Појединци из власти могу изгубити све

Предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно изјавио како ће наводна освета министру спољних послова БиХ, Игору Црнатку, бити сервирана хладна, а да су се истовремено у Приједору појавили графити који позивају на убиство предсједника СДС-а Младена Босића, рекао  је бањалучки културолог и истраживач Срђан Шушница.

Република Српска 22.02.2016 | 13:20
Појединци из власти могу изгубити све

"Објективно, Додик и његова екипа суочени су са предкривичним и кривичним истрагама за озбиљна дјела и милионске проневјере које им се стављају на терет, од афере везане за изградњу аутопута и зграде Владе и припадајућег земљишта, до афере везане за поједине банке у Републици Српској, пословање "Грандтрејда" и Додикову вилу у Београду. У посљедњих 10 година имамо на десетине случајева који су окарактерисани као коруптивни и потенцијално криминални, а за које се сумњиче Додик, Радишић, Шкрбић, Станковић, Милановић и узак круг њихових сарадника", каже Шушница.

Он се пита и како су њихова приватна и породична богатства настала: "Некретнине и пословни аранжмани у Монаку, Србији, Кипру, Словенији, Сочију и остатку Русије, Азарбејџану, откуда и од чијег новца? Да ли мислите да ће неко ко има толико богатство које се процјењује на неколико стотина милиона, мирно сједити и гледати како неко из опозиције или истражних органа инсистира и ради на истраживању поријекла тог истог богатства?

Мислите ли да ће Додик лако отићи у притвор или у процес? Ако Додик падне, и његова породица, кумови и најближи сарадници иду на добош? Много ту он има да изгуби и он ће само интензивирати тон и акције којима ће нападати опозицију и истрагу против себе. Пријетње ће се умножавати, а он их је приватним каналима много пута већ послао на разне адресе."

Шушница сматра и да се ради о озбиљним пријетњама, јер Додик и његови играчи имају довољно новца да "заштите себе и нападну све оне за које мисле да раде против њих".

"Но, мислим да су и они сами негдје свјесни да СДС или опозиција у Републици Српској" немају пуно везе са истрагама које се проводе против Додика. Од њих ту ништа не зависи, на срећу, те пријетња њима неће омести Додиково хапшање. Овог пута Додик и његови немају довољно новца и могућности да зауставе истрагу против себе. Сви Додикови играчи имају истражним органима шта рећи један о другоме и о свом, и туђем врло брзо стеченом новцу, привилегованом приступу јавном новцу кроз јавне набавке и радове. Међусобно су повезани и уцјењени."

"Истраге против Додика", по Срђановом мишљењу, "лако могу доћи у двориште многих новопечених богаташа у Републици Српској, али и у ФБиХ."

"У питању је једна хоботница која је изолована у нечему што се зове Републике Српска и сада је тјерају у ћошак. Послије прве невјерице након Радончићевог хапшења, они више ништа неће препуштати случају и мислим да ће се оштро бранити, и ударати и гдје треба и гдје не треба. Примјера ради, полицијско обезбјеђење специјалне полиције је значајно увећано и испред Додиковог имања у Бакинцима можете затећи и до 15 специјалаца у сваком моменту. Додик се неће либити да за своју кожу злоупотреби и МУП Републике Српске и животе полицајаца, потпуно противзаконито да пусти крв другоме на овај или онај начин", објашњава Шушница.

Вијести.ба подсјећају и да су из опозиције такође навели да Додик претвара Републику Српску у Сјеверну Кореју...

"Морам рећи да су људе који себе перципирају као српски народ у сјевернокореанце прво претворили СДС-овци и да тај статус траје годинама.

Додик је такав статус Републике Српске само учинио кристално јасним и довео га до једног новог нивоа у којем је показао да је Српска уствари од почетка била прављена од криминалаца и за потребе криминалаца, националиста и ратних злочинаца, а не обичног свијета.

Додик је својим недјелима показао управо да Република Српска никада није била воља људи који себе перципирају као српски народ, већ воља српских криминалаца којима и дан данас служи."

"Оваквог Додика, ултранационалисту, управо је створила оваква Република Српска својим ултранационалистичким наративима, легитимизацијама и глорификацијама без чијих свакодневних репродуковања Српска не би преживјела ниједно годишње доба. Сутра ће то учинити са неким исто тако перспективним, прозападним, српским политичарем. То је подтекст који стоји испод Републике Српске као једне илузије којом се храни несретни народ. Цијела Република Српска и њено трајање је у фактографској стварности једна табу тема."

Извор: Вијести.ба

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Миско

22.02.2016 12:08

Ја зивим у Републици Српској и никада нисам гласао за Додика. Знаци ја га нисам створио а аутор тврди да јесам. Мозда га је створила Медлин Олбрајт која га је инсталисала на власт?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се плаћа

22.02.2016 13:02

Наплатила се она кроз ЧЕЗ и Рудник Гацко.

Name

Дејан.бл

22.02.2016 13:35

Извините, а ко је овај господин Сусница ??? Ста је то он урадио, по цему је познат ? Које су његове референце ? Не браним Додика, и ја мислим да је криминалац, треба да одговара за пљацку.. А овде свако писе ко ста хоце и зели. Самозвани аналитицари, тзв новинари, истразиваци. Постоји институција која се бави истразивањем криминала на нивоу БХ, плацамо их, нека раде свој посао.

Name

коридор

22.02.2016 12:16

На оклопном возилу сфора је дојахао у бањалуку... кад се упознавао са својом миљеницом из УСА изјавио предсједник једине српске странке која хоће да уђе у НАТО, хахахах.. миле тракториста

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

22.02.2016 17:58

РС ТРЕБА ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ ДА ДОНЕСЕ ЗАКОН О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ. ОНИ "ПОЛИТИЧАРИ" КОЈИ НИСУ У МОГУЋНОСТИ ДА ДОКАЖУ СУДУ ДА СУ ИМОВИНУ СТЕКЛИ ЛЕГСЛНИМ ПУТЕМ ТРЕБАЈУ ОДМАХ СУДСКИ ДА ОДГОВАРАЈУ ЗА КРИМИНАЛ А ИМОВИНА ДА БУДЕ НАЦИОНАЛИЗОВАНА У КОРИСТ ГРАЂАНА!

Name

Брада

22.02.2016 12:32

Постујем свације мисљење али имао сам прилике цитати писаније овог Суснице па сам, невезано за овај цланак, стекао утисак да је он омиљени федерални скрибоман јер писе све оно сто у Федерацији зеле цути као размисљање једног Србина, надајуци се да цемо једног дана тако сви мислити. За Додика нисам гласао и сматрам да треба истразити све сумњиве радње јер је јасно да је упетљан у све и сваста али теза криминализовани предсједник=криминализована РС је опасна и одговара циљевима оних који РС зеле нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок

22.02.2016 12:36

На крају текста, има се потпуно промашена тврдња да је Додик ултра националист. Додик није ни националист а камоли ултра националист. Он је необразовани криминалац и кабадахија. Као и сваког криминалца интересује га само новац. Назад не може. Сви ти полицајци у Бакинцима не вриједе му ништа. Могу само изгубити главу или бити лишени слободе због ометања других службених лица у вршењу дужности. Ако у ту сврху још употријебе оружје онда им не гину подебеле робије. Нису ваљда толике будале. Једна ствар је штитити предсјеника републике од разних терориста а потпуно друга, супротставити се овлаштеним службеним лицима са валидним налогом суда за хапшење, претрес или било шта друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицана

22.02.2016 13:14

Додик је вец одавно стецајни управитељ РС. Он обавља тај посао непристрасно, окрутно и одвазно. Помагацима у томе је омогуцио накнаду лицним богацењем. Зато суд правде треба бити окрутан према њему. Али тко би се латио тога прљавог посла?

Name

свима добро

22.02.2016 14:19

Цицана, онај ко је овлаштен и плаћен за то. Можда ће тај који је овлаштен утврдити да је сумњиво лице против којег се води истрага, невино. Медјутим да би то утврдили морају одрадити одредјени посао. Тај посао укључује испитивање оног за кога је наведено да је извршио законом недозвољене радње. Било то неком по вољи или не било.

Name

сноуден

22.02.2016 12:45

Најлаксе махинације и манипулације су национализмом и прицом о нападу и угрозености.Све како би се скренуло са стварних тема зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

22.02.2016 13:50

По уставу РС предсједник мозе потписати да РС нестане.А Додик је вец потписао прудски споразум гдје се БиХ дијели на 4 дијела,знаци РС нема.Е сад посто је додик америцки цовјек мозе он лајати против америке то је само да скрене пазњу.ЗА који мјесец це њему бити понудјено да оде из РС са свим парама а неце га нико судски гонити.Недавно сам цитао да један конгресмен казе да је једини недостатак Дејтона сто је дато превисе надлезности РС.Америка ради полако али сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

будцност

24.02.2016 19:00

Зивот цијеле БиХ је условљен кредитима ММФ-а. Ста це се десити када се РС заврне славина за доток кредита? То види и сам предсједник - да од те работе нема ниста - зато и узима и краде колико год стигне. Наси политицари траце вријеме док представа не заврси. А гдје су планови економског развоја? Не требају никоме у таквом сценарију. Страсно и јако перфидно према народу!! Наса Власт је неморална до бола!

Name

БРАЋА ГРИМ

24.02.2016 07:53

НЕМА , НЕ МОЖЕ И НЕ СМИЈЕ БИТИ ЗНАКА ЈЕДНАКОСТИ ИЗМЕЂУ МИЛОРАДА ДОДИКА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. ТО СУ ДВИЈЕ НЕУПОРЕДИВЕ КАТЕГОРИЈЕ И НА ТАКВО ШТО СЕ НЕ СМИЈЕ НАСИЈЕДАТИ. РЕПУБЛИКУ СРПСКУ УПРАВО ТРЕБА САЧУВАТИ ОД МИЛОРАДА ДОДИКА. КАКВА ГОД ДА ЈЕ И КРОЗ ШТА ГОД ПРОЛАЗИЛА МОРА БИТИ ОЧУВАНА, А ОВОГ ПОЈЕДИНЦА ЗА КОГ ЈЕ ВЕЋ КИЛОМЕТРЕ И КИЛОМЕТРЕ ТЕКСТА НАПИСАНО ТРЕБА ДОБРО ИСТРАЖИТИ , ШТО СЕ КАКО ВИДИМ И ЧИНИ, ПА ЗАТО САДА ВРИШТИ НА СВЕ СТРАНЕ. ПА КАД ИЗАЂЕ СВЕ ЦРНО НА БИЈЕЛО КАО ДОКАЗ ОНОГ ШТО ДАНИМА ЧИТАМО, ОНОГ НА ШТО САМИ ГРАЂАНИ УКАЗУЈУ И УПУЋУЈУ ДА СЕ ИСТРАЖИ, ОНДА ГА МАКНУТИ ЗА СВА ВРЕМЕНА УЗ АДЕКВАТНЕ КОНСЕКВЕНЦЕ. СВЕ ЈЕ ОВО ОКО ПИТАЊА КРИМИНАЛА У ВЛАСТИ, ЊЕНОМ ВРХУ И НИЖИМ ИНСТАНЦАМА ОТИШЛО ДАЛЕКО И ПРЕДАЛЕКО. СЛАЖЕМ СЕ ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ МНОГЕ БИ У КОРИЈЕНУ СРЕЗАО, АЛ НАЖАЛОСТ НЕМА ГА НИГДЈЕ. РАЗУМЉИВО ВЛАДАЈУЋОЈ ЕЛИТИ ТО ЈЕ ПРСТ У ОКО. ЛИЧНО СМАТРАМ ДА ЈЕ МИЛОРАД ДОДИК ВРЛО, ВРЛО ОПАСАН ПОЈЕДИНАЦ СА СТАТУСОМ ПРЕДСЈЕДНИАК. ПОРЕД СВЕГА ДО САДА ШТО ЗНАМО, ЊЕГОВЕ СКОРАШЊЕ ИЗЈАВЕ НА ТО УКАЗУЈУ. САДА И ПРОСЈЕЧАН ГРАЂАНИМ ТО МОЖЕ ЈАСНО УВИДЈЕТИ, ЗНАМО КАКО ЈЕ ДОШАО НА ВЛАСТ, КО ГА ЈЕ ПОДРЖАВАО (ИНСТАЛИРАО), КАКО СЕ ПЕЊАО. ЈЕДИНО НАМ ЈЕ ЈОШ НЕДОУМИЦА КАКО ЋЕ СИЋИ. ДА ЛИ ЋЕ ТО БИТИ НА ЈЕДАН ЦИВИЛИЗОВАН НАЧИН ИЛИ ЋЕ ТАЈ ПОЈЕДИНАЦ СА ИНСТРУМЕНТИМА МОЋИ КОЈИМА РАСПОЛАЖЕ НАПРАВИТИ ХАОС? ПРСТЕНОВИ КОЈЕ ИМА ОКО СЕБЕ, ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО ПУЦАЈУ. ПРОМЕЈНЕ СУ НЕИЗБЈЕЖНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кгб

24.02.2016 19:40

Да је српски парламент и влада усвојила закон о поријеклу имовине муп РСа би могао да ради на том у противном све финансјске истраге су у надлезности Сипе и тузиластва БиХ по КЗБиХ.

ОДГОВОРИТЕ