Голф 'двојка' провозао правосуђе у БиХ

Пред Уставним судом Босне и Херцеговине води се спор о украденом возилу 90-их, које је продано и неколико година уредно регистровано. Уставни суд Босне и Херцеговине недавно се бавио једним половним аутомобилом, Голфом "двојком". Купио га је и дуго возио Седик Дервић. Све док полиција није открила да је украден ратних '90-их. Судска прича о старом голфу, који је редовно пролазио регистрацију иако је украден, траје већ годинама. Но, можда јој се назире крај.

Босна и Херцеговина 23.02.2016 | 07:13
Голф 'двојка' провозао правосуђе у БиХ

Седик на посао путује аутомобилом, Пассатом из 1986. године. Прије њега годинама је возио половног Голфа "двојку". Уредно га је купио, превео, плаћао регистрацију. Године 2008. полиција му је јавила да је Голф украден и одузела му возило - привремено, па трајно.

"Требали сте гонити мене, или оног од кога сам купио, или неког у МУП-у, неко је крив, ваљда је неко направио кривично дјело...", каже Дервић,а преноси Ал Јазеера.

Седик тужи МУП у Зеници. Каже да не би купио голфа да је знао да је украден. Локални суд је одлучио да му МУП на име накнаде штете мора исплатити 1.700 евра. Виши суд руши пресуду, поручивши да се треба намирити од продавца возила. Седик је потом правду затражио пред државним Уставним судом, који је прихватио његову апелацију.

Адвокати су задовољни и изненађени првом оваквом пресудом, која, мисле, може бити правни преседан. Уставни суд закључује, прекршена су права Седика Дервића на имовину, произвољним ставом кантоналног суда. Додају адвокати, и пасивним односом државе при регистрацији возила.

Када није било сигурности, ратних 90-тих, први власник спорног Голфа остао је без њега. Када му га је полиција вратила, Енвер Мердан из Крешева га одмах продаје. За 250 евра. Присјећа се, за дијелове.

"Био је у тако лошем стању, није вриједило ништа чинити, оправљати га, ни улагати у њега", каже Мердан.

Зеничка полиција увјерава - не може се више догодити да украдено возило потом буде легално регистровано. И у предмету Седика Дервића, обећавају, прихватиће коначну судску одлуку.

Уставни суд Босне и Херцеговине одлучио је - предмет се опет враћа Кантоналном суду у Зеници, који мора донијети нову одлуку у року од три мјесеца. Након осам година, могла би бити окончана судска прича. О Голфу који је одвозио своје те провозао правосудни ланац. То возило можда посложи систем у којем мора постојати одговорност за пропусте, наводи Ал Јазеера.

Извор: Монод.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

аргентина

23.02.2016 07:17

Браво,мора се од нецег поцети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сејла

23.02.2016 08:02

Немамо сви стеле да се пресуде заврсе експресно јбг то је цист доказ и параметар лосег рада судије и правосудја.Цовјек је могао умријети за десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

23.02.2016 08:15

Нема од тог ниста, дрзава да казе да је лоповска

ОДГОВОРИТЕ