Pojedinci iz vlasti mogu izgubiti sve

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno izjavio kako će navodna osveta ministru spoljnih poslova BiH, Igoru Crnatku, biti servirana hladna, a da su se istovremeno u Prijedoru pojavili grafiti koji pozivaju na ubistvo predsjednika SDS-a Mladena Bosića, rekao  je banjalučki kulturolog i istraživač Srđan Šušnica.

Republika Srpska 22.02.2016 | 13:20
Pojedinci iz vlasti mogu izgubiti sve

"Objektivno, Dodik i njegova ekipa suočeni su sa predkrivičnim i krivičnim istragama za ozbiljna djela i milionske pronevjere koje im se stavljaju na teret, od afere vezane za izgradnju autoputa i zgrade Vlade i pripadajućeg zemljišta, do afere vezane za pojedine banke u Republici Srpskoj, poslovanje "Grandtrejda" i Dodikovu vilu u Beogradu. U posljednjih 10 godina imamo na desetine slučajeva koji su okarakterisani kao koruptivni i potencijalno kriminalni, a za koje se sumnjiče Dodik, Radišić, Škrbić, Stanković, Milanović i uzak krug njihovih saradnika", kaže Šušnica.

On se pita i kako su njihova privatna i porodična bogatstva nastala: "Nekretnine i poslovni aranžmani u Monaku, Srbiji, Kipru, Sloveniji, Sočiju i ostatku Rusije, Azarbejdžanu, otkuda i od čijeg novca? Da li mislite da će neko ko ima toliko bogatstvo koje se procjenjuje na nekoliko stotina miliona, mirno sjediti i gledati kako neko iz opozicije ili istražnih organa insistira i radi na istraživanju porijekla tog istog bogatstva?

Mislite li da će Dodik lako otići u pritvor ili u proces? Ako Dodik padne, i njegova porodica, kumovi i najbliži saradnici idu na doboš? Mnogo tu on ima da izgubi i on će samo intenzivirati ton i akcije kojima će napadati opoziciju i istragu protiv sebe. Prijetnje će se umnožavati, a on ih je privatnim kanalima mnogo puta već poslao na razne adrese."

Šušnica smatra i da se radi o ozbiljnim prijetnjama, jer Dodik i njegovi igrači imaju dovoljno novca da "zaštite sebe i napadnu sve one za koje misle da rade protiv njih".

"No, mislim da su i oni sami negdje svjesni da SDS ili opozicija u Republici Srpskoj" nemaju puno veze sa istragama koje se provode protiv Dodika. Od njih tu ništa ne zavisi, na sreću, te prijetnja njima neće omesti Dodikovo hapšanje. Ovog puta Dodik i njegovi nemaju dovoljno novca i mogućnosti da zaustave istragu protiv sebe. Svi Dodikovi igrači imaju istražnim organima šta reći jedan o drugome i o svom, i tuđem vrlo brzo stečenom novcu, privilegovanom pristupu javnom novcu kroz javne nabavke i radove. Međusobno su povezani i ucjenjeni."

"Istrage protiv Dodika", po Srđanovom mišljenju, "lako mogu doći u dvorište mnogih novopečenih bogataša u Republici Srpskoj, ali i u FBiH."

"U pitanju je jedna hobotnica koja je izolovana u nečemu što se zove Republike Srpska i sada je tjeraju u ćošak. Poslije prve nevjerice nakon Radončićevog hapšenja, oni više ništa neće prepuštati slučaju i mislim da će se oštro braniti, i udarati i gdje treba i gdje ne treba. Primjera radi, policijsko obezbjeđenje specijalne policije je značajno uvećano i ispred Dodikovog imanja u Bakincima možete zateći i do 15 specijalaca u svakom momentu. Dodik se neće libiti da za svoju kožu zloupotrebi i MUP Republike Srpske i živote policajaca, potpuno protivzakonito da pusti krv drugome na ovaj ili onaj način", objašnjava Šušnica.

Vijesti.ba podsjećaju i da su iz opozicije takođe naveli da Dodik pretvara Republiku Srpsku u Sjevernu Koreju...

"Moram reći da su ljude koji sebe percipiraju kao srpski narod u sjevernokoreance prvo pretvorili SDS-ovci i da taj status traje godinama.

Dodik je takav status Republike Srpske samo učinio kristalno jasnim i doveo ga do jednog novog nivoa u kojem je pokazao da je Srpska ustvari od početka bila pravljena od kriminalaca i za potrebe kriminalaca, nacionalista i ratnih zločinaca, a ne običnog svijeta.

Dodik je svojim nedjelima pokazao upravo da Republika Srpska nikada nije bila volja ljudi koji sebe percipiraju kao srpski narod, već volja srpskih kriminalaca kojima i dan danas služi."

"Ovakvog Dodika, ultranacionalistu, upravo je stvorila ovakva Republika Srpska svojim ultranacionalističkim narativima, legitimizacijama i glorifikacijama bez čijih svakodnevnih reprodukovanja Srpska ne bi preživjela nijedno godišnje doba. Sutra će to učiniti sa nekim isto tako perspektivnim, prozapadnim, srpskim političarem. To je podtekst koji stoji ispod Republike Srpske kao jedne iluzije kojom se hrani nesretni narod. Cijela Republika Srpska i njeno trajanje je u faktografskoj stvarnosti jedna tabu tema."

Izvor: Vijesti.ba

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Misko

22.02.2016 12:08

Ja zivim u Republici Srpskoj i nikada nisam glasao za Dodika. Znaci ja ga nisam stvorio a autor tvrdi da jesam. Mozda ga je stvorila Medlin Olbrajt koja ga je instalisala na vlast?

ODGOVORITE
Name

Sve se plaća

22.02.2016 13:02

Naplatila se ona kroz ČEZ i Rudnik Gacko.

Name

Dejan.bl

22.02.2016 13:35

Izvinite, a ko je ovaj gospodin Susnica ??? Sta je to on uradio, po cemu je poznat ? Koje su njegove reference ? Ne branim Dodika, i ja mislim da je kriminalac, treba da odgovara za pljacku.. A ovde svako pise ko sta hoce i zeli. Samozvani analiticari, tzv novinari, istrazivaci. Postoji institucija koja se bavi istrazivanjem kriminala na nivou BH, placamo ih, neka rade svoj posao.

Name

koridor

22.02.2016 12:16

Na oklopnom vozilu sfora je dojahao u banjaluku... kad se upoznavao sa svojom miljenicom iz USA izjavio predsjednik jedine srpske stranke koja hoće da uđe u NATO, hahahah.. mile traktorista

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

22.02.2016 17:58

РС ТРЕБА ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ ДА ДОНЕСЕ ЗАКОН О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ. ОНИ "ПОЛИТИЧАРИ" КОЈИ НИСУ У МОГУЋНОСТИ ДА ДОКАЖУ СУДУ ДА СУ ИМОВИНУ СТЕКЛИ ЛЕГСЛНИМ ПУТЕМ ТРЕБАЈУ ОДМАХ СУДСКИ ДА ОДГОВАРАЈУ ЗА КРИМИНАЛ А ИМОВИНА ДА БУДЕ НАЦИОНАЛИЗОВАНА У КОРИСТ ГРАЂАНА!

Name

Brada

22.02.2016 12:32

Postujem svacije misljenje ali imao sam prilike citati pisanije ovog Susnice pa sam, nevezano za ovaj clanak, stekao utisak da je on omiljeni federalni skriboman jer pise sve ono sto u Federaciji zele cuti kao razmisljanje jednog Srbina, nadajuci se da cemo jednog dana tako svi misliti. Za Dodika nisam glasao i smatram da treba istraziti sve sumnjive radnje jer je jasno da je upetljan u sve i svasta ali teza kriminalizovani predsjednik=kriminalizovana RS je opasna i odgovara ciljevima onih koji RS zele nestanak.

ODGOVORITE
Name

Jok

22.02.2016 12:36

Na kraju teksta, ima se potpuno promašena tvrdnja da je Dodik ultra nacionalist. Dodik nije ni nacionalist a kamoli ultra nacionalist. On je neobrazovani kriminalac i kabadahija. Kao i svakog kriminalca interesuje ga samo novac. Nazad ne može. Svi ti policajci u Bakincima ne vrijede mu ništa. Mogu samo izgubiti glavu ili biti lišeni slobode zbog ometanja drugih službenih lica u vršenju dužnosti. Ako u tu svrhu još upotrijebe oružje onda im ne ginu podebele robije. Nisu valjda tolike budale. Jedna stvar je štititi predsjenika republike od raznih terorista a potpuno druga, suprotstaviti se ovlaštenim službenim licima sa validnim nalogom suda za hapšenje, pretres ili bilo šta drugo.

ODGOVORITE
Name

cicana

22.02.2016 13:14

Dodik je vec odavno stecajni upravitelj RS. On obavlja taj posao nepristrasno, okrutno i odvazno. Pomagacima u tome je omogucio naknadu licnim bogacenjem. Zato sud pravde treba biti okrutan prema njemu. Ali tko bi se latio toga prljavog posla?

Name

svima dobro

22.02.2016 14:19

Cicana, onaj ko je ovlašten i plaćen za to. Možda će taj koji je ovlašten utvrditi da je sumnjivo lice protiv kojeg se vodi istraga, nevino. Medjutim da bi to utvrdili moraju odraditi odredjeni posao. Taj posao uključuje ispitivanje onog za koga je navedeno da je izvršio zakonom nedozvoljene radnje. Bilo to nekom po volji ili ne bilo.

Name

snouden

22.02.2016 12:45

Najlakse mahinacije i manipulacije su nacionalizmom i pricom o napadu i ugrozenosti.Sve kako bi se skrenulo sa stvarnih tema zivota.

ODGOVORITE
Name

hm

22.02.2016 13:50

Po ustavu RS predsjednik moze potpisati da RS nestane.A Dodik je vec potpisao prudski sporazum gdje se BiH dijeli na 4 dijela,znaci RS nema.E sad posto je dodik americki covjek moze on lajati protiv amerike to je samo da skrene paznju.ZA koji mjesec ce njemu biti ponudjeno da ode iz RS sa svim parama a nece ga niko sudski goniti.Nedavno sam citao da jedan kongresmen kaze da je jedini nedostatak Dejtona sto je dato previse nadleznosti RS.Amerika radi polako ali sigurno.

ODGOVORITE
Name

budcnost

24.02.2016 19:00

Zivot cijele BiH je uslovljen kreditima MMF-a. Sta ce se desiti kada se RS zavrne slavina za dotok kredita? To vidi i sam predsjednik - da od te rabote nema nista - zato i uzima i krade koliko god stigne. Nasi politicari trace vrijeme dok predstava ne zavrsi. A gdje su planovi ekonomskog razvoja? Ne trebaju nikome u takvom scenariju. Strasno i jako perfidno prema narodu!! Nasa Vlast je nemoralna do bola!

Name

BRAĆA GRIM

24.02.2016 07:53

NEMA , NE MOŽE I NE SMIJE BITI ZNAKA JEDNAKOSTI IZMEĐU MILORADA DODIKA I REPUBLIKE SRPSKE. TO SU DVIJE NEUPOREDIVE KATEGORIJE I NA TAKVO ŠTO SE NE SMIJE NASIJEDATI. REPUBLIKU SRPSKU UPRAVO TREBA SAČUVATI OD MILORADA DODIKA. KAKVA GOD DA JE I KROZ ŠTA GOD PROLAZILA MORA BITI OČUVANA, A OVOG POJEDINCA ZA KOG JE VEĆ KILOMETRE I KILOMETRE TEKSTA NAPISANO TREBA DOBRO ISTRAŽITI , ŠTO SE KAKO VIDIM I ČINI, PA ZATO SADA VRIŠTI NA SVE STRANE. PA KAD IZAĐE SVE CRNO NA BIJELO KAO DOKAZ ONOG ŠTO DANIMA ČITAMO, ONOG NA ŠTO SAMI GRAĐANI UKAZUJU I UPUĆUJU DA SE ISTRAŽI, ONDA GA MAKNUTI ZA SVA VREMENA UZ ADEKVATNE KONSEKVENCE. SVE JE OVO OKO PITANJA KRIMINALA U VLASTI, NJENOM VRHU I NIŽIM INSTANCAMA OTIŠLO DALEKO I PREDALEKO. SLAŽEM SE ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE MNOGE BI U KORIJENU SREZAO, AL NAŽALOST NEMA GA NIGDJE. RAZUMLJIVO VLADAJUĆOJ ELITI TO JE PRST U OKO. LIČNO SMATRAM DA JE MILORAD DODIK VRLO, VRLO OPASAN POJEDINAC SA STATUSOM PREDSJEDNIAK. PORED SVEGA DO SADA ŠTO ZNAMO, NJEGOVE SKORAŠNJE IZJAVE NA TO UKAZUJU. SADA I PROSJEČAN GRAĐANIM TO MOŽE JASNO UVIDJETI, ZNAMO KAKO JE DOŠAO NA VLAST, KO GA JE PODRŽAVAO (INSTALIRAO), KAKO SE PENJAO. JEDINO NAM JE JOŠ NEDOUMICA KAKO ĆE SIĆI. DA LI ĆE TO BITI NA JEDAN CIVILIZOVAN NAČIN ILI ĆE TAJ POJEDINAC SA INSTRUMENTIMA MOĆI KOJIMA RASPOLAŽE NAPRAVITI HAOS? PRSTENOVI KOJE IMA OKO SEBE, POLAKO ALI SIGURNO PUCAJU. PROMEJNE SU NEIZBJEŽNE.

ODGOVORITE
Name

Kgb

24.02.2016 19:40

Da je srpski parlament i vlada usvojila zakon o porijeklu imovine mup RSa bi mogao da radi na tom u protivnom sve finansjske istrage su u nadleznosti Sipe i tuzilastva BiH po KZBiH.

ODGOVORITE