Звездине припреме: Божовић већ спрема тим за Европу?!

Фудбалери Црвене звезде одавно нису отишли на припреме за пролећни део сезоне у бољем расположењу.

Фудбал 26.02.2016 | 13:20
Звездине припреме: Божовић већ спрема тим за Европу?!

Екипа Миодрага Божовића доминирала је српским фудбалом током јесени, па је на паузу отишла са 25 бодова више од другопласиране екипе коју је победила са 7:2 у гостима.

Црвено-бели су се припремали у две фазе. Прво су две недеље провели у словеначком Копру, а завршни део одрађен је на Кипру.

Тренер Божовић је прилику у припремним мечевима углавном пружао играчима који су и изнели највећи део првог дела сезоне, а Звезда је у зимској паузи направила и неколико промена у играчком кадру.

Много ‘прашине’ подигло се око трансфера Марка Грујића у Ливерпул, деловало је да ће се ситуација додатно закомпликовати, али је на крају све прошло мирно.

Грујић је потписао уговор са једним од највећих европских клубова, Звезда је добила озбиљну финансијску ињекцију, а талентовани фудбалер прилику да остане до лета и освоји титулу на Маракани.

Божовић је у Словенију повео 34 фудбалера: Дамир Кахриман, Марко Тркуља, Јован Вићић, Немања Супић, Филип Манојловић, Марко Петковић, Александар Луковић, Зоран Рендулић, Луис Ибањез, Саво Павићевић, Вукашин Јовановић, Милош Цветковић, Душан Анђелковић, Марко Мијаиловић, Славољуб Срнић, Саша Стојановић, Марко Грујић, Идан Веред, Бруно Матос, Немања Ахчин, Мичел Доналд, Михаило Ристић, Ненад Гаврић, Александар Катаи, Срђан Плавшић, Душан Живковић, Никола Јовановић, Лука Аџић, Лука Илић, Хуго Виеира, Лука Јовић, Петар Орландић, Предраг Сикимић и Дејан Јовељић.

Прву проверу Звезда је имала против Анкарана и остварила је победу од 3:0. Голове су постигли Срнић, Доналда и Плавшић, а на овом мечу стартна постава црвено-белих је изгледала овако: Кахриман, Петковић, Луковић, Н. Јовановић, Ибањес, Доналд, Грујић, Катаи, Плавшић, Срнић и Јовић.

У другој утакмици противник је био домаћин Копер, а после веома занимљиве утакмице Звезда је победила са 4:3. Овога пута голове су постигли Виеира, Срнић, Павићевић и Плавшић.

Ово је била стартна постава против Копера: Кахриман, Петковић, Луковић, Јовановић, Ибањес, Доналд, Грујић, Плавшић, Срнић, Јовић, Виеира.

Трећи и последњи дуел у првој фази припрема послужио је да се нападачи разиграју, па је побеђена Зарја са убедљивих 10:2. Виеира је постигао три, Срнић и Сикимић по два, а Грујић, Плавшић и Јовановић по један гол.

Против Зарје је меч почео овај састав: Супић, Петковић, Луковић, Павићевић, Ибањес, Јовановић, Доналд, Грујић, Плавшић, Срнић, Виеира.

У првом делу сезоне, а и на првом делу припрема било је евидентно да је насјабији део Звездиног тима одбрана.

Управо због тога је у зимском прелазном року доведен Едсон Да Силва. Искусни 29-годишњи Бразилац стигао је из Сао Паула и у пролећном делу сезоне, али и у квалификацијама за европска такмичења, требало би да преставља сигурност у последњој линији.

Није Да Силва био једини новајлија у авиону црвено-белих који је одлетео на Кипар на други део припрема. Дуго је Божовић желео да доведе Дамјана ле Талека, Француза који је дуго важио за великог талента, али није успео да оствари свој потенцијал.

Ле Талек би требало да од лета буде замена Марку Грујићу, а до тада ће заједно са талентованим фудбалером краирати Звездину игру.

Треће и последње појачање у зимском прелазном року је Макединац Давид Бабунски који је стигао из Барселоне Б. 21-годишњи Скопљак прошао је млађе категорије великог каталонског клуба у којем је био од од 2006. године, а игра на позицији офанзивног везног играча.

За разлику од првог дела, Божовић је на други повео осам играча мање: Дамир Кахриман, Немања Супић, Филип Манојловић, Александар Станковић, Саво Павићевић, Милош Стојановић, Душан Анђелковић, Луис Ибањез, Александар Луковић, Марко Петковић, Милош Цветковић, Зоран Рендулић, Михаило Ристић, Давид Бабунски, Мичел Доналд, Александар Катаи, Марко Грујић, Срђан Плавшић, Славољуб Срнић, Никола Јовановић, Саша Стојановић, Ненад Гаврић, Дамијан ле Талек, Хуго Виеира, Петар Орландић и Предраг Сикимић.

На другом делу припрема Звезда је одиграла практично три и по утакмице.

У првом дуелу побеђен је Атлантас са 2:1, а дебитовали су Да Силва и Ле Талек: Кахриман (Станковић), Цветковић, Луковић, Едсон (М. Стојановић), Ибањез, Ле Талек, Доналд, Грујић, Срнић, Катаи, Виеира.

У другој утакмици на Кипру ривал црвено-белима био је Волгар, а утакмица је прекинута у 40. минуту при резултату 0:0 због квара осветљења на стадиону. Ово је тим црвено-белих који је одиграо тих 40 минута: Супић, М. Стојановић, Павићевић, Рендулић, Анђелковић, Ристић, С. Стојановић, Бабунски, Плавшић, Гаврић, Сикимић.

Први и једини пораз на припремама Звезда је претрпела у претпоследњој провери против Урала, било је 2:1.

Једини гол за Звезду постигао је Виеира, а Божовић се одлучио за овај тим: Кахриман, Петковић, Луковић, Едсон, Ибањез, Ле Талек, Доналд, Грујић, Катаи, Срнић и Виеира.

Коначно, у последњој провери црвено-бели су срушили Кубањ са 2:0 головима Орландића и Рендулића, а тренер Божовић извео је комбиновану екипу: Кахриман, Супић, Цветковић, Павићевић, Рендулић, Анђелковић, В. Јовановић, Ристић, Бабунски, Плашић, Гаврић, Сикимић.

По повратку са Кипра Звезда је остала без још једног талентованог играча из своје школе због финансијских проблема – светски шампион са омладинском репрезентацијом Вукашин Јовановић потписао је за руски Зенит.

Коментари / 0

Оставите коментар