Preskupi: Otkazi za 3.000 vojnika u BiH

Ministarstvo odbrane BiH predlaže smanjenje broja pripadnika oružanih snaga sa 10.000 na 7.000. Od osnivanja potrošili tri milijarde KM. Majkić: Vojska preskupa i neefikasna

Bosna i Hercegovina 23.02.2016 | 22:59
Preskupi: Otkazi za 3.000 vojnika u BiH

U dokumentu pod nazivom "Pregled odbrane", koji Ministarstvo odbrane BiH treba da dostavi Predsedništvu BiH do 29. februara radi reorganizacije Oružanih snaga, predviđeno je smanjenje broja vojnika i za 3.000!

Na ovaj dokument, koji predviđa stvaranje modernije i efikasnije vojske, čekalo se punih pet godina, jer o smanjenju broja vojnika i reorganizaciji Oružanih snaga BiH nije bilo političkog dogovora, potvrđeno je za "Novosti" u Savetu ministara BiH.

U Oružanim snagama BiH kažu da je dokument važan i za knjiženje vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO.

Mnogi smatraju da BiH nisu potrebne ovako glomazne i preskupe oružane snage koje imaju oko 10.000 profesionalnih vojnika i oko 1.000 civilnih službenika.

Ministarstvo odbrane godišnje potroši oko 286 miliona KM, što je gotovo trećina novca koji potroše institucije BiH. Za bruto plate godišnje se u Ministartvu odbrane potroši više od 190 miliona maraka!

Oružane snage BiH su od osnivanja do danas potrošile čak tri milijarde KM, od čega direktna "šteta" po budžet Srpske iznosi više od 950 miliona. Naime, u Srpskoj tvrde da ne nameravaju da izdvajaju toliko novca za potrebe vojske BiH u narednim godinama i da je mnogo pametnije taj novac usmeriti u gradnju puteva, škola, bolnica...

Stav Banjaluke je da armiju od oko 10.000 vojnika, ako u parlamentu BiH ne bude podrške za potpunu demilitarizaciju, treba smanjiti na najviše dve-tri hiljade.

Problem je u tome što zbog starosne granice iz godine u godinu raste broj vojnika koji završavaju službu, a isti broj mora biti primljen. Zbog toga rastu troškovi i za otpuštanje i za prijem vojnika, a na njih se nadovezuju i sve veća izdvajanja za odlazak pripadnika Oružanih snaga BiH u inostrane mirovne misije, što zemlju košta milione.

Međutim, bošnjački političari kategorično odbijaju demilitarizaciju, pa čak i smanjenje broja vojnika za nekoliko hiljada, jer tvrde da su Oružane snage "jedan od najvažnijih stubova države BiH".

Član Komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže, za "Novosti", da je BiH presiromašna zemlja da bi plaćala tako skupu i glomaznu vojnu strukturu.

"Jednostavno, vojska nije opravdala svoje postojanje. Vojska se mora prilagoditi ekonomskom i finansijskom stanju u zemlji", kazala je ona.

Ako Predsedništvo BiH da "zeleno svetlo", dokument "Pregled odbrane" biće upućen na usvajanje parlamentu BiH. Majkićeva ne očekuje da će biti postignuta saglasnost o ovom dokumentu, pre svega zbog odlučnosti bošnjačkih poslanika da sačuvaju vojsku u postojećem kapacitetu.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Anto Jeleč potvrdio je da bi dokument trebalo u ponedeljak da bude dostavljen Predstavništvu BiH. On nije želeo da govori o smanjenju broja vojnika.

"Novi pregled odbrane predviđa modernije i efikasnije Oružane snage, uz koncept s kojim ćemo dobiti potrebnu snagu da kvalitetno odgovorimo mirovnim misijama u zemlji i svetu. Zasada približavamo stavove o strukturi i koristimo standarde NATO", rekao je Jeleč.

NEDOVOLjNO HRANE

Iako resor odbrane svake godine troši stotine miliona maraka, situacija u kasarnama je dramatična. Na to je prošle godine upozorio vojni poverenik, koji je naveo da vojnicima nedostaju hrana i higijenska sredstva, kao i da borave u neuslovnim prostorijama. Vojsku često potresaju i malverzacije koje se tiču neodgovornog trošenja novca. SIPA je pokrenula istragu u vezi s nabavkom goriva u OS BiH. Sumnja se da je ovim poslom budžet BiH oštećen za 300.000 KM.

MEĐUNARODNE MISIJE

Pripadnici OS BiH, njih stotinak, učestvovali su u međunarodnim mirovnim misijama u Avganistanu, Kongu, Etiopiji, Eritreji... U ove misije se ide na dobrovoljnoj osnovi, i tamo odlaze najbolji vojnici koji mesečno zarade i do 5.000 KM. U OS BiH kažu da su ponosni na te vojnike, koji su završili i posebne obuke, uz ocenu da su doprineli afirmaciji zemlje na međunarodnom planu.

(Večernje novosti)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Misevi

23.02.2016 16:28

Sve je dobro da se modernizuje itd. Ali izjave Majkiceve o stednjama...Pa ko najvise potrosi novce poreznika? Ko je pokrao ovu jadnu drzavu mislim na BIH? Treba vas Majkicka poceti placati koliko radite,a mnoge iza resetaka staviti,pa ce biti love za sve.

ODGOVORITE
Name

bluka

23.02.2016 23:08

Dusanka Majkic i prica o stednji..to zajedno nikako ne ide. Pa baba je uzela otpremninu skoro 30 hiljadarki pa se opet prijavila na politicke jasle, platu i beneficije. To je kao kad narkoman sa spricom u veni prica (u bunilu) o odvikavanju.

Name

Pitanje za Dušanku Majkić

23.02.2016 16:44

Kada Dušanka Majkić kaže da je ovo presiromašna zemlja zašto Republika Srpska školuje tolike buduće inspektore MUP-a koji ne mogu da nađu posao.I u policiji se zapošljava po rođačkom kjuču

ODGOVORITE
Name

srbin

23.02.2016 16:53

Kakva je Majkićeva samo bi valjala za strašila samo negdje u žitu kaj je vide ptice sve bi pobjegle.

ODGOVORITE
Name

Re: Srbin

23.02.2016 18:40

Hahaha Bas me nasmeja haha

Name

dragan

23.02.2016 17:11

Ovdje se ne radi o Dušanki Majkić nego o veoma ozbiljnom pitanju. Vojska postoji da brani suverenitet i teritorijalni integritet države. Kao periferni zadatak je učešće u mirovnim misijama i prižanje pomoći u elementarnim nepogodama. Oružane snage BiH nisu u brojnom stanju dovoljne da brane suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Za učešće u mirvnim misijama učestvuje pedesetak do sto ljudi dok ostali čekaju. BiH ima vojsku samo osam sati dnevno (dok traje radno vrijeme) preostalih šesnaest BiH je bez vojske. Oružane snage BiH postoje simbolično. Ili pravi pravu vojsku ili je ugasi.

ODGOVORITE
Name

jozo(daj vode) avatar

23.02.2016 18:11

U pravu si (brate) sto posto sve sto si napisao,OS BiH su teret od 2010 godine,jedne otpusti a druge primi,ta praksa je kao socijalna ustanova,Majkićka nezna ni dali je dosla ili posla ali sada je nabola podatke i u pravu je,nama trebaju minimalne OS sa tri konfesije (minimalne)obiljezavaju znacajne datume u sva tri naroda i eventualno u slucaju elementarnih nepogoda udruzeno da izadju u susret ostalim organizacijama.Ili pitanje da izvrsi agresiju na BiH Turska tko bi pruzio otpor,ili agresija Srbije ili Hrvatske. BiH je jadna zemlja sa ovakvom vojskom,a i ako dodje do smanjenja opet ce otpustiti ove vojnike koji su primljeni prije godinu dvije,a oficiri ratni i poratni ostaju da muzu drzavu.

Name

Drago

23.02.2016 17:14

Majkicka je nebitn! Vojsku koja ne sluzi nicemu ukinuti pod hitno!

ODGOVORITE
Name

laki

23.02.2016 17:26

Ko ne voli svoju vojsku plaćaće tuđu mnogo skuplje,a to će biti sa Republikom Srpskom

ODGOVORITE
Name

rektor

23.02.2016 17:27

Majkiceva kao clan komisije nije strucna da obavlja tu funkciju,jer ona u stvari i ne zna sta je perspektivan vojnik,a pogotovu kada je u pitanju nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

23.02.2016 17:33

Od tih 10 000 vojnika 3000 su Srbi.Dakle,Majkićka koja je penzioner i prima poslaničku platu želi da i tih 3000 Srba ostane bez hljeba.Vojska je potrebna ovoj državi.Kad okolne države ne budu imale vojsku i mi ćemo svoju ukinuti.Po meni,ja bih svu vojsku osposobio za pomoć narodu.OSBiH su uradile fantastičan posao pomoći u poplavama.Neka nabave nove helikoptere,stare prodaju i pomažu unesrećenima u poplavama,požarima,saobraćajnim nesrećema,na izgradnji puteva itd.

ODGOVORITE
Name

SRB

23.02.2016 18:02

Nisu oni preskupi, oni su nepotrebni i beskorisni a najskuplji

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.02.2016 18:09

OS BiH treba raspustiti jer ne služi svrsi. U slučaju rata, raspala bi se po istom principu po kom se raspala JNA. RS i Federacija treba da imaju nešto poput američke Nacionalne garde. Naravno, svako svoju. Te jedinice treba da budu osposobljene za reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda, potom kao podrška MUP u borbi protiv terorizma i većih nemira. Za ostalo BIH nema potencijal. Ili je neko toliko naivan da misli da bi se Srbi, Hrvati i Muslimani borili u istom stroju i da ta i takva vojska može da pobedi bilo koju vojsku u okruženju? OS BiH sa skupa, nepotrebna i opterećujuća stvar ez ikakve realne koristi po narod.

ODGOVORITE
Name

darko

23.02.2016 19:14

Dragane sada ću ti reći otvoreno pa bi voleo da mi kažeš i daš adekvatan odgovor. Završio sam vojnu školu, vojnu akademiju, napatio se kao niko (teško ti je to opisati jer nisi bio u tom sistemu školstva), ako bih pao na Vojnoj akademiji morao bi sve da platim a od čega, morao sam da učim, nije svako mogao upisati a nije je moga svako ni završiti. Da mogao sam da ostanem da radim u Vojsci Jugoslavije, ali je moj otac dao život za Republiku Srpsku, kao aktivni starješina VRS, a fala Bogu ti si živ i zdrav svojoj dijeci. Ja sam se vratio i bio u VRS, kada je prestala i kada su formirane OS BiH, šta sam trebao da glumim patriotu???. Ne druže izvini i to je dio mene dio mog pokojnog oca koji je dao život da bi možda ti danas ili neko drugi bio živ. Ako misliš da se u OS BiH ne radi, varaš se. Da napreduju bošnjaci hrvati, nisu obrazovani sa kojekakvim fakultetima, tačno je, a tome nisam ja kriv nego onaj kome daješ glas na izborima. ja nisam bio kući ni kada mi se dijete rodilo, ni kada je krunulo u školu, ni kada se smijalo ni kada je bilo bolesno. To druže moj nijedne pare ne mogu nadoknaditi nadam se da me razumiješ. O kojoj plati pričamo, jedna Albanija ima plate veće od nas. Sve što ti daju više novca na platu potrošiš u ovoj tuđini jer moraš jesti. Ja za stolom jedem sam a ti si sada sa svojom dijecom ženom.Ponosan sam što sam oficir iz reda srpskog naroda. Ukinuta je VRS trebamo da prodamo i ovo??? iMA NEPRAVILNOSTI O KOJIMA BI TI MOGAO PRIČATI DANIM. Ali narod treba da digne glas ali svi gledaju kako da prehrane porodicu, PA ODMA AKO U OVOM SLUČAJU VOJNA LICA IMAJU SOLIDNE PLATE, ŠTA ĆEŠ TI ILI NEKO KO SLIČNO MISLI A NEZNAŠ NI SAM KOJI TERET NEKO NOSI NA DUŠI.

Name

Dragan

23.02.2016 20:25

@darko: Žao mi je zbog tvog oca. Iskreno! I ja sam ratovao. Baš zbog toga što sam ratovao, OS BiH ne doživljavam kao svoju vojsku, niti joj verujem. Pošteno, 2/3 tvojih sadašnjih kolega su pucali na mene i ja na njih. Znaš i sam da bi opet tako bilo. Znaš da možda živ ne bi stigao da napustiš kasarnu, da opet rat krene. Ubio bi te s leđa neki tvoj vojnik, kao što su upucavali starešine JNA u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni. Shvatam tvoju brigu za egzistenciju. Otac si, kao i ja što sam. Razumljivo je da brineš kako ćeš decu na put izvesti. Ali, sagledaj to ovako: da moja firma odvlači ogromna sredstva, da od nje samo štete imaš, ne veruješ joj, nije ti draga - da li bi te ja mogao ubediti da ti je ona potrebna?

Name

darko

23.02.2016 18:12

Sve je to lepo zamisljeno ali od toga nema nista. Vojna lica rade posao za koji su se skolovali, tako da mogu da pricaju sta hoce. Hoceli vratiti VRS nece. Treba da raspravljaju o uvodjenju sluzenja vojnog roka da ne vidjamo decake koji su punoljetni kao devojcice. Ja sam vojno lice zavrsio sam Vojnu akademiju I gde cu ja???? A kada su poplave bile sa svojim vojnicima sam branio nasipe, pomagao, tada ste nas kovali u zvezde. Ja sam dosao iz VRS ovo je I srpska vojska, zato dobro razmislite.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.02.2016 18:47

@ Darko: I ja sam završio fakultet. Doduše, nisam imao sve obezbeđeno kao što si ti imao. Morao sam i da se pomučim za novac. Gde ću ja, ako moja firma propadne? Na tržište rada - eto gde! Što bi to važilo za mene, a za tebe ne? Što si ti privilegovaniji građanin od mene, ili bilo koga, pa da ja moram i tebe socijalno da zbrinjavam? A to da je i srpska vojska, pričaj nekom drugom. Znamo iz kog se naroda napreduje preko reda, sa sumnjivim akademijama ili bez njih, a ko ćuti i 'vodu nosi'. Imao si šansu da ideš u VJ, svi su birali. Mnogo tvojih kolega je to izabralo. Znam to, i sam sam rezervni starešina. Uz blagodet dvojnog državljanstva, to sam u Srbiji. Mogao si i ti.

Name

vrs

23.02.2016 19:16

BN televizija treba da organizuje jednu emisiju u kojoj treba da pozove relevantne ljude da govore o tome sa relevantnom publikom u studiju da postavljaju pitanja a ne da bombarduju šta je jedna Majkićka rekla, pa su se sada svi uzbunili.

ODGOVORITE
Name

Nerealna opcija

23.02.2016 19:22

Za Dragana: Raspuštanje a vjerovatno i smanjenje je neralno u ovoh konstalaciji odnosa kako na međunarodnom(bliže okruženje) tako i državnom nivou.

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

23.02.2016 19:57

U ovakvoj finansijskoj situaciji smanjenje broja pripadnika OS je jedino normalno rjesenje, ali isto tako treba da uslijede jos mnoga druga smanjenja u javnom sektoru.Bilo bi korektno da ostanu bez posla svi oni koji su politickom linijom dosli do zaposlenja.

ODGOVORITE
Name

Dušmanka?

23.02.2016 21:16

Na veličinu države, vojska je i premala. Oni ne sjede u kasarni, rade tuđe poslove od kada postoje. Sve poplave, mećave, požari, u velikoj mjeri su pomognuti sa vojskom. Treba uvesti obavezni vojni rok od 2 godine, da se malo ovi balavi vozači i pucači smire. Što se tiče Dušmanke Majkić, mislim da je ona, kao naj skuplji penzioner na planeti, zadnja koja treba nekome pametovati o trošenju! Jedno obično rutavo strašilo!!!

ODGOVORITE
Name

popovic

24.02.2016 07:59

Ta vojska nam nije ni trebala a pogotovo Majkicka nikako. Pojedose drzavu kao misi puvaci.

ODGOVORITE
Name

zuuuuuuuuum

24.02.2016 08:13

Majkićka,Špirić, Košarac,........ i priča o štednji,patriotizmu,...Kao i mnogi sds-ovci(sds.ovke) koji se za 15 godina staža u skupštinama javiše,možda, dvaput za riječ.Ali,ti isti imaju mijenjaju poslove i funkcije ko čarape,zaposliše svoje rođake, O vojsci:slušam priču o nekom generalu, koji helikopterom ganja divljač po planinama.Gdje ima dima ima i vatre,tj divljači ? )A slušam vojnika od 35-38 godina koji zbog "godina" treba da dobije otkaz iz vojske,kaže treba ih penzionisati?PA jbt, 10 godina je za ležanje brao finu platu, i sada mu daj finu penziju ?A mi iz privrede što dobismo otkaze?Da smo valjeli i snašli bi se ?? ?

ODGOVORITE
Name

...

24.02.2016 14:55

Nedo bog da nas brane ove oruzane snage, Ukinut pod hitno,pare u privredu,pa da zivimo a ne da prezivljzvamo ko pacovi

Name

rvi

24.02.2016 16:24

Sada ste svi za ukidanje, sreca pa se ne pitate. Ja sam RVI VRS, I sta treba da kazem ukini. Ne gospodo ne budite zavidni ljudi su placeni za to sto rade I to mizerno u odnosu na druge institucije. Vojska hrani 50000 usta, sta trebamo. Ajde ko je da za to da se uvede sluzenje vojnog roka pa da tatini sinovi moraju pod komandu????

Name

sojic

24.02.2016 15:59

Slazem se sa smanjenjem vojske.Po pravilu bi trebali otpustiti kriminalce koji su nedodirljivi.

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.02.2016 04:14

O pa nasa Dusanka prica o smanjenju, eno je zadrigla, dobra klopa u zajednickim organima, jos bolja plata, i sad pisaj po sirotinji. Nikad nije rekla da smanji svoju platu, nego ovamo od naroda ko krpi kraj sa krajem. Stidi se ako imas obraza!!

ODGOVORITE
Name

don Kihot

25.02.2016 09:45

Jadna majko šta Dušanka priča,ona o vojsci zna ko Mara o krivom k...u, možda istina ona o tom više zna... Vojsku nemože niti na slici vidjet, sem one koji joj se uvlače i oko nje igraju nebil dobili kakav čin ili se slikali kao važni, a nepita ih se ko za lanjski snijeg...

ODGOVORITE
Name

baja

25.02.2016 14:32

Neka nam vlast Republike Srpske nadje adekvatan posao i adekvatne plate kada ukine oruzane snage ali mislim i dobro je sto se njih slabo po tom pitanju ista pita oni bi sve ukinuli i samu republiku srpsku kada bi im neko dobre pare dao a kunu se u boga i lazu narod u oci zao mi je ljudi koji u privredi male plate imaju neka glasaju za one koji ce im vratiti ljudsko dostojanstvo a ne da histerisu na nas a zaboravljaju da u sadasnjim osbih ima ljudi koji su od prvog dana bili na prvoj liniji a sada im dezerteri i sjecikese pricaju o postenju

ODGOVORITE
Name

bosanac

26.02.2016 14:30

Evo smijem se grohotm pa vi se politicari najveci paraziti ovog drustva, ko moze potrositi vise od vas mamu vam lopovsku.

ODGOVORITE
Name

Super Majk

29.02.2016 13:31

Koliko treba imati debel djon umjesto obraza da doticna gospodja prica o potrosnji??? I to bez i malo stida!

ODGOVORITE