Kroz Mađarsku migranti neće prolaziti

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto poručuje da kroz mađarsku teritoriju ove godine neće prolaziti migranti ka Austriji ili Njemačkoj.

Region 22.02.2016 | 10:00
Kroz Mađarsku migranti neće prolaziti

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", kazao da Mađarska želi da spriječi svaki ilegalni prelazak granice i to iako će ove godine pritisak biti veći, jer se uzroci za bjekstvo iz Sirije pogoršavaju.

"Mi smo zatvorili zelenu granicu, ne i zvanične prelaze. Ako ljudi kažu da je loše zatvoriti Zelenu granicu onda mogu samo poručiti da je loše da se brinemo o našoj bezbjednosti, ali to je bila naša obaveza. Šengenska pravila jasno kažu koje zadatke članice moraju ispuniti, a jedan od njih je da lica mogu samo preko zvaničnih prelaza dolaziti", objasnio je Sijarto.

On je istakao da Madajrska poštuje odluke, kako njemačke kancelarke, tako i ostalih članica EU, ali istovremeno očekuje i da se poštuje odluka Budimpešte. "Smatramo da ova masovna migracija šteti Evropi i da je slabi.

Ona povećava opasnost od terorizma u Evropi. Zašto bi trebalo da snosimo dio tereta, kada nismo krivi", upitao je Sijarto dodajući da Mađarsku frustriraju evropski zahtjevi prema kojima je neophodno da se zaštite spoljne granice EU, a ništa se ne dešava. Kada Mađarska preduzme mjere za obezbjeđivanje tih granica, prema njegovim riječima, ona biva kritikovana.

"To su dvostruki standardi", poručuje Sijarto. On je naglasio da se može reći da je budućnost Evrope ugrožena izbjegličkom krizom i zavisi od pitanja da li članice mogu zaustaviti migraciju. Sijarto smatra da bi zatvaranje granice Makedonije prema Grčkoj povećalo rizik migrantima, te bi oni možda odustajali od svog puta.

Upitan zašto Mađarska odbija kvote za raspodelu izbeglica u EU Sijarto je objasnio da bi to bilo u suprotnosti sa mađarskim razumijevanjem evropskih zakona, pošto oduzima dio suvereniteta zemlji. Dalje, kako ističe, to bi moglo biti shvaćeno kao motivacioni faktor od strane izbjeglica.

Sijarto je odbacio i razmišljanja da se zemljama koje ne prihvataju raspodjelu izbjeglica smanje donacije EU, podvukavši da tom konceptu ucjene nije mjesto u 21. vijeku.

Prema njegovom mišljenju u borbi protiv talasa migranata najvažnija je prava zaštita spoljne granice EU, pomoć susjednim državama Sirije, koje su prihvatile milione izbjeglica, kao I povezivanje pomoći za razvoj sa reformama u cilju poboljšanja kvaliteta života, kako građani ne bi emigrirali.

NN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pasha

22.02.2016 09:18

Ove madjare treba sravnati sa zemljom

ODGOVORITE
Name

Bole

22.02.2016 10:33

Mađarska je domaćinska zemlja. Svaka čast.

ODGOVORITE
Name

Hm

22.02.2016 12:41

Ko je nama kriv što smo razvalili Jugoslaviju? Neko mora biti. Nismo valjda mi?

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

28.02.2016 03:43

Da li su Madzari u pravu ili nisu, ne znam ali vidim da znaju sta hoce i zbog toga im se divim. Za razliku od nekih zemalja, oni imaju svoj program koga manje-vise svi jednoglasno podrzavaju.Biti ne zavistan danas, imati svoju politiku,cuvati svoje interese,nije bas pozeljno na globalnom nivou.

ODGOVORITE