Кроз Мађарску мигранти неће пролазити

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто поручује да кроз мађарску територију ове године неће пролазити мигранти ка Аустрији или Њемачкој.

Регион 22.02.2016 | 10:00
Кроз Мађарску мигранти неће пролазити

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Курир", казао да Мађарска жели да спријечи сваки илегални прелазак границе и то иако ће ове године притисак бити већи, јер се узроци за бјекство из Сирије погоршавају.

"Ми смо затворили зелену границу, не и званичне прелазе. Ако људи кажу да је лоше затворити Зелену границу онда могу само поручити да је лоше да се бринемо о нашој безбједности, али то је била наша обавеза. Шенгенска правила јасно кажу које задатке чланице морају испунити, а један од њих је да лица могу само преко званичних прелаза долазити", објаснио је Сијарто.

Он је истакао да Мадајрска поштује одлуке, како њемачке канцеларке, тако и осталих чланица ЕУ, али истовремено очекује и да се поштује одлука Будимпеште. "Сматрамо да ова масовна миграција штети Европи и да је слаби.

Она повећава опасност од тероризма у Европи. Зашто би требало да сносимо дио терета, када нисмо криви", упитао је Сијарто додајући да Мађарску фрустрирају европски захтјеви према којима је неопходно да се заштите спољне границе ЕУ, а ништа се не дешава. Када Мађарска предузме мјере за обезбјеђивање тих граница, према његовим ријечима, она бива критикована.

"То су двоструки стандарди", поручује Сијарто. Он је нагласио да се може рећи да је будућност Европе угрожена избјегличком кризом и зависи од питања да ли чланице могу зауставити миграцију. Сијарто сматра да би затварање границе Македоније према Грчкој повећало ризик мигрантима, те би они можда одустајали од свог пута.

Упитан зашто Мађарска одбија квоте за расподелу избеглица у ЕУ Сијарто је објаснио да би то било у супротности са мађарским разумијевањем европских закона, пошто одузима дио суверенитета земљи. Даље, како истиче, то би могло бити схваћено као мотивациони фактор од стране избјеглица.

Сијарто је одбацио и размишљања да се земљама које не прихватају расподјелу избјеглица смање донације ЕУ, подвукавши да том концепту уцјене није мјесто у 21. вијеку.

Према његовом мишљењу у борби против таласа миграната најважнија је права заштита спољне границе ЕУ, помоћ сусједним државама Сирије, које су прихватиле милионе избјеглица, као И повезивање помоћи за развој са реформама у циљу побољшања квалитета живота, како грађани не би емигрирали.

НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пасха

22.02.2016 09:18

Ове мадјаре треба сравнати са земљом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

22.02.2016 10:33

Мађарска је домаћинска земља. Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.02.2016 12:41

Ко је нама крив што смо развалили Југославију? Неко мора бити. Нисмо ваљда ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

28.02.2016 03:43

Да ли су Мадзари у праву или нису, не знам али видим да знају ста хоце и због тога им се дивим. За разлику од неких земаља, они имају свој програм кога мање-висе сви једногласно подрзавају.Бити не завистан данас, имати своју политику,цувати своје интересе,није бас позељно на глобалном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ