariji saigrač preuzeću odgovornost, savetovati kad za to osetim potrebu, ali navijači bi trebalo da imaju razumevanja za njega. Stranac je, potrebno je da prođe period prilagođavanja. Način na koji trenira i igra daje mi za pravo kad kažem kako će samo da napreduje. Nije tip igrača, a ni čovek, koji će da bira utakmice. Iako je novajlija, shvata da je Partizan veliki klub“.

Poput Gogue, Marko Jovanović je protiv Crvene zvezde radio ono što je u drugom mandatu u Partizanu činio jedan od njegovih idola, Mladen Krstajić. Daleko je povratnik iz Voždovca od statusa fudbalera koji će da vuče parelale sa igračkom legendom crno-belih, ali pregled igre, uklizavanja - mahom na loptu, a ne igrača, osim u jednoj prilici - mirnoća prilikom iznošenja lopte do centra igrališta i višak koji pravi u začetku akcija mogu da raduju Ivana Tomića.
„Ne mogu na to da odgovorim na pitanje kakav sam bio, procenu ostavljam drugima. Smatram da dobro sarađujem sa Goguom, a verujem da će našim narednim izdanjima publika biti zadovoljnija. Već od srede, kad u Kupu igramo sa Radničkim“.

Uprkos činjenici da je za dva početka kola Partizan primio četiri gola - više od proseka iz prvog dela sezone - deluje da bi u budućnosti, možda ne toliko dalekoj, Marko Jovanović i Sedrik Gogua mogli da oforme defanzivni bedem za kakvim klub ovog renomea žudi.
„Izuzetno riskantno i zahtevno je igrati štopera u Partizanu. Možda najteže od svih klubova sveta. Veliki je pritisak, svaka greška se vidi, jer stojimo daleko od svog gola. Partizan, u ovom času, ima četvoricu štopera podjednakog kvaliteta i verujem da koga god šef da odabere može bez problema da rešio zadatke. Gogua, Miladin Stevanović i Nikola Milenković poseduju brzinu, skočnost i znaju s loptom, što je za zahteve Partizana posebno važno“, zaključio je Marko Jovanović.

S tim da je za bolji i prihvatljiviji učinak odbrane potrebno da Partizanovi igrači iz navale stvore i(li) realizuju prilike kakve su imali na oba ovosezonska derbija, kako ne bi u u trećem bili gubitnici.

Komentari / 0

Ostavite komentar