Јеловник против упала

Намирницама пуним прехрамбених влакана могу да се спрече тињајући процеси у телу.

Здравље 22.02.2016 | 14:25
Јеловник против упала

ПРОТИВУПАЛНУ дијету осмислио је др Ендрју Вејл, угледни амерички лекар са Харварда и пионир интегративне медицине. Сврха ове дијете није скидање сувишних килограма, већ постизање оптималног менталног и физичког здравља, и спречавања дуготрајних упалних процеса у организму који изазивају хроничне и озбиљне болести као што су дијабетес, рак, срчана обољења.

Дијета против упала базира се на уносу од 2.000 до 3.000 калорија дневно, зависно од пола, годишта, грађе и нивоа физичке активности. Количине хранљивих материја су уравнотежене, а, према др Вејлу, угљени хидрати би требало да осигурају од 40 до 50 одсто енергије, масти 30 процената, а протеини од 20 до 30 одсто укупне енергије. Препорука др Вејла је да сваки оброк има заступљене све макронутријенте.

Програм исхране је уравнотежен и нема одрицања, што многима може да буде као добра мотивација. Али, пошто се саветује велики унос прехрамбених влакана, то може да буде захтевно, и носи са собом ризик од надутости и тегоба у варењу толике количине влакана код оних који већ имају проблеме са пробавом.

Једна од смерница др Вејла је и унос 40 грама прехрамбених влакана, што је могуће постићи уколико се на тањиру нађе обиље воћа (посебно бобичастог), поврћа (најбоље пасуља) и целовитих житарица. Пошто је унос млечних производа у противупалној дијети минималан, калцијум се мора надокнадити адекватним уносом сардине са костима, зеленог лиснатог поврћа, броколија, тофуа, семенки сусама, сојиног млека.


Детаљно разрађен план дијете не постоји, већ само основне смернице:

* Јести обиље воћа и поврћа (свих боја)

* Смањити унос засићених и транс масти

* Уносити омега 3 масне киселине: риба, орашасти плодови и евентуално додаци исхрани

* Рафинисане угљене хидрате попут тестенине или белог пиринча заменити целовитим житарицама, на пример смеђим пиринчем, булгуром.

* Главно уље у исхрани је маслиново, а сунцокретово и мешавину биљних уља треба избегавати

* Предност имају биљни протеини и протеини из живинског меса, а црвено месо и млечне производе треба избацити из исхране

* Користити што више зачина - ђумбир, кари и други зачини делују противупално

* Умерено јести тамну чоколаду са минимално 70 одсто какаа.

* Редовно пити воду током дана.


ПРИМЕР ЈЕЛОВНИКА

Доручак: зобена каша са сојиним млеком, сувим грожђем, орасима, боровницама

Међуоброк: јабука

Ручак: интегрално пециво (посуто семенкама сусама) са ћуретином са жара, зеленом салатом и парадајзом

Међуоброк: орашасти плодови и суво воће

Вечера: одрезак лососа или туњевине припремљен на маслиновом уљу, интегрални пиринач са поврћем, сезонска салата

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар