Влада ће учествовати у механ. координације

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да у механизму координације БиХ у преговорима с Европском унијом није ништа учињено против Републике Српске те нагласио да је Влада Српске видљива у свим одлукама и да нико никоме не може наметнути став.

Република Српска 21.02.2016 | 19:59
Влада ће учествовати у механ. координације

Иванић, који је и почасни предсједник ПДП-а, је на прес-конференцији у Бањој Луци истакао да не види зашто из Републике Српске не иду у разговоре о том питању, осим, како је казао, ако некоме није циљ стварање негативног политичког амбијента и блокада.

Увјерен је да ће Влада Српске ипак учествовати у радним тијелима механизма координације, јер је, каже, сличних ситуација било и раније, када су из Владе Српске „галамили“, а затим пристали на сарадњу.

Он наглашава да, уколико нешто није у реду у усвојеној одлуци о механизму координације, то се мора образложити, а досад, колико он зна, Влада Републике Српске није доставила ниједну примједбу.

Резимирајући готово годину дана учешћа у власти на нивоу БиХ, Иванић је навео да је било доста бурних догађаја, али и да је много тога позитивног урађено, назначивши посебно активности на отварању европског пута БиХ.

Апликација за чланство БиХ у ЕУ је поднесена без захтјева за промјену Устава БиХ, што је значајна политичка побједа, нагласио је Иванић истичући да је и то једна врста верификације постојања и уважања уставних надлежности Републике Српске.

Сада предстоје значајне обавезе, да се, како наводи, кроз механизам координације договора заједнички наступ према Бриселу и дјелује у корист грађана.

Иванић је нагласио да је он, те Вијеће министара БиХ спремно за сарадњу с Владом Републике Српске.

Сматра да нису добре критике власти Републике Српске према српским представницима у заједничким органима, у којима се, наводи, користе и непримјерене ријечи.

Не требају нам никакве подјеле те врсте, рекао је он нагласишви да у овом периоду није било ниједног преноса надлежности с ентитета на ниво БиХ.

Требамо се окренути стварном животу, уважавајући чињеницу да постоје различити нивои власти и политичке структуре у њима, нагласио је Иванић и позвао на потребан заједнички рад у корист грађана, али и упозорио да ће ПДП и Савез за промјене одговорити на сваки „удар“, који им се упути.

Говрећи о протеклих годину дана рада Савеза за промјене у власти на нивоу БиХ, издвојио је и активности које су доприњеле извозу меса у Турску, те млијека, кромпира и других производа у ЕУ, а очекује да се ускоро одобрити и извоз јаја и меса перади.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да од својих представника у бх. институцијама очекују да што прије дође до смањења цијене лијекова у БиХ.

Указао је да се механизам координације не смије да користи за блокаде.

По информацијама које имају у ПДП, неће бити посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске о механизму кородинације коју су најављивали представници власти у Српској, тврдећи да је тај механизам усвојен тајно и измијењене одређене његове раније усаглашене одредбе.

Бореновић је поновио став да је усвојени механизам добар за Српску те да су прописана рјешења да се ниједна одлука не може донијети без сагласности представника Републике Српске.

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

оо7

21.02.2016 11:41

Нормално да ће учествовати,али када се исправе недостатци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.02.2016 14:03

Механизам координације у преговорима са ЕУ није ништа друго већ само други израз за ИЗДАЈУ РС! Ово је стари комунистички начин изражавања који пролази још увијек код СРБа!

Name

ТОПИЋ Р

21.02.2016 11:54

ДОДИКОВА БАГРА ТРАЖИ РАЗЛОГ ЗА ОПСТРУИСАЊЕ УЛАСКА У ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.02.2016 12:49

Коме треба ЕУ ?

Name

ВРС

21.02.2016 13:09

Идите ко вам брани,нама је добро са Русијом у Републици Српској.

Name

Бл94

21.02.2016 13:27

Да и Србија хоће у ЕУ, а ми ћемо у Русију.. Би и ја али неће руси да нас приме као и ЕУ. Него да руси прво плате за рафинерију и пошаљу било шта осим слике са милом, па онда да наставимо

Name

Градјанин

21.02.2016 13:30

Ми смо далеко од ЕУ, у смислу испуњавања стандарда итд, јер у којој ЕУ земљи политицари могу радити ста зеле, и нису под ударом закона, сто се тице оних идиота сто прицају да нама ЕУ не треба, они не схватају да ми у ЕУ извозимо скоро 70% робе, а у ту Русију неких 5%, и сад да цујем генија који це надокнадити окретање Русији, прво нисмо ми код Монголије и Тадзикистана, вец у срцу Европе, а разним мозговима не вриједи прицати, нас цовјек кад сједне у кафану, у све се зиво разумије, од политике до атомске физике, а необразован нема два разреда основне сколе.

Name

срс

21.02.2016 17:10

Тата ти је багра, неписмени.

Name

Маша

21.02.2016 12:01

Прави пут!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл94

21.02.2016 12:07

Наравно, зато сто је пдп и сзп направио механизам координације како треба и у интересу Српске. Ко зна зна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметно

21.02.2016 12:13

СзП само нека гура даље, нек се не осврћу на Бајине изливе лудила и агресије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како си ти...

22.02.2016 05:46

ОГРАНИЧЕН...СТРАШНО!

Name

Техницар

21.02.2016 12:16

Иваниц је најзрелији политицар у РС. Паметан цовјек који је дао шансу младима. На следецим изборима цу гласати за Пдп и Бореновица. Врло озбиљна странка

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛМС

21.02.2016 12:25

Додик неце у еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.02.2016 13:33

Ста це му ЕУ, кад је он у ЕУ вец увелико, има вилу на Кипру, са базеном, Спирицева кцерка има стан у Бецу, узивају, док ова багра која гласа зиви од 350КМ мјесецно, е стоко јадна стоко!!!

Name

рс

21.02.2016 12:49

Биће то добар механизам координације, само да се промјене неке битне ствари и испоштује процедура. Мора се поштовати ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републиканац

21.02.2016 13:05

Документ је највећа политичка побједа Српске од Дејтона. Уважава се уставоправна структура БиХ. Овим је верификована и де факто Српска. Значи ЕУ и САД званично и по први пут од Дејтона прихватају и структуру и пуне надлежности уставних категорија у БиХ. Изучајајући документ нисам нашао нити једну СУШТИНСКУ тачку угрожености Српске. Техничке ствари о пословницима у раду дати у надлежност сваког тијела и у Савјету БиХ ЕУ као представнике БиХ поред предсједавајућег СМ треба да буде премијер Српске и ФБИХ.Стога, кренути у реиндустријализацију Српске, и укупну економску стабилизацију и санирања овог економског суноврата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

21.02.2016 21:57

Па господо ево и сад се то потвридило ЕУ води привредни јер тиме поготово њемци стварају себи трзисте. Погледајте у ХР око ауто пута све њемацке фирме у Загребу су стране продавнице. Засто су они прваци свјета у извозу и ција аута возите? Рекламе код нас су све на њемацком језику. Ја сам толико љут на насе медије да морају висе радити на информацији насих потросаца а ми гладни а тврдимо "домаце боље" а у продавници све страно. Њима треба јефтина радна снага, погледајте јадне путнике у аутобусима са разлицитим пасосима путују да раде било ста јер ми смо пропали као и насе сколство .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревоке

21.02.2016 22:25

Ма нек Баја прди колико хоце.Само напријед СДС не осврците се на ове сто лају.Има народна изрека у говно се не гледа!Тако се треба односити према Баји и његовим трабантима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

такав си

22.02.2016 07:22

Какав ти је ријецник, такав си и ти!