Crnadak o mehanizmu koordinacije

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak govorio je u intervjuu za Klix.ba, između ostalog, i o prijetnjama koje mu je uputio Milorad Dodik i prijavi koju je protiv njega podnio, a dao je i kratak osvrt na razloge za sabotažu mehanizma koordinacije od vladajuće većine u Republici Srpskoj.

Bosna i Hercegovina 22.02.2016 | 11:00
Crnadak o mehanizmu koordinacije

“Moje mišljenje je da je SNSD ovaj veliki cirkus oko mehanizma koordinacije napravio isključivo iz dva razloga. Prvi je da zamaskira odustajanje predsjednika Dodika i SNSD-a od referenduma, jer je on upravo tih dana saopštio da odustaje od referenduma, iako je i dalje na snazi odluka Narodne skupštine da se referendum provede”, kaže Crnadak.

"Drugi razlog", nastavlja Crnadak, "je početak vrlo ozbiljne aktivnosti Tužilaštva BiH, koje očigledno može da donese određene probleme vladajućoj strukturi i onda je njihov izbor bio pravljenje velike galame i cirkusa u vezi sa mehanizmom koordinacije. Ponavljam, mehanizam koordinacije je dobar za Republiku Srpsku, nudi joj svu moguću zaštitu i Vlada Republike Srpske treba konkretno da kaže koji član nije u redu i koji član misle da treba promijeniti, zašto je štetan za Srpsku i siguran sam da ćemo te izmjene onda unijeti. Nije korektno sve ovo što govore i što optužuju nas iz Republike Srpske u Vijeću ministara, te su optužbe apsolutno neutemeljene i gospođa Cvijanović je, na kraju krajeva, nekoliko dana prije usvajanja dobila taj dokument.”

Istakao je da Željka Cvijanović može pričati da nije znala, a to što kaže da je ona dobila dokument, a da nije znala da je on usvojen, na nivou je crtanih filmova za osnovnu školu.

“Nije gospodin Zvizdić njoj donio neki dokument koji je sam pisao kod kuće, normalno da joj je donio dokument Savjeta ministara, tako da smatram da sada treba spustiti loptu i posvetiti se tome, a ako treba neke izmjene unijeti to i učinimo, te da konačno počnemo da radimo na osnovu tog mehanizma koordinacije”, zaključio je Crnadak.

Crnadak je rekao da misli da Vlada Republike Srpske neće odustati od saradnje sa Savjetom ministara, što je potvrdio i sam Dodik, a što se tiče saradnje sa srpskim ministrima, Vlada Republike Srpske nikad je nije ni imala, tako da ne mogu obustaviti nešto što nemaju.

Nakon javno izrečenih prijetnji formulisanih u vidu kineske poslovice, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vi i vaša porodica možete na miru živjeti, bez bojazni. Ipak, rekli ste da ćete podnijeti prijavu protiv Dodika, te da od nadležnih institucija očekujete da on bude procesuiran zbog prijetnji u mafijaškom maniru. Da li očekujete da će se to zaista i desiti?

U vezi sa Dodikovim prijetnjama Crnadak je rekao da to nije pitanje za njega i da je on sve uradio – upravo je podnio prijavu, a da su vrlo profesionalno odradili svoj dio posla u MUP-u Republike Srpske.

"Ta prijava sa snimkom konferencije za štampu kao dokaznim materijalom biće proslijeđena Tužilaštvu Republike Srpske i ja mogu samo reći da očekujem da i oni rade u skladu sa zakonom. Ovakva prijetnja, na takav način izrečena, sa tako visoke funkcije ne može proći bez nekakve sankcije, jer ako uvedemo mafijaški rječnik i mafijaške prijetnje u komunikaciju, bojim se da nas ne očekuje dobra budućnost, ali odluka će biti na Tužilaštvu Republike Srpske, na njima je sljedeći potez, ja ne želim da se miješam u njihov posao, niti da na bilo koji način sve to dalje komentarišem dok ne vidim šta će oni uraditi. Ja sam rekao šta mislim o tom slučaju i kakav je moj doživljaj svega toga”, izjavio je Crnadak.

Crnadak je rekao da je sve to donijelo popriličnu uznemirenost njegovoj porodici. “Ja lično sam nastavio potpuno normalno svoje aktivnosti, ali ostaje gorčina bez obzira na to kako će se ovo završiti - da živimo u Republici Srpskoj u kojoj predsjednik koristi ovakav rječnik i ponaša se na ovakav primitivan način”, objasnio je Igor Crnadak.

Izvor: Klix

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

JovanBL

22.02.2016 10:23

Svi smo mi Crnadak.... Za one koji ne znaju 300.000 nas po zadnjim izbornim rezultatima, ako je Predjsednik zaboravio

ODGOVORITE
Name

Midhate...

22.02.2016 17:32

TI LI SI?

Name

Istok Republike

22.02.2016 10:51

Mafijaski predsjednik nece nikad otvoriti put napredku zemlje, vec ce otvoriti put svojim kolegama mafijasima. Strasno!!

ODGOVORITE
Name

Opozicijonar

22.02.2016 10:52

Dodik zaboravlja da je pobedio za oko 1.5% glasova razlika, zaboravio je, da je opozicija dobila mnogo vecu podrsku na zadnjim izborima i da je zabiljezila jak rast, i to bez: zaposlenih u javnom sektoru, u privatnim firmama rukovodilaca SNSD, bez manipulacija na izbornim mjestima, i bez medijske nadmoci za vrijeme kampanje. Dakle Dodik je izgubio vlast na nivou BiH, i to ne moze nikako da prezali, jer je time izgubio 70% vlasti u drzavi, sada je bez agencija u domenu finansija, privrede,i bezbjednosti. Zato je Dodik nervozan, i zato na najprimitivniji nacin napada politicke oponente, nazivajuci ih izdajnicima, i stranim placenicima, sto je najgore vecina clanova SNSD se tako odnosi prema svako mgradjaninu RS, koji nije clan ni simpatizer SNSD, DNS, SP, dakle svako ko iole slobodno razmislja u RS, je na stubu srama, SNSD radi na tome da ispere mozak svim ljudima u RS, kao u Sjevernoj Koreji, da uspostavi vlast, koja bi se odrzala vjekovima, Dodik je veliki teret za RS, velika bruka za nas sto imamo takvu spodobu i stoku za Predsjednika, ne pljujem ja na instituciju, vec na dzukelu koja je satorskim i primitivnim nacinom dosla na vlast, i takvi da nas predstavljaju, takvi majmuni da budu olicenje ove Republike, nama treba vaspitan, kulturan i obrazovan Predsjenik, koji ima znanje, mudrost i stalozenost, i mora biti Predsjednik svih nas, i ne smije kada postane Predsjenik RS da bude i clan stranke, to treba da bude praksa kod nas, a ovako je Dodik samo SNSD, DNS, SP Predsjenik!!!

ODGOVORITE
Name

Mikailo

22.02.2016 11:51

Volio bih da vidim tuzioca koji ce podnijeti krivicnu prijavu protiv Dodika i sudiju koji ce ga osuditi. Mi zivimo u zemlji misheva, ljudi su sebe sveli na sitne glodare.

ODGOVORITE
Name

МиланПД

22.02.2016 12:32

Nek priča ko šta hoće, dok su Radmanović i Špirić bili u Sarajevu, nas je zaobilazila i kuga a kamo li neka normalna politička figura. SZP USS godinu dana napravio u oblasti evropske integracije više nego ovi USA deceniju. Pod kasabe smo postali pozitivna vijest!

ODGOVORITE
Name

Maša

22.02.2016 15:31

Crvena banda je svesna, da je ovo njihov definitivni kraj!!

ODGOVORITE
Name

oo7

22.02.2016 19:36

Igore,sve si u pravu,alinema kordinacije unutar Srpske,a kamoli unutar BIH.

ODGOVORITE