Бијели лук чува срце и крвне судове

Бели лук није само савршена зачинска биљка већ и права ризница здравља.

Здравље 22.02.2016 | 14:19
Бијели лук чува срце и крвне судове

Бели лук није само савршена зачинска биљка већ и права ризница здравља. Иако садржи само незнатну количину витамина Ц, неколико милиграма витамина А, мало калијума, гвожђа, цинка, бакра, кобалта..., ова лековита намирница је најјачи природни антибиотик јер у свом саставу има и веома важне микроелементе, алицин, алин, алилцистеин и ахоин, који му дају изузетну моћ. У зависности од тога да ли се конзумира у пресном или куваном облику, има различито деловање.

Свежи је ефикаснији против бактерија, вируса, гљивица и паразита, док кувани (заједно с поврћем) ослобађа састојак ахоин, па је делотворан против тромбозе, инфаркта, шлога и тромбоемболије. За заштиту срца и крвних судова, такође се предност даје куваном белом луку, док се за превентиву од карцинома препоручује сирови или укисељен у салати.

Новија истраживања показују да мирис белог лука у мајчином млеку привлачи бебе, због чега оне дуже сисају. Зато се мајкама које желе да побољшају њихов апетит саветује да поједу чен-два белог лука један сат пре подоја. Током истраживања није доказано да бели лук погоршава грчеве беба.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

22.02.2016 14:44

За сваку болест Бог је дао природни лек које су знале наше баке. Од белог лука свака болест и ЂАВОЛИ бјеже. Зато БЈЕЛИ ЛУК треба јести сваки дан са молитвом која се чита прије и после јела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

23.02.2016 10:57

Мики, не претјеруј.... Ја сам синоћ јео бијели лук, сви моји галаме на мене. Брига ме. Нарезао фино сланинице, кобасице, био И домаћи хљеб. Пиво, ноге на сто, даљински у рукама, сви се разбјежали. Жена љута.Увјек је љута... Дјеца куд који. Какво узивање, јест да броје сви, али нема везе. А јутрос ме боли глава, а она броји, треба ово, треба оно... А ја знам шта треба-растати се И бити сам.Е то треба. Поздрав свим људима добре воље...