Koliko košta dobijanje Oskara?

Sve ima svoju cenu, pa tako i Oskari.

Zabava 25.02.2016 | 08:59
Koliko košta dobijanje Oskara?

Poznate su priče o glumici koja je platila oglase u kojima je zamolila glasače za Oskara da razmisle o njenoj ulozi, kao i ona kad je jednom producentu zabranjeno prisustvovanje dodeli jer je provodio kampanju protiv suparničkog filma.

To su samo dva primera koji pokazuju kako neki žele uticati na grupu glasača, tačnije na 6000 članova žirija koji odlučuje o dobitnicima ove prestižne nagrade.

Procenjuje se da Holivud na oskarovske kampanje troši od 100 do 500 miliona dolara svake godine, iako o tome niko ne želi javno da govori.

No producent i blogerStiven Falouz je došao do anonimnih podataka prema kojima kampanja za uspešan najbolji film košta oko 10 miliona, s tim da se najviše troši na oglašavanje, medije, talente i publiciste.

U sezoni Oskara, studiji agresivno plaćaju oglase kojima podsećaju glasače na svoje zvezde i filmske zasluge.

Prema nekim procenama, u ovo doba godine, oglas na naslovnoj strani poznatog časopisa Holivud Riporter košta do 72.000 dolara, a sličnu cenu drži i Varajeti.

2011. godine, glumica Melisa Lio, frustrirana činjenicom da se nije pojavljivala u vodećim medijima, sama je platila svoje oglase kako bi promovisala ulogu u filmu „Bokser“. Iako su mnogi s gnušanjem gledali na takvu samopromociju, na kraju je odnela kući nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Doduše, još je mračnija strana posla to da je odabrana grupa savetnika plaćena da određene filmove „ubaci u glave“ članova Akademije. Oni dobijaju između 10.000 i 20.000 dolara po filmu, ali mogu dobiti i dvostruko ili trostruko više ako njihov klijent bude nominovan ili čak osvoji statuu.

Članovi Akademije se pozivaju da prisustvuju projekcijama u Los Anđelesu, Njujorku ili Londonu, pa često onde dolaze i same zvezde.

„To su visoko plaćeni publicisti koji poznaju članove Akademije, znaju kako doći do njih i šta vole“, objasnila je holivudska reporterka.

Iako je zabranjeno davanje mita, glasači dobijaju brojne poklone i pogodnosti pre službenih nominacija. „Dobio sam knjige o kuvanju i gotovo sve osim prezervativa. To je smešno“, izjavio je anonimni glasač pre tri godine.

Prema službenim pravilima, od 2011. godine je zabranjeno direktno lobiranje putem mejla ili telefona, a nakon objave nominacija, studiji ne smeju održavati projekcije s besplatnim pićem i keteringom - što im je bila omiljena taktika u prošlosti.

Negativni komentari

Komentari, bili direktno upućeni ili putem društvenih mreža, koji pokušavaju negativno prikazati suparničke filmove su posebno zabranjeni.

Pa ipak, sumnja se da su gore navedeni savetnici delomični krivci za neprekidan niz negativnih priča koje se pojavljuju u medijima neposredno pre dodele nagrada.

Tako smo imali slučajeve da su pre dodele "procurile" priče o tome da je „Milioner iz blata“ optužen da je zaposlio i malo platio deci glumcima ili je pak „Zero Dark Thirty“ kritikovan zbog toga što nije negativno prikazao mučenje ispitanika.

Edmund Helmer, koji se bavi analizom podataka s Fejsbuka, tvrdi da se sve zajedno na kraju ne isplati koliko Holivud misli. Jer kad se maknu svi drugi činioci, on procenjuje da najbolji film na kraju zaradi tek tri miliona dolara više nakon osvajanja nagrade, što je mnogo manje od 14.2 miliona podsticaja koji slede nakon dobijanja nagrade na Zlatnim globusima.

Moguće je da je krivac za to činjenica da Oskari dolaze na kraju sezone, nakon što je većina filmova već neko vreme bila prikazana u bioskopima.

S druge strane, muški glumci koji osvoje Oskara za najbolju ulogu mogu očekivati povećanje honorara od 3.9 miliona dolara, dok će žene zbog iste časti dobiti „tek“ po 500.000 dolara više, piše Bi Bi Si.

Ali, na kraju, Oskari i nemaju toliko veze s novcrm, jer veliki udro u odlučivanju ima i politika i priznanje koje dobitnici dobiju od svojih kolega.

Jer dobitnici automatski dobijaju veće šanse, otvara im se više vrata i dobijaju lično zadovoljstvo, kog na primer, Leonardo Dikaprio još uvek čeka.

B 92

 

Komentari / 0

Ostavite komentar