Zvezdine pripreme: Božović već sprema tim za Evropu?!

Fudbaleri Crvene zvezde odavno nisu otišli na pripreme za prolećni deo sezone u boljem raspoloženju.

Fudbal 26.02.2016 | 13:20
Zvezdine pripreme: Božović već sprema tim za Evropu?!

Ekipa Miodraga Božovića dominirala je srpskim fudbalom tokom jeseni, pa je na pauzu otišla sa 25 bodova više od drugoplasirane ekipe koju je pobedila sa 7:2 u gostima.

Crveno-beli su se pripremali u dve faze. Prvo su dve nedelje proveli u slovenačkom Kopru, a završni deo odrađen je na Kipru.

Trener Božović je priliku u pripremnim mečevima uglavnom pružao igračima koji su i izneli najveći deo prvog dela sezone, a Zvezda je u zimskoj pauzi napravila i nekoliko promena u igračkom kadru.

Mnogo ‘prašine’ podiglo se oko transfera Marka Grujića u Liverpul, delovalo je da će se situacija dodatno zakomplikovati, ali je na kraju sve prošlo mirno.

Grujić je potpisao ugovor sa jednim od najvećih evropskih klubova, Zvezda je dobila ozbiljnu finansijsku injekciju, a talentovani fudbaler priliku da ostane do leta i osvoji titulu na Marakani.

Božović je u Sloveniju poveo 34 fudbalera: Damir Kahriman, Marko Trkulja, Jovan Vićić, Nemanja Supić, Filip Manojlović, Marko Petković, Aleksandar Luković, Zoran Rendulić, Luis Ibanjez, Savo Pavićević, Vukašin Jovanović, Miloš Cvetković, Dušan Anđelković, Marko Mijailović, Slavoljub Srnić, Saša Stojanović, Marko Grujić, Idan Vered, Bruno Matos, Nemanja Ahčin, Mičel Donald, Mihailo Ristić, Nenad Gavrić, Aleksandar Katai, Srđan Plavšić, Dušan Živković, Nikola Jovanović, Luka Adžić, Luka Ilić, Hugo Vieira, Luka Jović, Petar Orlandić, Predrag Sikimić i Dejan Joveljić.

Prvu proveru Zvezda je imala protiv Ankarana i ostvarila je pobedu od 3:0. Golove su postigli Srnić, Donalda i Plavšić, a na ovom meču startna postava crveno-belih je izgledala ovako: Kahriman, Petković, Luković, N. Jovanović, Ibanjes, Donald, Grujić, Katai, Plavšić, Srnić i Jović.

U drugoj utakmici protivnik je bio domaćin Koper, a posle veoma zanimljive utakmice Zvezda je pobedila sa 4:3. Ovoga puta golove su postigli Vieira, Srnić, Pavićević i Plavšić.

Ovo je bila startna postava protiv Kopera: Kahriman, Petković, Luković, Jovanović, Ibanjes, Donald, Grujić, Plavšić, Srnić, Jović, Vieira.

Treći i poslednji duel u prvoj fazi priprema poslužio je da se napadači razigraju, pa je pobeđena Zarja sa ubedljivih 10:2. Vieira je postigao tri, Srnić i Sikimić po dva, a Grujić, Plavšić i Jovanović po jedan gol.

Protiv Zarje je meč počeo ovaj sastav: Supić, Petković, Luković, Pavićević, Ibanjes, Jovanović, Donald, Grujić, Plavšić, Srnić, Vieira.

U prvom delu sezone, a i na prvom delu priprema bilo je evidentno da je nasjabiji deo Zvezdinog tima odbrana.

Upravo zbog toga je u zimskom prelaznom roku doveden Edson Da Silva. Iskusni 29-godišnji Brazilac stigao je iz Sao Paula i u prolećnom delu sezone, ali i u kvalifikacijama za evropska takmičenja, trebalo bi da prestavlja sigurnost u poslednjoj liniji.

Nije Da Silva bio jedini novajlija u avionu crveno-belih koji je odleteo na Kipar na drugi deo priprema. Dugo je Božović želeo da dovede Damjana le Taleka, Francuza koji je dugo važio za velikog talenta, ali nije uspeo da ostvari svoj potencijal.

Le Talek bi trebalo da od leta bude zamena Marku Grujiću, a do tada će zajedno sa talentovanim fudbalerom krairati Zvezdinu igru.

Treće i poslednje pojačanje u zimskom prelaznom roku je Makedinac David Babunski koji je stigao iz Barselone B. 21-godišnji Skopljak prošao je mlađe kategorije velikog katalonskog kluba u kojem je bio od od 2006. godine, a igra na poziciji ofanzivnog veznog igrača.

Za razliku od prvog dela, Božović je na drugi poveo osam igrača manje: Damir Kahriman, Nemanja Supić, Filip Manojlović, Aleksandar Stanković, Savo Pavićević, Miloš Stojanović, Dušan Anđelković, Luis Ibanjez, Aleksandar Luković, Marko Petković, Miloš Cvetković, Zoran Rendulić, Mihailo Ristić, David Babunski, Mičel Donald, Aleksandar Katai, Marko Grujić, Srđan Plavšić, Slavoljub Srnić, Nikola Jovanović, Saša Stojanović, Nenad Gavrić, Damijan le Talek, Hugo Vieira, Petar Orlandić i Predrag Sikimić.

Na drugom delu priprema Zvezda je odigrala praktično tri i po utakmice.

U prvom duelu pobeđen je Atlantas sa 2:1, a debitovali su Da Silva i Le Talek: Kahriman (Stanković), Cvetković, Luković, Edson (M. Stojanović), Ibanjez, Le Talek, Donald, Grujić, Srnić, Katai, Vieira.

U drugoj utakmici na Kipru rival crveno-belima bio je Volgar, a utakmica je prekinuta u 40. minutu pri rezultatu 0:0 zbog kvara osvetljenja na stadionu. Ovo je tim crveno-belih koji je odigrao tih 40 minuta: Supić, M. Stojanović, Pavićević, Rendulić, Anđelković, Ristić, S. Stojanović, Babunski, Plavšić, Gavrić, Sikimić.

Prvi i jedini poraz na pripremama Zvezda je pretrpela u pretposlednjoj proveri protiv Urala, bilo je 2:1.

Jedini gol za Zvezdu postigao je Vieira, a Božović se odlučio za ovaj tim: Kahriman, Petković, Luković, Edson, Ibanjez, Le Talek, Donald, Grujić, Katai, Srnić i Vieira.

Konačno, u poslednjoj proveri crveno-beli su srušili Kubanj sa 2:0 golovima Orlandića i Rendulića, a trener Božović izveo je kombinovanu ekipu: Kahriman, Supić, Cvetković, Pavićević, Rendulić, Anđelković, V. Jovanović, Ristić, Babunski, Plašić, Gavrić, Sikimić.

Po povratku sa Kipra Zvezda je ostala bez još jednog talentovanog igrača iz svoje škole zbog finansijskih problema – svetski šampion sa omladinskom reprezentacijom Vukašin Jovanović potpisao je za ruski Zenit.

Komentari / 0

Ostavite komentar