"План Б" из Вашингтона – подјела Сирије?

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да ће можда бити тешко задржати Сирију као целину, уколико се дуго буде чекало на окончање борби.

Свијет 23.02.2016 | 19:10
"План Б" из Вашингтона – подјела Сирије?

"Може се испоставити као касно да се сачува Сирија као целина уколико будемо дуго чекали", рекао је Кери пред Комитетом за спољне послове америчког Сената током излагања о захтеву Стејт департмента за годишњи буџет.

Кери је, такође, казао да је, чак иако сиријске снаге, подржане руским ваздушним ударима, заузму град Алепо, веома тешко задржати територију у Сирији, пренео је Ројтерс.

САД ће знати за неколико дана да ли ће се предложени прекид непијатељстава у Сирији, који треба да ступи на снагу у суботу, одржати, а уколико не дође до политичке транзиције, постоје опције "плана Б", навео је Кери.

"Доказ ће бити акције које ће уследити у наредним данима", истакао је Кери и додао да ће "за месец или два бити познато да ли је процес транзиције заиста озбиљан".

Према његовим речима, сиријски председник Башар ел-Асад ће морати да донесе неке озбиљне одлуке о отпочињању транзиционог процеса, а уколико до тога не дође, "сигурно ће бити разматране опције 'плана Б'", поручио је Кери, мислећи на резервни план за који се верује да обухвата војну акцију, навела је британска агенција.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РадикалНО

23.02.2016 19:37

Халло мајмуне. Није ти Сирија ћаћевина да је делиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кери

23.02.2016 23:16

Па ни САД неће још дуго опстати.

Name

ВРС РВИ

24.02.2016 11:56

Кери не се.. ,јер ако будеш то много радио подјелиће ти Кинези и Путин државу. Свакако је то лагано кренуло. Уосталом који сте ви к...ц да мислите да вас неко нешто пита за Сирију, Украјину... Ви сте накарадна историја ове планете која нестаје.

ОДГОВОРИТЕ