ABA liga: A sada - kolo odluke!

Borba za prednost domaćeg terena, borba za peto mesto i borba za opstanak. Očekuje nas uzbudljiva "jadranska" runda.

Košarka 26.02.2016 | 13:40
ABA liga: A sada - kolo odluke!

Aktuelna sezona ABA lige ulazi u foto finiš.

Predstojeće, pretposlednje "jadransko" kolo pružiće važne odgovore, koji će skrojiti i izgled aktuelne završnice regionalnog takmičenja, a možda i konkretniji spisak timova koji će činiti ligu i sledeće sezone.

U prva tri dana 25. runde u prvom planu biće trka za opstanak. Trčaće je pet timova: MZT, Igokea, Krka, Metalac i Sutjeska, sa različtim startnim pozicijama.

Kolo će početi u petak u Skoplju, gde će "otpisani" Tajfun gostovati MZT-u, koji još nije rešio svoj status. Dan kasnije, u subotu, na scenu stupaju i srpski timovi.

Metalac će kod kuće od 17.00 časova igrati protiv Olimpije meč koji je trener Vladimir Đokić odavno ocenio kao presudan za njegov tim. Valjevci trenutno imaju isti skor kao MZT, Igokea i Krka, koja će u 19.00 igrati protiv Mega Leksa.

"Očekuje nas odlučujući meč protiv Olimpije. Želimo da pobedimo i da ostanemo u takmičenju", rekao je Đokić još u Nišu, u najavi utakmice.

Metalcu bi, naravno, pobeda jako značila, s obzirom na činjenicu da imaju lošiji međusobni skor u odnosu na Sutjesku (84:73 u Nikšiću, 84:78 u Valjevu), kao i da Nikšićani u nedelju gostuju potpuno rasterećenom lideru - Budućnosti, koja je odavno "overila" pol poziciju pred doigravanje.

Da li će Podgoričani baš u ovom kolu, u duelu sa autsajderom doživeti svoj prvi poraz van "Pionira"?

U toj trci za očuvanje ABA statusa jako važan bi mogao da bude i duel u Novom Mestu, gde će Krka dočekati Mega Leks. Osvajač Kupa Srbije bi tom pobedom odigrao i za Metalac, koji je Krku dva puta savladao.

U pogledu dva preostala konkurenta Metalca, Valjevci imaju lošiji skor u duelima sa Igokeom (1:1, uz koš razliku "minus 12") i sa MZT Skopljem, od koga su dva puta izgubili.

Za razliku od imena drugog tima koji će ispasti iz lige, definitivno je jasno da će Crna Gora zbog dobrog koeficijenta i sledeće godine imati "bonus" predstavnika, nauštrb četvrtog srpskog tima na Jadranu. Biće zanimljivo videti koji će to biti tim ako Sutjeska u preostala dva kola ne ostane u ligi.

Poslednjeg dana, u fokusu će biti borba za gornji deo tabele.

U ponedeljak, od 18.00 časova, Crvena zvezda Telekom gostovaće Ciboni sa željom da trijumfom zadrži korak u borbi za drugo mesto i prednost domaćeg terena u plej-ofu. Trenutno je toj poziciji bliža Cedevita, koja će gostovati petoplasiranom Partizanu.

Prvi operativac crno-belih Miroslav Berić nedvosmisleno je u Nišu poručio da bi osvajanje petog mesta bilo veliki uspeh za tim iz Humske, posle više nego turbulentnog prvog dela sezone.

Pobedom nad prvakom Hrvatske, Partizan bi napravio još jedan korak ka ostvarenju tog cilja, a ujedno bi pomogao i "večitom" rivalu, pod uslovom da crveno-beli pre toga pobede u Zagrebu.

Zbog lošijeg Zvezdinog međusobnog skora u duelima sa Cedevitom, pobede oba "večita rivala" u ovom kolu ostavile bi Radonjićev tim usamljen na drugom mestu, što bi braniocu titule, uz trijumf u poslednjem kolu, donelo i prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofa.

Ligaški deo ABA sezone biće okončan do 7. marta.

Parovi pretposlednjeg, 25. kola:

petak:

MZT - Tajfun 20.00

subota:

Metalac - Olimpija 17.00
Krka - Mega 19.00

nedelja:

Igokea - Zadar 17.00
Sutjeska - Budućnost 19.00

ponedeljak:

Cibona - Zvezda 18.00
Partizan - Cedevita 20.00

Tabela: Budućnost 22-2, Zvezda 18-6, Cedevita 18-6, Mega Leks 16-8, Partizan 11-13, Cibona 11-13, Zadar 11-13, Olimpija 10-14, MZT 9-15, Igokea 9-15, Krka 9-15, Metalac 9-15, Sutjeska 8-16, Tajfun 7-17.

Parovi poslednjeg kola (4-7. mart): Mega Leks - Metalac (petak), Tajfun - Igokea, Zadar - Sutjeska (subota), Olimpija - Partizan, Cedevita - MZT (nedelja), Zvezda - Krka, Budućnost - Cibona (ponedeljak).

Komentari / 0

Ostavite komentar