Sirijci se navikavaju i na ovakve prizore

Prizori iz svakodnovnog života vraćaju se polako na ulice sirijskih gradova. Iako je zabeleženo nekoliko incidenata, vazdušni udari su prekinuti od kako je u ponoć na sangu stupio dogovor o prekidu vatre i opšta situacija je mirna.

Svijet 27.02.2016 | 14:35
Sirijci se navikavaju i na ovakve prizore

Agencije javljaju da su glavni gradovi u Siriji jutros mirni. Ovo je prvi put od početka rata u Siriji u martu 2011, godine da se od jutros ne čuju detonacije.

U centralnim provincijama Homs i Hama je od jutros tiho, bez vazdušnih napada ruskih snaga koje od septembra gadjaju pobunjenička uporišta u tom delu Sirije. Novinarka Frans presa je iz predgradja Damaska javila da se od jutros ne izdiže dim iznad položaja pobunjenika u Džobaru ili Istočne Gute, što je do sada bio uobičajen prizor.

Na terenu situacija izglda ovako: Sirijska pobunjenička grupa Džaiš al-Islam tvrdi da su sirijske vladine snage danas bacile dve improvizovane bombe i otvorile vatru na njene položaje u nekoliko incidenta kojima su prekršile prekid vatre u Istočnoj Guti u blizini Damaska.

Istovremeno, ruska vojska je saopštila da je, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre koji su dogovorili Moskva i Vašington, obustavila vazdušne napade na zone i oružane grupe u Siriji koje su uputile zahtev za prekid vatre, preneo je Tass.

Žitelji Alepa, grada u kojem od jula 2012. traju sukobi snaga režima i pobunjenika, rekli su da će, ako se mirna situacija i prekid vatre nastave, decu voditi u park.

Opservatorija za ljudska prava saopštila je da u oblastima u kojima su aktivni džihadisti ID-a i Fronta el Nusra, ogranka Al Kaide, ima sporadične pucnjave.

"Ruska Federacija potpuno je obustavila napade u 'zelenoj zoni', to jest u onim oblastima u kojima su naoržane jedinice koje su nam poslale zahtev za prekid vatre", rekao je general Sergej Rudskoj na brifingu u Moskvi.

On je rekao da je 17 naoružanih grupa najavilo da će poštovati prekid vatre.

Pozivajući se na navode komandanata grupe Džaiš al-Islam sa terena, portparol sirijske pobunjeničke grupe rekao je Rojtersu da su u jednom incidentu vladine snage upotrebile automatsko oružje.

Sirijski vojni zvaničnici za sada nisu dostupni za komentar, dodaje britanska agencija.

Komentari / 0

Ostavite komentar