Црнадак о механизму координације

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак говорио је у интервјуу за Клиx.ба, између осталог, и о пријетњама које му је упутио Милорад Додик и пријави коју је против њега поднио, а дао је и кратак осврт на разлоге за саботажу механизма координације од владајуће већине у Републици Српској.

Босна и Херцеговина 22.02.2016 | 11:00
Црнадак о механизму координације

“Моје мишљење је да је СНСД овај велики циркус око механизма координације направио искључиво из два разлога. Први је да замаскира одустајање предсједника Додика и СНСД-а од референдума, јер је он управо тих дана саопштио да одустаје од референдума, иако је и даље на снази одлука Народне скупштине да се референдум проведе”, каже Црнадак.

"Други разлог", наставља Црнадак, "је почетак врло озбиљне активности Тужилаштва БиХ, које очигледно може да донесе одређене проблеме владајућој структури и онда је њихов избор био прављење велике галаме и циркуса у вези са механизмом координације. Понављам, механизам координације је добар за Републику Српску, нуди јој сву могућу заштиту и Влада Републике Српске треба конкретно да каже који члан није у реду и који члан мисле да треба промијенити, зашто је штетан за Српску и сигуран сам да ћемо те измјене онда унијети. Није коректно све ово што говоре и што оптужују нас из Републике Српске у Вијећу министара, те су оптужбе апсолутно неутемељене и госпођа Цвијановић је, на крају крајева, неколико дана прије усвајања добила тај документ.”

Истакао је да Жељка Цвијановић може причати да није знала, а то што каже да је она добила документ, а да није знала да је он усвојен, на нивоу је цртаних филмова за основну школу.

“Није господин Звиздић њој донио неки документ који је сам писао код куће, нормално да јој је донио документ Савјета министара, тако да сматрам да сада треба спустити лопту и посветити се томе, а ако треба неке измјене унијети то и учинимо, те да коначно почнемо да радимо на основу тог механизма координације”, закључио је Црнадак.

Црнадак је рекао да мисли да Влада Републике Српске неће одустати од сарадње са Савјетом министара, што је потврдио и сам Додик, а што се тиче сарадње са српским министрима, Влада Републике Српске никад је није ни имала, тако да не могу обуставити нешто што немају.

Након јавно изречених пријетњи формулисаних у виду кинеске пословице, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ви и ваша породица можете на миру живјети, без бојазни. Ипак, рекли сте да ћете поднијети пријаву против Додика, те да од надлежних институција очекујете да он буде процесуиран због пријетњи у мафијашком маниру. Да ли очекујете да ће се то заиста и десити?

У вези са Додиковим пријетњама Црнадак је рекао да то није питање за њега и да је он све урадио – управо је поднио пријаву, а да су врло професионално одрадили свој дио посла у МУП-у Републике Српске.

"Та пријава са снимком конференције за штампу као доказним материјалом биће прослијеђена Тужилаштву Републике Српске и ја могу само рећи да очекујем да и они раде у складу са законом. Оваква пријетња, на такав начин изречена, са тако високе функције не може проћи без некакве санкције, јер ако уведемо мафијашки рјечник и мафијашке пријетње у комуникацију, бојим се да нас не очекује добра будућност, али одлука ће бити на Тужилаштву Републике Српске, на њима је сљедећи потез, ја не желим да се мијешам у њихов посао, нити да на било који начин све то даље коментаришем док не видим шта ће они урадити. Ја сам рекао шта мислим о том случају и какав је мој доживљај свега тога”, изјавио је Црнадак.

Црнадак је рекао да је све то донијело поприличну узнемиреност његовој породици. “Ја лично сам наставио потпуно нормално своје активности, али остаје горчина без обзира на то како ће се ово завршити - да живимо у Републици Српској у којој предсједник користи овакав рјечник и понаша се на овакав примитиван начин”, објаснио је Игор Црнадак.

Извор: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЈованБЛ

22.02.2016 10:23

Сви смо ми Црнадак.... За оне који не знају 300.000 нас по задњим изборним резултатима, ако је Предјседник заборавио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мидхате...

22.02.2016 17:32

ТИ ЛИ СИ?

Name

Исток Републике

22.02.2016 10:51

Мафијаски предсједник неце никад отворити пут напредку земље, вец це отворити пут својим колегама мафијасима. Страсно!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозицијонар

22.02.2016 10:52

Додик заборавља да је победио за око 1.5% гласова разлика, заборавио је, да је опозиција добила много вецу подрску на задњим изборима и да је забиљезила јак раст, и то без: запослених у јавном сектору, у приватним фирмама руководилаца СНСД, без манипулација на изборним мјестима, и без медијске надмоци за вријеме кампање. Дакле Додик је изгубио власт на нивоу БиХ, и то не мозе никако да презали, јер је тиме изгубио 70% власти у дрзави, сада је без агенција у домену финансија, привреде,и безбједности. Зато је Додик нервозан, и зато на најпримитивнији нацин напада политицке опоненте, називајуци их издајницима, и страним плаценицима, сто је најгоре вецина цланова СНСД се тако односи према свако мградјанину РС, који није цлан ни симпатизер СНСД, ДНС, СП, дакле свако ко иоле слободно размисља у РС, је на стубу срама, СНСД ради на томе да испере мозак свим људима у РС, као у Сјеверној Кореји, да успостави власт, која би се одрзала вјековима, Додик је велики терет за РС, велика брука за нас сто имамо такву сподобу и стоку за Предсједника, не пљујем ја на институцију, вец на дзукелу која је саторским и примитивним нацином досла на власт, и такви да нас представљају, такви мајмуни да буду олицење ове Републике, нама треба васпитан, културан и образован Предсјеник, који има знање, мудрост и сталозеност, и мора бити Предсједник свих нас, и не смије када постане Предсјеник РС да буде и цлан странке, то треба да буде пракса код нас, а овако је Додик само СНСД, ДНС, СП Предсјеник!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

22.02.2016 11:51

Волио бих да видим тузиоца који це поднијети кривицну пријаву против Додика и судију који це га осудити. Ми зивимо у земљи мисхева, људи су себе свели на ситне глодаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиланПД

22.02.2016 12:32

Нек прича ко шта хоће, док су Радмановић и Шпирић били у Сарајеву, нас је заобилазила и куга а камо ли нека нормална политичка фигура. СЗП УСС годину дана направио у области европске интеграције више него ови УСА деценију. Под касабе смо постали позитивна вијест!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

22.02.2016 15:31

Црвена банда је свесна, да је ово њихов дефинитивни крај!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

22.02.2016 19:36

Игоре,све си у праву,алинема кординације унутар Српске,а камоли унутар БИХ.

ОДГОВОРИТЕ