Vlada će učestvovati u mehan. koordinacije

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da u mehanizmu koordinacije BiH u pregovorima s Evropskom unijom nije ništa učinjeno protiv Republike Srpske te naglasio da je Vlada Srpske vidljiva u svim odlukama i da niko nikome ne može nametnuti stav.

Republika Srpska 21.02.2016 | 19:59
Vlada će učestvovati u mehan. koordinacije

Ivanić, koji je i počasni predsjednik PDP-a, je na pres-konferenciji u Banjoj Luci istakao da ne vidi zašto iz Republike Srpske ne idu u razgovore o tom pitanju, osim, kako je kazao, ako nekome nije cilj stvaranje negativnog političkog ambijenta i blokada.

Uvjeren je da će Vlada Srpske ipak učestvovati u radnim tijelima mehanizma koordinacije, jer je, kaže, sličnih situacija bilo i ranije, kada su iz Vlade Srpske „galamili“, a zatim pristali na saradnju.

On naglašava da, ukoliko nešto nije u redu u usvojenoj odluci o mehanizmu koordinacije, to se mora obrazložiti, a dosad, koliko on zna, Vlada Republike Srpske nije dostavila nijednu primjedbu.

Rezimirajući gotovo godinu dana učešća u vlasti na nivou BiH, Ivanić je naveo da je bilo dosta burnih događaja, ali i da je mnogo toga pozitivnog urađeno, naznačivši posebno aktivnosti na otvaranju evropskog puta BiH.

Aplikacija za članstvo BiH u EU je podnesena bez zahtjeva za promjenu Ustava BiH, što je značajna politička pobjeda, naglasio je Ivanić ističući da je i to jedna vrsta verifikacije postojanja i uvažanja ustavnih nadležnosti Republike Srpske.

Sada predstoje značajne obaveze, da se, kako navodi, kroz mehanizam koordinacije dogovora zajednički nastup prema Briselu i djeluje u korist građana.

Ivanić je naglasio da je on, te Vijeće ministara BiH spremno za saradnju s Vladom Republike Srpske.

Smatra da nisu dobre kritike vlasti Republike Srpske prema srpskim predstavnicima u zajedničkim organima, u kojima se, navodi, koriste i neprimjerene riječi.

Ne trebaju nam nikakve podjele te vrste, rekao je on naglasišvi da u ovom periodu nije bilo nijednog prenosa nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

Trebamo se okrenuti stvarnom životu, uvažavajući činjenicu da postoje različiti nivoi vlasti i političke strukture u njima, naglasio je Ivanić i pozvao na potreban zajednički rad u korist građana, ali i upozorio da će PDP i Savez za promjene odgovoriti na svaki „udar“, koji im se uputi.

Govreći o proteklih godinu dana rada Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH, izdvojio je i aktivnosti koje su doprinjele izvozu mesa u Tursku, te mlijeka, krompira i drugih proizvoda u EU, a očekuje da se uskoro odobriti i izvoz jaja i mesa peradi.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da od svojih predstavnika u bh. institucijama očekuju da što prije dođe do smanjenja cijene lijekova u BiH.

Ukazao je da se mehanizam koordinacije ne smije da koristi za blokade.

Po informacijama koje imaju u PDP, neće biti posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o mehanizmu korodinacije koju su najavljivali predstavnici vlasti u Srpskoj, tvrdeći da je taj mehanizam usvojen tajno i izmijenjene određene njegove ranije usaglašene odredbe.

Borenović je ponovio stav da je usvojeni mehanizam dobar za Srpsku te da su propisana rješenja da se nijedna odluka ne može donijeti bez saglasnosti predstavnika Republike Srpske.

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

oo7

21.02.2016 11:41

Normalno da će učestvovati,ali kada se isprave nedostatci.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.02.2016 14:03

Механизам координације у преговорима са ЕУ није ништа друго већ само други израз за ИЗДАЈУ РС! Ово је стари комунистички начин изражавања који пролази још увијек код СРБа!

Name

TOPIĆ R

21.02.2016 11:54

DODIKOVA BAGRA TRAŽI RAZLOG ZA OPSTRUISANJE ULASKA U EU

ODGOVORITE
Name

Goran

21.02.2016 12:49

Kome treba EU ?

Name

VRS

21.02.2016 13:09

Idite ko vam brani,nama je dobro sa Rusijom u Republici Srpskoj.

Name

Бл94

21.02.2016 13:27

Да и Србија хоће у ЕУ, а ми ћемо у Русију.. Би и ја али неће руси да нас приме као и ЕУ. Него да руси прво плате за рафинерију и пошаљу било шта осим слике са милом, па онда да наставимо

Name

Gradjanin

21.02.2016 13:30

Mi smo daleko od EU, u smislu ispunjavanja standarda itd, jer u kojoj EU zemlji politicari mogu raditi sta zele, i nisu pod udarom zakona, sto se tice onih idiota sto pricaju da nama EU ne treba, oni ne shvataju da mi u EU izvozimo skoro 70% robe, a u tu Rusiju nekih 5%, i sad da cujem genija koji ce nadoknaditi okretanje Rusiji, prvo nismo mi kod Mongolije i Tadzikistana, vec u srcu Evrope, a raznim mozgovima ne vrijedi pricati, nas covjek kad sjedne u kafanu, u sve se zivo razumije, od politike do atomske fizike, a neobrazovan nema dva razreda osnovne skole.

Name

srs

21.02.2016 17:10

Tata ti je bagra, nepismeni.

Name

Maša

21.02.2016 12:01

Pravi put!!

ODGOVORITE
Name

Bl94

21.02.2016 12:07

Naravno, zato sto je pdp i szp napravio mehanizam koordinacije kako treba i u interesu Srpske. Ko zna zna..

ODGOVORITE
Name

Pametno

21.02.2016 12:13

SzP samo neka gura dalje, nek se ne osvrću na Bajine izlive ludila i agresije.

ODGOVORITE
Name

Kako si ti...

22.02.2016 05:46

OGRANIČEN...STRAŠNO!

Name

Tehnicar

21.02.2016 12:16

Ivanic je najzreliji politicar u RS. Pametan covjek koji je dao šansu mladima. Na sledecim izborima cu glasati za Pdp i Borenovica. Vrlo ozbiljna stranka

ODGOVORITE
Name

LMS

21.02.2016 12:25

Dodik nece u eu

ODGOVORITE
Name

Hm

21.02.2016 13:33

Sta ce mu EU, kad je on u EU vec uveliko, ima vilu na Kipru, sa bazenom, Spiriceva kcerka ima stan u Becu, uzivaju, dok ova bagra koja glasa zivi od 350KM mjesecno, e stoko jadna stoko!!!

Name

rs

21.02.2016 12:49

Biće to dobar mehanizam koordinacije, samo da se promjene neke bitne stvari i ispoštuje procedura. Mora se poštovati red.

ODGOVORITE
Name

Republikanac

21.02.2016 13:05

Dokument je najveća politička pobjeda Srpske od Dejtona. Uvažava se ustavopravna struktura BiH. Ovim je verifikovana i de fakto Srpska. Znači EU i SAD zvanično i po prvi put od Dejtona prihvataju i strukturu i pune nadležnosti ustavnih kategorija u BiH. Izučajajući dokument nisam našao niti jednu SUŠTINSKU tačku ugroženosti Srpske. Tehničke stvari o poslovnicima u radu dati u nadležnost svakog tijela i u Savjetu BiH EU kao predstavnike BiH pored predsjedavajućeg SM treba da bude premijer Srpske i FBIH.Stoga, krenuti u reindustrijalizaciju Srpske, i ukupnu ekonomsku stabilizaciju i saniranja ovog ekonomskog sunovrata.

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

21.02.2016 21:57

Pa gospodo evo i sad se to potvridilo EU vodi privredni jer time pogotovo njemci stvaraju sebi trziste. Pogledajte u HR oko auto puta sve njemacke firme u Zagrebu su strane prodavnice. Zasto su oni prvaci svjeta u izvozu i cija auta vozite? Reklame kod nas su sve na njemackom jeziku. Ja sam toliko ljut na nase medije da moraju vise raditi na informaciji nasih potrosaca a mi gladni a tvrdimo "domace bolje" a u prodavnici sve strano. Njima treba jeftina radna snaga, pogledajte jadne putnike u autobusima sa razlicitim pasosima putuju da rade bilo sta jer mi smo propali kao i nase skolstvo .

ODGOVORITE
Name

revoke

21.02.2016 22:25

Ma nek Baja prdi koliko hoce.Samo naprijed SDS ne osvrcite se na ove sto laju.Ima narodna izreka u govno se ne gleda!Tako se treba odnositi prema Baji i njegovim trabantima!

ODGOVORITE
Name

takav si

22.02.2016 07:22

Kakav ti je rijecnik, takav si i ti!