Ленокс: Професионалци на ОИ?! То је бесмислено!

Некадашњи светски и олимпијски шампион Ленокс Луис рекао је да је план да се професионалцима омогући да учествују на Олимпијским играма бесмислен.

Остали спортови 02.03.2016 | 15:40
Ленокс: Професионалци на ОИ?! То је бесмислено!

Луис је освојио златну медаљу на Олимпијским играма у Сеулу 1988. године, под канадском заставом, а потом је постао професионалац и почео је да боксује за Велику Британију.

„Знам да то раде у другим спортовима, али мислим да не би то функционисало у бокси. Мислим да је то бесмислено на одређеним нивоима“, рекао је Луис.

Чинг-Куо Ву, први човек владајућег тела светског бокса (АИБА), у среду је рекао да жели да укине правило по којем сви боксери са 15 или више плаћених борби не могу да учествују на Олимпијским играма. Његов предлог мора да одобри Извршни комитет АИБА, али Ву верује да је могуће да се промене правила пред Игре у Рио де Жанеиру у августу.

Међутим, 50-годишњи Луис, верује да би се таквим потезом у опасност довела безбедност неискусних аматера.

„Олимпијски бокс је створен за аматере и то је највеће достигнуће до којег могу да стигну, уз титулу светског аматерског шампиона. Одједном, могао би да се деси сценарио по којем би се Владимир Кличко, који је освојио златну медаљу у Атланти и има толико искуства, борио са клинцем од 18 година, који је имао тек десет борби. Мислим да то није фер. Чак је и бодовни систем другачије. У професионалном свету, морате да имате више јаких удараца и вршите притисак на свом противнику, док је аматерски систем такав да само скупљате бодове“, истакао је Луис.

Коментари / 0

Оставите коментар