АБА лига: А сада - коло одлуке!

Борба за предност домаћег терена, борба за пето место и борба за опстанак. Очекује нас узбудљива "јадранска" рунда.

Кошарка 26.02.2016 | 13:40
АБА лига: А сада - коло одлуке!

Актуелна сезона АБА лиге улази у фото финиш.

Предстојеће, претпоследње "јадранско" коло пружиће важне одговоре, који ће скројити и изглед актуелне завршнице регионалног такмичења, а можда и конкретнији списак тимова који ће чинити лигу и следеће сезоне.

У прва три дана 25. рунде у првом плану биће трка за опстанак. Трчаће је пет тимова: МЗТ, Игокеа, Крка, Металац и Сутјеска, са различтим стартним позицијама.

Коло ће почети у петак у Скопљу, где ће "отписани" Тајфун гостовати МЗТ-у, који још није решио свој статус. Дан касније, у суботу, на сцену ступају и српски тимови.

Металац ће код куће од 17.00 часова играти против Олимпије меч који је тренер Владимир Ђокић одавно оценио као пресудан за његов тим. Ваљевци тренутно имају исти скор као МЗТ, Игокеа и Крка, која ће у 19.00 играти против Мега Лекса.

"Очекује нас одлучујући меч против Олимпије. Желимо да победимо и да останемо у такмичењу", рекао је Ђокић још у Нишу, у најави утакмице.

Металцу би, наравно, победа јако значила, с обзиром на чињеницу да имају лошији међусобни скор у односу на Сутјеску (84:73 у Никшићу, 84:78 у Ваљеву), као и да Никшићани у недељу гостују потпуно растерећеном лидеру - Будућности, која је одавно "оверила" пол позицију пред доигравање.

Да ли ће Подгоричани баш у овом колу, у дуелу са аутсајдером доживети свој први пораз ван "Пионира"?

У тој трци за очување АБА статуса јако важан би могао да буде и дуел у Новом Месту, где ће Крка дочекати Мега Лекс. Освајач Купа Србије би том победом одиграо и за Металац, који је Крку два пута савладао.

У погледу два преостала конкурента Металца, Ваљевци имају лошији скор у дуелима са Игокеом (1:1, уз кош разлику "минус 12") и са МЗТ Скопљем, од кога су два пута изгубили.

За разлику од имена другог тима који ће испасти из лиге, дефинитивно је јасно да ће Црна Гора због доброг коефицијента и следеће године имати "бонус" представника, науштрб четвртог српског тима на Јадрану. Биће занимљиво видети који ће то бити тим ако Сутјеска у преостала два кола не остане у лиги.

Последњег дана, у фокусу ће бити борба за горњи део табеле.

У понедељак, од 18.00 часова, Црвена звезда Телеком гостоваће Цибони са жељом да тријумфом задржи корак у борби за друго место и предност домаћег терена у плеј-офу. Тренутно је тој позицији ближа Цедевита, која ће гостовати петопласираном Партизану.

Први оперативац црно-белих Мирослав Берић недвосмислено је у Нишу поручио да би освајање петог места било велики успех за тим из Хумске, после више него турбулентног првог дела сезоне.

Победом над прваком Хрватске, Партизан би направио још један корак ка остварењу тог циља, а уједно би помогао и "вечитом" ривалу, под условом да црвено-бели пре тога победе у Загребу.

Због лошијег Звездиног међусобног скора у дуелима са Цедевитом, победе оба "вечита ривала" у овом колу оставиле би Радоњићев тим усамљен на другом месту, што би браниоцу титуле, уз тријумф у последњем колу, донело и предност домаћег терена у полуфиналу плеј-офа.

Лигашки део АБА сезоне биће окончан до 7. марта.

Парови претпоследњег, 25. кола:

петак:

МЗТ - Тајфун 20.00

субота:

Металац - Олимпија 17.00
Крка - Мега 19.00

недеља:

Игокеа - Задар 17.00
Сутјеска - Будућност 19.00

понедељак:

Цибона - Звезда 18.00
Партизан - Цедевита 20.00

Табела: Будућност 22-2, Звезда 18-6, Цедевита 18-6, Мега Лекс 16-8, Партизан 11-13, Цибона 11-13, Задар 11-13, Олимпија 10-14, МЗТ 9-15, Игокеа 9-15, Крка 9-15, Металац 9-15, Сутјеска 8-16, Тајфун 7-17.

Парови последњег кола (4-7. март): Мега Лекс - Металац (петак), Тајфун - Игокеа, Задар - Сутјеска (субота), Олимпија - Партизан, Цедевита - МЗТ (недеља), Звезда - Крка, Будућност - Цибона (понедељак).

Коментари / 0

Оставите коментар