Дачић: Нема издаје, Србија је независна

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да је Србија независна и војно неутрална и да ће то и да остане, настављајући сарадњу и са НАТО и са Русијом водећи рачуна о својим интересима.

Србија 21.02.2016 | 10:00
Дачић: Нема издаје, Србија је независна

Дачић је истакао да нико, ни Русија, ни НАТО, нити ЕУ немају апсолутно ништа против такве позиције Србије, већ је уважавају и труде се да не ураде ништа што би је могло компромитовати.

"Нема притисака, нити било каквих захтева који би ову позицију Србије отежали и угрозили. Србија баш оваква каква је, потребна је свим странама. Осим некима у самој Србији који би да је одреде и сврстају. Због себе, а не због Србије. И то им неће проћи", навео је Дачић у ауторском тексту за "Политику".

Он је објаснио да је НАТО војна организација која се налази у читавом окружењу, као и на Косову и да би свако одбијање сарадње са њом било не само глупо, него би представљало издају националних интереса.

Дачић је нагласио да садашња Влада Србије нема простора ни за аматеризам, ни за авантуризам и неће се тиме бавити.

"Ако од НАТО зависи безбедност Срба на Косову, разговараћемо са НАТО сваког дана, сваког сата и омогућити да на то Косово, на којем штите наше људе стигну у најкраћем могућем року и без икаквог ометања", навео је Дачић.

Он је подсјетио да су чланице НАТО готово све земље ЕУ којој Србија иде "без одлагања и одступања", а игнорисање те чињенице било би, према његовим ријечима, неодговорно и искључивало би из спољне политике земље сваку рационалност и промишљање сопствене будућности.

Дачић је навео да ће због тога Србија наставити да сарађује са НАТО, у оквиру Устава који налаже војну неутралност, и "из те сарадње ће пробати да извуче најбоље - од нових технологија, до нове сарадње у областима важним за српску привреду и радна мјеста у њој".

Према његовим ријечима, на исти начин Србија ће наставити да сарађује са Русијом и њеним оружаним снагама. "У нашем интересу, искључиво, водећи притом рачуна и о томе да они не угрозе наше пријатељство, ни са једним од, само тренутно, супротстављених полова у светској арени", додао је Дачић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

21.02.2016 09:31

Никад нисмо били независни,а сад као никад понизени И окупирани,мису бананин!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

др.

21.02.2016 10:19

А коферце,а Миса Банана?Одлази вец једном скини се народу са грбаче.За сваку си власт био све си радио,све би продао за власт.Сиктер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

21.02.2016 10:20

Та изјава од тебе је и очекивана.Када год одеш негдје у посјету код "бивших несврстаних" хвалиш се како си ти и твоја партија "насљедници југословенских комуниста", е па зна се како су се ти твоји односили према свему српском. Ти си се одрекао и свога "политичког оца" ради фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

21.02.2016 10:37

Не мозе се сједити на двије столице

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре марко самардзиц

21.02.2016 11:06

Господине Самардзицу,њима је битно да је њима добро и родјену би мајку продали за власт.Не заборавимо,после пада Берлинског Зида све стране обавестајне слузбе су се сјатиле у Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биртија

21.02.2016 12:25

Не чујем те више да пјеваш "Миљацку" Сада може: "Оставио ме и КРКА и МРКА" а друга жеља загрли Вучића и Николића и нека "дични трио" запјева углас: "Дотакли смо дно живота" или "Кукавица"

ОДГОВОРИТЕ