Горе руске банке у Кијеву и Лавову

Улични немири у Кијеву и Лавову, демонстранти од владе и председника земље захтевали акцију у Донбасу. На западу земље у пламену нестале експозитуре Збербанке и ВТБ банке.

Свијет 23.02.2016 | 09:50
Горе руске банке у Кијеву и Лавову

Центар Кијева минулих дана подсећао је на дане када се припремао пуч којим је смењен сада већ бивши председник Виктор Јанукович. Демонстранти који су дошли да обележе годишњицу Мајдана тражили су оставку садашње владе. У понедељак је дошло до велике тучњаве, ухапшено је више особа али се видело да овога пута нема довољно одважних националиста са запада Украјине који би повели своје истомишљенике у жешћи обрачун са властима. Демонстранти су у понедељак тражили да се у Донбасу уведе војно стање и крене у одлучан обрачун са онима који траже већу самосталност.

После Кијева, и у Лавову, на западу Украјине, националисти су ноћу између недеље и понедељка запалили две експозитуре руских банака. Прво је планула Збербанка, а затим ВТБ банка. Ватрогасци су више од сата гасили пожаре, али је ватра уништила инвентар и радне просторије. Због опасности да се пожар прошири са приземља на горње спратове били су евакуисани сви станари.

За сада полиција тврди да су пожар изазвале непознате особе. Пре неколико дана у Кијеву су ратоборни учесници протеста циглама и камењем демолирали излоге Алфа банке и Збербанке. Кијевска полиција је кордоном штитила зграде у којима су се налазиле експозитуре руских банака, али очигледно нису имали задатак да отерају демонстранте на веће растојање да не могу да лете каменице преко њихових шлемова.

Осим што су гађали банке, у Кијеву су демонстранти демолирали зграду у којој се налази канцеларија једног од најбогатијих украјинских олигарха Рината Ахметова. Иако је добро познато да је Ринат Ахметов био у веома добрим односима са одбеглим председником Виктором Јануковичем, који сада живи у Русији, олигарх није хтео да бежи већ се само из Доњецка преселио у Кијев, где такође има некретнине. Украјински националисти су љути на Татарина Рината Ахметова јер је он у више наврата слао хуманитарну помоћ у Донбас где се налазе његове главне фабрике.

ПОРОШЕНКО: КРИВАЦ ЈЕ МОСКВА

Председник Порошенко је за најновије нереде у Кијеву оптужио Москву.

"Провокације које су припремљене на годишњици Мајдана нису успеле. Пропаганда из Кремља је учинила све да у Кијеву буде хаос, али се у томе није успело. Кијевљани нису подржали протесте", каже Порошенко.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хм

23.02.2016 08:56

Зло влада Украјином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

23.02.2016 09:48

Крив је Кремљ. Цинизму никад краја!

Name

Муња

23.02.2016 09:52

Нема ту ни 1000$ у рубљама намириће се то некако

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.02.2016 12:22

Шта ће уништавати после овога? Мораће се тући између себе. Тако ти је то када будали даш камен у руке.

ОДГОВОРИТЕ