Lenoks: Profesionalci na OI?! To je besmisleno!

Nekadašnji svetski i olimpijski šampion Lenoks Luis rekao je da je plan da se profesionalcima omogući da učestvuju na Olimpijskim igrama besmislen.

Ostali sportovi 02.03.2016 | 15:40
Lenoks: Profesionalci na OI?! To je besmisleno!

Luis je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, pod kanadskom zastavom, a potom je postao profesionalac i počeo je da boksuje za Veliku Britaniju.

„Znam da to rade u drugim sportovima, ali mislim da ne bi to funkcionisalo u boksi. Mislim da je to besmisleno na određenim nivoima“, rekao je Luis.

Čing-Kuo Vu, prvi čovek vladajućeg tela svetskog boksa (AIBA), u sredu je rekao da želi da ukine pravilo po kojem svi bokseri sa 15 ili više plaćenih borbi ne mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama. Njegov predlog mora da odobri Izvršni komitet AIBA, ali Vu veruje da je moguće da se promene pravila pred Igre u Rio de Žaneiru u avgustu.

Međutim, 50-godišnji Luis, veruje da bi se takvim potezom u opasnost dovela bezbednost neiskusnih amatera.

„Olimpijski boks je stvoren za amatere i to je najveće dostignuće do kojeg mogu da stignu, uz titulu svetskog amaterskog šampiona. Odjednom, mogao bi da se desi scenario po kojem bi se Vladimir Kličko, koji je osvojio zlatnu medalju u Atlanti i ima toliko iskustva, borio sa klincem od 18 godina, koji je imao tek deset borbi. Mislim da to nije fer. Čak je i bodovni sistem drugačije. U profesionalnom svetu, morate da imate više jakih udaraca i vršite pritisak na svom protivniku, dok je amaterski sistem takav da samo skupljate bodove“, istakao je Luis.

Komentari / 0

Ostavite komentar