Gore ruske banke u Kijevu i Lavovu

Ulični nemiri u Kijevu i Lavovu, demonstranti od vlade i predsednika zemlje zahtevali akciju u Donbasu. Na zapadu zemlje u plamenu nestale ekspoziture Zberbanke i VTB banke.

Svijet 23.02.2016 | 09:50
Gore ruske banke u Kijevu i Lavovu

Centar Kijeva minulih dana podsećao je na dane kada se pripremao puč kojim je smenjen sada već bivši predsednik Viktor Janukovič. Demonstranti koji su došli da obeleže godišnjicu Majdana tražili su ostavku sadašnje vlade. U ponedeljak je došlo do velike tučnjave, uhapšeno je više osoba ali se videlo da ovoga puta nema dovoljno odvažnih nacionalista sa zapada Ukrajine koji bi poveli svoje istomišljenike u žešći obračun sa vlastima. Demonstranti su u ponedeljak tražili da se u Donbasu uvede vojno stanje i krene u odlučan obračun sa onima koji traže veću samostalnost.

Posle Kijeva, i u Lavovu, na zapadu Ukrajine, nacionalisti su noću između nedelje i ponedeljka zapalili dve ekspoziture ruskih banaka. Prvo je planula Zberbanka, a zatim VTB banka. Vatrogasci su više od sata gasili požare, ali je vatra uništila inventar i radne prostorije. Zbog opasnosti da se požar proširi sa prizemlja na gornje spratove bili su evakuisani svi stanari.

Za sada policija tvrdi da su požar izazvale nepoznate osobe. Pre nekoliko dana u Kijevu su ratoborni učesnici protesta ciglama i kamenjem demolirali izloge Alfa banke i Zberbanke. Kijevska policija je kordonom štitila zgrade u kojima su se nalazile ekspoziture ruskih banaka, ali očigledno nisu imali zadatak da oteraju demonstrante na veće rastojanje da ne mogu da lete kamenice preko njihovih šlemova.

Osim što su gađali banke, u Kijevu su demonstranti demolirali zgradu u kojoj se nalazi kancelarija jednog od najbogatijih ukrajinskih oligarha Rinata Ahmetova. Iako je dobro poznato da je Rinat Ahmetov bio u veoma dobrim odnosima sa odbeglim predsednikom Viktorom Janukovičem, koji sada živi u Rusiji, oligarh nije hteo da beži već se samo iz Donjecka preselio u Kijev, gde takođe ima nekretnine. Ukrajinski nacionalisti su ljuti na Tatarina Rinata Ahmetova jer je on u više navrata slao humanitarnu pomoć u Donbas gde se nalaze njegove glavne fabrike.

POROŠENKO: KRIVAC JE MOSKVA

Predsednik Porošenko je za najnovije nerede u Kijevu optužio Moskvu.

"Provokacije koje su pripremljene na godišnjici Majdana nisu uspele. Propaganda iz Kremlja je učinila sve da u Kijevu bude haos, ali se u tome nije uspelo. Kijevljani nisu podržali proteste", kaže Porošenko.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hm

23.02.2016 08:56

Zlo vlada Ukrajinom.

ODGOVORITE
Name

svasta

23.02.2016 09:48

Kriv je Kremlj. Cinizmu nikad kraja!

Name

Munja

23.02.2016 09:52

Nema tu ni 1000$ u rubljama namiriće se to nekako

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.02.2016 12:22

Šta će uništavati posle ovoga? Moraće se tući između sebe. Tako ti je to kada budali daš kamen u ruke.

ODGOVORITE