Колико кошта добијање Оскара?

Све има своју цену, па тако и Оскари.

Забава 25.02.2016 | 08:59
Колико кошта добијање Оскара?

Познате су приче о глумици која је платила огласе у којима је замолила гласаче за Оскара да размисле о њеној улози, као и она кад је једном продуценту забрањено присуствовање додели јер је проводио кампању против супарничког филма.

То су само два примера који показују како неки желе утицати на групу гласача, тачније на 6000 чланова жирија који одлучује о добитницима ове престижне награде.

Процењује се да Холивуд на оскаровске кампање троши од 100 до 500 милиона долара сваке године, иако о томе нико не жели јавно да говори.

Но продуцент и блогерСтивен Фалоуз је дошао до анонимних података према којима кампања за успешан најбољи филм кошта око 10 милиона, с тим да се највише троши на оглашавање, медије, таленте и публицисте.

У сезони Оскара, студији агресивно плаћају огласе којима подсећају гласаче на своје звезде и филмске заслуге.

Према неким проценама, у ово доба године, оглас на насловној страни познатог часописа Холивуд Рипортер кошта до 72.000 долара, а сличну цену држи и Варајети.

2011. године, глумица Мелиса Лио, фрустрирана чињеницом да се није појављивала у водећим медијима, сама је платила своје огласе како би промовисала улогу у филму „Боксер“. Иако су многи с гнушањем гледали на такву самопромоцију, на крају је однела кући награду за најбољу споредну глумицу.

Додуше, још је мрачнија страна посла то да је одабрана група саветника плаћена да одређене филмове „убаци у главе“ чланова Академије. Они добијају између 10.000 и 20.000 долара по филму, али могу добити и двоструко или троструко више ако њихов клијент буде номинован или чак освоји статуу.

Чланови Академије се позивају да присуствују пројекцијама у Лос Анђелесу, Њујорку или Лондону, па често онде долазе и саме звезде.

„То су високо плаћени публицисти који познају чланове Академије, знају како доћи до њих и шта воле“, објаснила је холивудска репортерка.

Иако је забрањено давање мита, гласачи добијају бројне поклоне и погодности пре службених номинација. „Добио сам књиге о кувању и готово све осим презерватива. То је смешно“, изјавио је анонимни гласач пре три године.

Према службеним правилима, од 2011. године је забрањено директно лобирање путем мејла или телефона, а након објаве номинација, студији не смеју одржавати пројекције с бесплатним пићем и кетерингом - што им је била омиљена тактика у прошлости.

Негативни коментари

Коментари, били директно упућени или путем друштвених мрежа, који покушавају негативно приказати супарничке филмове су посебно забрањени.

Па ипак, сумња се да су горе наведени саветници деломични кривци за непрекидан низ негативних прича које се појављују у медијима непосредно пре доделе награда.

Тако смо имали случајеве да су пре доделе "процуриле" приче о томе да је „Милионер из блата“ оптужен да је запослио и мало платио деци глумцима или је пак „Зеро Дарк Тхиртy“ критикован због тога што није негативно приказао мучење испитаника.

Едмунд Хелмер, који се бави анализом података с Фејсбука, тврди да се све заједно на крају не исплати колико Холивуд мисли. Јер кад се макну сви други чиниоци, он процењује да најбољи филм на крају заради тек три милиона долара више након освајања награде, што је много мање од 14.2 милиона подстицаја који следе након добијања награде на Златним глобусима.

Могуће је да је кривац за то чињеница да Оскари долазе на крају сезоне, након што је већина филмова већ неко време била приказана у биоскопима.

С друге стране, мушки глумци који освоје Оскара за најбољу улогу могу очекивати повећање хонорара од 3.9 милиона долара, док ће жене због исте части добити „тек“ по 500.000 долара више, пише Би Би Си.

Али, на крају, Оскари и немају толико везе с новцрм, јер велики удро у одлучивању има и политика и признање које добитници добију од својих колега.

Јер добитници аутоматски добијају веће шансе, отвара им се више врата и добијају лично задовољство, ког на пример, Леонардо Дикаприо још увек чека.

Б 92

 

Коментари / 0

Оставите коментар