Turska će se uskoro naći u epicentru sirijskog tornada

To što se događa sa Turskom, kako u spoljnoj tako i unutrašnjoj politici, može se uporediti sa tornadom koji je već sasvim blizu, smatra bivši ambasador Turske u nekoliko država, uključujući SAD, Faruk Dogoglu.

Svijet 27.02.2016 | 19:40
Turska će se uskoro naći u epicentru sirijskog tornada

Mislim da Tursku uvlače u rat određene snage unutar zemlje, a ne neko spolja, i to treba dobro razumjeti“, rekao je bivši turski diplomata Faruk Dogoglu u intervjuu za Sputnjik.

Po njegovom mišljenju, Turska nema nikakvih zakonskih osnova da ulazi u rat u Siriji, dok sa sirijske teritorije nema direktne pretnje za Ankaru.

Ranije je premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio da Arapska liga, koja se sastoji od 22 države, neće podržati akcije Ankare na Bliskom istoku. Faruk Dogoglu smatra da to treba da bude „važan i zabrinjavajući signal“ za Ankaru. Diplomata ukazuje na to da regionalni igrači imaju nekoliko razloga za kritiku Turske, između ostalog zbog njenog uvođenja vojske u Irak krajem prošle godine.

On navodi i istorijski faktor — od vremena Osmanske imperije između Ankare i ostalog arapskog svijeta u toku je borba za poziciju lidera. Osim toga, ako su donedavno susjedi iz regiona Tursku smatrali uzornom državom koja se može porediti sa Zapadom i u unutrašnjoj politici, sad se sve promijenilo.

„Događaji u Turskoj se mogu uporediti sa efektom tornada koji se kreće čitavom zemljom. Njegov epicentar je veoma blizu“, rekao je bivši turski diplomata.

NN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Borac..

28.02.2016 09:52

OOOO TURCIII.AKO NASTAVE SA ARTILJERIJOM UNI§TICE SEZONU NA MORU.

ODGOVORITE
Name

eta

28.02.2016 19:53

Sezona je vec unistena.Mislim da su Turci napravili takve greske da ce se dugo sjecati.