Турска ће се ускоро наћи у епицентру сиријског торнада

То што се догађа са Турском, како у спољној тако и унутрашњој политици, може се упоредити са торнадом који је већ сасвим близу, сматра бивши амбасадор Турске у неколико држава, укључујући САД, Фарук Догоглу.

Свијет 27.02.2016 | 19:40
Турска ће се ускоро наћи у епицентру сиријског торнада

Мислим да Турску увлаче у рат одређене снаге унутар земље, а не неко споља, и то треба добро разумјети“, рекао је бивши турски дипломата Фарук Догоглу у интервјуу за Спутњик.

По његовом мишљењу, Турска нема никаквих законских основа да улази у рат у Сирији, док са сиријске територије нема директне претње за Анкару.

Раније је премијер Турске Ахмет Давутоглу изјавио да Арапска лига, која се састоји од 22 државе, неће подржати акције Анкаре на Блиском истоку. Фарук Догоглу сматра да то треба да буде „важан и забрињавајући сигнал“ за Анкару. Дипломата указује на то да регионални играчи имају неколико разлога за критику Турске, између осталог због њеног увођења војске у Ирак крајем прошле године.

Он наводи и историјски фактор — од времена Османске империје између Анкаре и осталог арапског свијета у току је борба за позицију лидера. Осим тога, ако су донедавно сусједи из региона Турску сматрали узорном државом која се може поредити са Западом и у унутрашњој политици, сад се све промијенило.

„Догађаји у Турској се могу упоредити са ефектом торнада који се креће читавом земљом. Његов епицентар је веома близу“, рекао је бивши турски дипломата.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Борац..

28.02.2016 08:52

ОООО ТУРЦИИИ.АКО НАСТАВЕ СА АРТИЉЕРИЈОМ УНИ§ТИЦЕ СЕЗОНУ НА МОРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ета

28.02.2016 18:53

Сезона је вец унистена.Мислим да су Турци направили такве греске да це се дуго сјецати.