Прескупи: Откази за 3.000 војника у БиХ

Министарство одбране БиХ предлаже смањење броја припадника оружаних снага са 10.000 на 7.000. Од оснивања потрошили три милијарде КМ. Мајкић: Војска прескупа и неефикасна

Босна и Херцеговина 23.02.2016 | 22:59
Прескупи: Откази за 3.000 војника у БиХ

У документу под називом "Преглед одбране", који Министарство одбране БиХ треба да достави Председништву БиХ до 29. фебруара ради реорганизације Оружаних снага, предвиђено је смањење броја војника и за 3.000!

На овај документ, који предвиђа стварање модерније и ефикасније војске, чекало се пуних пет година, јер о смањењу броја војника и реорганизацији Оружаних снага БиХ није било политичког договора, потврђено је за "Новости" у Савету министара БиХ.

У Оружаним снагама БиХ кажу да је документ важан и за књижење војне имовине, што је услов за активирање Акционог плана за чланство БиХ у НАТО.

Многи сматрају да БиХ нису потребне овако гломазне и прескупе оружане снаге које имају око 10.000 професионалних војника и око 1.000 цивилних службеника.

Министарство одбране годишње потроши око 286 милиона КМ, што је готово трећина новца који потроше институције БиХ. За бруто плате годишње се у Министартву одбране потроши више од 190 милиона марака!

Оружане снаге БиХ су од оснивања до данас потрошиле чак три милијарде КМ, од чега директна "штета" по буџет Српске износи више од 950 милиона. Наиме, у Српској тврде да не намеравају да издвајају толико новца за потребе војске БиХ у наредним годинама и да је много паметније тај новац усмерити у градњу путева, школа, болница...

Став Бањалуке је да армију од око 10.000 војника, ако у парламенту БиХ не буде подршке за потпуну демилитаризацију, треба смањити на највише две-три хиљаде.

Проблем је у томе што због старосне границе из године у годину расте број војника који завршавају службу, а исти број мора бити примљен. Због тога расту трошкови и за отпуштање и за пријем војника, а на њих се надовезују и све већа издвајања за одлазак припадника Оружаних снага БиХ у иностране мировне мисије, што земљу кошта милионе.

Међутим, бошњачки политичари категорично одбијају демилитаризацију, па чак и смањење броја војника за неколико хиљада, јер тврде да су Оружане снаге "један од најважнијих стубова државе БиХ".

Члан Комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ Душанка Мајкић каже, за "Новости", да је БиХ пресиромашна земља да би плаћала тако скупу и гломазну војну структуру.

"Једноставно, војска није оправдала своје постојање. Војска се мора прилагодити економском и финансијском стању у земљи", казала је она.

Ако Председништво БиХ да "зелено светло", документ "Преглед одбране" биће упућен на усвајање парламенту БиХ. Мајкићева не очекује да ће бити постигнута сагласност о овом документу, пре свега због одлучности бошњачких посланика да сачувају војску у постојећем капацитету.

Начелник Заједничког штаба ОС БиХ Анто Јелеч потврдио је да би документ требало у понедељак да буде достављен Представништву БиХ. Он није желео да говори о смањењу броја војника.

"Нови преглед одбране предвиђа модерније и ефикасније Оружане снаге, уз концепт с којим ћемо добити потребну снагу да квалитетно одговоримо мировним мисијама у земљи и свету. Засада приближавамо ставове о структури и користимо стандарде НАТО", рекао је Јелеч.

НЕДОВОЉНО ХРАНЕ

Иако ресор одбране сваке године троши стотине милиона марака, ситуација у касарнама је драматична. На то је прошле године упозорио војни повереник, који је навео да војницима недостају храна и хигијенска средства, као и да бораве у неусловним просторијама. Војску често потресају и малверзације које се тичу неодговорног трошења новца. СИПА је покренула истрагу у вези с набавком горива у ОС БиХ. Сумња се да је овим послом буџет БиХ оштећен за 300.000 КМ.

МЕЂУНАРОДНЕ МИСИЈЕ

Припадници ОС БиХ, њих стотинак, учествовали су у међународним мировним мисијама у Авганистану, Конгу, Етиопији, Еритреји... У ове мисије се иде на добровољној основи, и тамо одлазе најбољи војници који месечно зараде и до 5.000 КМ. У ОС БиХ кажу да су поносни на те војнике, који су завршили и посебне обуке, уз оцену да су допринели афирмацији земље на међународном плану.

(Вечерње новости)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Мисеви

23.02.2016 16:28

Све је добро да се модернизује итд. Али изјаве Мајкицеве о стедњама...Па ко највисе потроси новце порезника? Ко је покрао ову јадну дрзаву мислим на БИХ? Треба вас Мајкицка поцети плацати колико радите,а многе иза ресетака ставити,па це бити лове за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

23.02.2016 23:08

Дусанка Мајкиц и прица о стедњи..то заједно никако не иде. Па баба је узела отпремнину скоро 30 хиљадарки па се опет пријавила на политицке јасле, плату и бенефиције. То је као кад наркоман са сприцом у вени прица (у бунилу) о одвикавању.

Name

Питање за Душанку Мајкић

23.02.2016 16:44

Када Душанка Мајкић каже да је ово пресиромашна земља зашто Република Српска школује толике будуће инспекторе МУП-а који не могу да нађу посао.И у полицији се запошљава по рођачком кјучу

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

23.02.2016 16:53

Каква је Мајкићева само би ваљала за страшила само негдје у житу кај је виде птице све би побјегле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Србин

23.02.2016 18:40

Хахаха Бас ме насмеја хаха

Name

драган

23.02.2016 17:11

Овдје се не ради о Душанки Мајкић него о веома озбиљном питању. Војска постоји да брани суверенитет и територијални интегритет државе. Као периферни задатак је учешће у мировним мисијама и прижање помоћи у елементарним непогодама. Оружане снаге БиХ нису у бројном стању довољне да бране суверенитет и територијални интегритет БиХ. За учешће у мирвним мисијама учествује педесетак до сто људи док остали чекају. БиХ има војску само осам сати дневно (док траје радно вријеме) преосталих шеснаест БиХ је без војске. Оружане снаге БиХ постоје симболично. Или прави праву војску или је угаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јозо(дај воде) аватар

23.02.2016 18:11

У праву си (брате) сто посто све сто си написао,ОС БиХ су терет од 2010 године,једне отпусти а друге прими,та пракса је као социјална установа,Мајкићка незна ни дали је досла или посла али сада је набола податке и у праву је,нама требају минималне ОС са три конфесије (минималне)обиљезавају знацајне датуме у сва три народа и евентуално у слуцају елементарних непогода удрузено да изадју у сусрет осталим организацијама.Или питање да изврси агресију на БиХ Турска тко би прузио отпор,или агресија Србије или Хрватске. БиХ је јадна земља са оваквом војском,а и ако додје до смањења опет це отпустити ове војнике који су примљени прије годину двије,а официри ратни и поратни остају да музу дрзаву.

Name

Драго

23.02.2016 17:14

Мајкицка је небитн! Војску која не слузи ницему укинути под хитно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

23.02.2016 17:26

Ко не воли своју војску плаћаће туђу много скупље,а то ће бити са Републиком Српском

ОДГОВОРИТЕ
Name

ректор

23.02.2016 17:27

Мајкицева као цлан комисије није струцна да обавља ту функцију,јер она у ствари и не зна ста је перспективан војник,а поготову када је у питању несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

23.02.2016 17:33

Од тих 10 000 војника 3000 су Срби.Дакле,Мајкићка која је пензионер и прима посланичку плату жели да и тих 3000 Срба остане без хљеба.Војска је потребна овој држави.Кад околне државе не буду имале војску и ми ћемо своју укинути.По мени,ја бих сву војску оспособио за помоћ народу.ОСБиХ су урадиле фантастичан посао помоћи у поплавама.Нека набаве нове хеликоптере,старе продају и помажу унесрећенима у поплавама,пожарима,саобраћајним несрећема,на изградњи путева итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

23.02.2016 18:02

Нису они прескупи, они су непотребни и бескорисни а најскупљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.02.2016 18:09

ОС БиХ треба распустити јер не служи сврси. У случају рата, распала би се по истом принципу по ком се распала ЈНА. РС и Федерација треба да имају нешто попут америчке Националне гарде. Наравно, свако своју. Те јединице треба да буду оспособљене за реаговање у случају елементарних непогода, потом као подршка МУП у борби против тероризма и већих немира. За остало БИХ нема потенцијал. Или је неко толико наиван да мисли да би се Срби, Хрвати и Муслимани борили у истом строју и да та и таква војска може да победи било коју војску у окружењу? ОС БиХ са скупа, непотребна и оптерећујућа ствар ез икакве реалне користи по народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

23.02.2016 19:14

Драгане сада ћу ти рећи отворено па би волео да ми кажеш и даш адекватан одговор. Завршио сам војну школу, војну академију, напатио се као нико (тешко ти је то описати јер ниси био у том систему школства), ако бих пао на Војној академији морао би све да платим а од чега, морао сам да учим, није свако могао уписати а није је мога свако ни завршити. Да могао сам да останем да радим у Војсци Југославије, али је мој отац дао живот за Републику Српску, као активни старјешина ВРС, а фала Богу ти си жив и здрав својој дијеци. Ја сам се вратио и био у ВРС, када је престала и када су формиране ОС БиХ, шта сам требао да глумим патриоту???. Не друже извини и то је дио мене дио мог покојног оца који је дао живот да би можда ти данас или неко други био жив. Ако мислиш да се у ОС БиХ не ради, вараш се. Да напредују бошњаци хрвати, нису образовани са којекаквим факултетима, тачно је, а томе нисам ја крив него онај коме дајеш глас на изборима. ја нисам био кући ни када ми се дијете родило, ни када је крунуло у школу, ни када се смијало ни када је било болесно. То друже мој ниједне паре не могу надокнадити надам се да ме разумијеш. О којој плати причамо, једна Албанија има плате веће од нас. Све што ти дају више новца на плату потрошиш у овој туђини јер мораш јести. Ја за столом једем сам а ти си сада са својом дијецом женом.Поносан сам што сам официр из реда српског народа. Укинута је ВРС требамо да продамо и ово??? иМА НЕПРАВИЛНОСТИ О КОЈИМА БИ ТИ МОГАО ПРИЧАТИ ДАНИМ. Али народ треба да дигне глас али сви гледају како да прехране породицу, ПА ОДМА АКО У ОВОМ СЛУЧАЈУ ВОЈНА ЛИЦА ИМАЈУ СОЛИДНЕ ПЛАТЕ, ШТА ЋЕШ ТИ ИЛИ НЕКО КО СЛИЧНО МИСЛИ А НЕЗНАШ НИ САМ КОЈИ ТЕРЕТ НЕКО НОСИ НА ДУШИ.

Name

Драган

23.02.2016 20:25

@дарко: Жао ми је због твог оца. Искрено! И ја сам ратовао. Баш због тога што сам ратовао, ОС БиХ не доживљавам као своју војску, нити јој верујем. Поштено, 2/3 твојих садашњих колега су пуцали на мене и ја на њих. Знаш и сам да би опет тако било. Знаш да можда жив не би стигао да напустиш касарну, да опет рат крене. Убио би те с леђа неки твој војник, као што су упуцавали старешине ЈНА у Словенији, Хрватској и Босни. Схватам твоју бригу за егзистенцију. Отац си, као и ја што сам. Разумљиво је да бринеш како ћеш децу на пут извести. Али, сагледај то овако: да моја фирма одвлачи огромна средства, да од ње само штете имаш, не верујеш јој, није ти драга - да ли би те ја могао убедити да ти је она потребна?

Name

дарко

23.02.2016 18:12

Све је то лепо замисљено али од тога нема ниста. Војна лица раде посао за који су се сколовали, тако да могу да прицају ста хоце. Хоцели вратити ВРС неце. Треба да расправљају о уводјењу слузења војног рока да не видјамо децаке који су пунољетни као девојцице. Ја сам војно лице заврсио сам Војну академију И где цу ја???? А када су поплаве биле са својим војницима сам бранио насипе, помагао, тада сте нас ковали у звезде. Ја сам досао из ВРС ово је И српска војска, зато добро размислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.02.2016 18:47

@ Дарко: И ја сам завршио факултет. Додуше, нисам имао све обезбеђено као што си ти имао. Морао сам и да се помучим за новац. Где ћу ја, ако моја фирма пропадне? На тржиште рада - ето где! Што би то важило за мене, а за тебе не? Што си ти привилегованији грађанин од мене, или било кога, па да ја морам и тебе социјално да збрињавам? А то да је и српска војска, причај неком другом. Знамо из ког се народа напредује преко реда, са сумњивим академијама или без њих, а ко ћути и 'воду носи'. Имао си шансу да идеш у ВЈ, сви су бирали. Много твојих колега је то изабрало. Знам то, и сам сам резервни старешина. Уз благодет двојног држављанства, то сам у Србији. Могао си и ти.

Name

врс

23.02.2016 19:16

БН телевизија треба да организује једну емисију у којој треба да позове релевантне људе да говоре о томе са релевантном публиком у студију да постављају питања а не да бомбардују шта је једна Мајкићка рекла, па су се сада сви узбунили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нереална опција

23.02.2016 19:22

За Драгана: Распуштање а вјероватно и смањење је нерално у овох консталацији односа како на међународном(ближе окружење) тако и државном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

23.02.2016 19:57

У оваквој финансијској ситуацији смањење броја припадника ОС је једино нормално рјесење, али исто тако треба да услиједе јос многа друга смањења у јавном сектору.Било би коректно да остану без посла сви они који су политицком линијом досли до запослења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душманка?

23.02.2016 21:16

На величину државе, војска је и премала. Они не сједе у касарни, раде туђе послове од када постоје. Све поплаве, мећаве, пожари, у великој мјери су помогнути са војском. Треба увести обавезни војни рок од 2 године, да се мало ови балави возачи и пуцачи смире. Што се тиче Душманке Мајкић, мислим да је она, као нај скупљи пензионер на планети, задња која треба некоме паметовати о трошењу! Једно обично рутаво страшило!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поповиц

24.02.2016 07:59

Та војска нам није ни требала а поготово Мајкицка никако. Поједосе дрзаву као миси пуваци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зууууууууум

24.02.2016 08:13

Мајкићка,Шпирић, Кошарац,........ и прича о штедњи,патриотизму,...Као и многи сдс-овци(сдс.овке) који се за 15 година стажа у скупштинама јавише,можда, двапут за ријеч.Али,ти исти имају мијењају послове и функције ко чарапе,запослише своје рођаке, О војсци:слушам причу о неком генералу, који хеликоптером гања дивљач по планинама.Гдје има дима има и ватре,тј дивљачи ? )А слушам војника од 35-38 година који због "година" треба да добије отказ из војске,каже треба их пензионисати?ПА јбт, 10 година је за лежање брао фину плату, и сада му дај фину пензију ?А ми из привреде што добисмо отказе?Да смо ваљели и снашли би се ?? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

24.02.2016 14:55

Недо бог да нас бране ове орузане снаге, Укинут под хитно,паре у привреду,па да зивимо а не да презивљзвамо ко пацови

Name

рви

24.02.2016 16:24

Сада сте сви за укидање, среца па се не питате. Ја сам РВИ ВРС, И ста треба да казем укини. Не господо не будите завидни људи су плацени за то сто раде И то мизерно у односу на друге институције. Војска храни 50000 уста, ста требамо. Ајде ко је да за то да се уведе слузење војног рока па да татини синови морају под команду????

Name

сојиц

24.02.2016 15:59

Слазем се са смањењем војске.По правилу би требали отпустити криминалце који су недодирљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.02.2016 04:14

О па наса Дусанка прица о смањењу, ено је задригла, добра клопа у заједницким органима, јос боља плата, и сад писај по сиротињи. Никад није рекла да смањи своју плату, него овамо од народа ко крпи крај са крајем. Стиди се ако имас образа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

25.02.2016 09:45

Јадна мајко шта Душанка прича,она о војсци зна ко Мара о кривом к...у, можда истина она о том више зна... Војску неможе нити на слици видјет, сем оне који јој се увлаче и око ње играју небил добили какав чин или се сликали као важни, а непита их се ко за лањски снијег...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

25.02.2016 14:32

Нека нам власт Републике Српске надје адекватан посао и адекватне плате када укине орузане снаге али мислим и добро је сто се њих слабо по том питању иста пита они би све укинули и саму републику српску када би им неко добре паре дао а куну се у бога и лазу народ у оци зао ми је људи који у привреди мале плате имају нека гласају за оне који це им вратити људско достојанство а не да хистерису на нас а заборављају да у садасњим осбих има људи који су од првог дана били на првој линији а сада им дезертери и сјецикесе прицају о постењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

26.02.2016 14:30

Ево смијем се грохотм па ви се политицари највеци паразити овог друства, ко мозе потросити висе од вас маму вам лоповску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Мајк

29.02.2016 13:31

Колико треба имати дебел дјон умјесто образа да дотицна господја прица о потросњи??? И то без и мало стида!

ОДГОВОРИТЕ