Сиријци се навикавају и на овакве призоре

Призори из свакодновног живота враћају се полако на улице сиријских градова. Иако је забележено неколико инцидената, ваздушни удари су прекинути од како је у поноћ на сангу ступио договор о прекиду ватре и општа ситуација је мирна.

Свијет 27.02.2016 | 14:35
Сиријци се навикавају и на овакве призоре

Агенције јављају да су главни градови у Сирији јутрос мирни. Ово је први пут од почетка рата у Сирији у марту 2011, године да се од јутрос не чују детонације.

У централним провинцијама Хомс и Хама је од јутрос тихо, без ваздушних напада руских снага које од септембра гадјају побуњеничка упоришта у том делу Сирије. Новинарка Франс преса је из предградја Дамаска јавила да се од јутрос не издиже дим изнад положаја побуњеника у Џобару или Источне Гуте, што је до сада био уобичајен призор.

На терену ситуација изглда овако: Сиријска побуњеничка група Џаиш ал-Ислам тврди да су сиријске владине снаге данас бациле две импровизоване бомбе и отвориле ватру на њене положаје у неколико инцидента којима су прекршиле прекид ватре у Источној Гути у близини Дамаска.

Истовремено, руска војска је саопштила да је, у складу са споразумом о прекиду ватре који су договорили Москва и Вашингтон, обуставила ваздушне нападе на зоне и оружане групе у Сирији које су упутиле захтев за прекид ватре, пренео је Тасс.

Житељи Алепа, града у којем од јула 2012. трају сукоби снага режима и побуњеника, рекли су да ће, ако се мирна ситуација и прекид ватре наставе, децу водити у парк.

Опсерваторија за људска права саопштила је да у областима у којима су активни џихадисти ИД-а и Фронта ел Нусра, огранка Ал Каиде, има спорадичне пуцњаве.

"Руска Федерација потпуно је обуставила нападе у 'зеленој зони', то јест у оним областима у којима су наоржане јединице које су нам послале захтев за прекид ватре", рекао је генерал Сергеј Рудској на брифингу у Москви.

Он је рекао да је 17 наоружаних група најавило да ће поштовати прекид ватре.

Позивајући се на наводе команданата групе Џаиш ал-Ислам са терена, портпарол сиријске побуњеничке групе рекао је Ројтерсу да су у једном инциденту владине снаге употребиле аутоматско оружје.

Сиријски војни званичници за сада нису доступни за коментар, додаје британска агенција.

Коментари / 0

Оставите коментар