Dačić: Nema izdaje, Srbija je nezavisna

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da je Srbija nezavisna i vojno neutralna i da će to i da ostane, nastavljajući saradnju i sa NATO i sa Rusijom vodeći računa o svojim interesima.

Srbija 21.02.2016 | 10:00
Dačić: Nema izdaje, Srbija je nezavisna

Dačić je istakao da niko, ni Rusija, ni NATO, niti EU nemaju apsolutno ništa protiv takve pozicije Srbije, već je uvažavaju i trude se da ne urade ništa što bi je moglo kompromitovati.

"Nema pritisaka, niti bilo kakvih zahteva koji bi ovu poziciju Srbije otežali i ugrozili. Srbija baš ovakva kakva je, potrebna je svim stranama. Osim nekima u samoj Srbiji koji bi da je odrede i svrstaju. Zbog sebe, a ne zbog Srbije. I to im neće proći", naveo je Dačić u autorskom tekstu za "Politiku".

On je objasnio da je NATO vojna organizacija koja se nalazi u čitavom okruženju, kao i na Kosovu i da bi svako odbijanje saradnje sa njom bilo ne samo glupo, nego bi predstavljalo izdaju nacionalnih interesa.

Dačić je naglasio da sadašnja Vlada Srbije nema prostora ni za amaterizam, ni za avanturizam i neće se time baviti.

"Ako od NATO zavisi bezbednost Srba na Kosovu, razgovaraćemo sa NATO svakog dana, svakog sata i omogućiti da na to Kosovo, na kojem štite naše ljude stignu u najkraćem mogućem roku i bez ikakvog ometanja", naveo je Dačić.

On je podsjetio da su članice NATO gotovo sve zemlje EU kojoj Srbija ide "bez odlaganja i odstupanja", a ignorisanje te činjenice bilo bi, prema njegovim riječima, neodgovorno i isključivalo bi iz spoljne politike zemlje svaku racionalnost i promišljanje sopstvene budućnosti.

Dačić je naveo da će zbog toga Srbija nastaviti da sarađuje sa NATO, u okviru Ustava koji nalaže vojnu neutralnost, i "iz te saradnje će probati da izvuče najbolje - od novih tehnologija, do nove saradnje u oblastima važnim za srpsku privredu i radna mjesta u njoj".

Prema njegovim riječima, na isti način Srbija će nastaviti da sarađuje sa Rusijom i njenim oružanim snagama. "U našem interesu, isključivo, vodeći pritom računa i o tome da oni ne ugroze naše prijateljstvo, ni sa jednim od, samo trenutno, suprotstavljenih polova u svetskoj areni", dodao je Dačić.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

21.02.2016 09:31

Nikad nismo bili nezavisni,a sad kao nikad ponizeni I okupirani,misu bananin!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

dr.

21.02.2016 10:19

A koferce,a Misa Banana?Odlazi vec jednom skini se narodu sa grbače.Za svaku si vlast bio sve si radio,sve bi prodao za vlast.Sikter.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

21.02.2016 10:20

Та изјава од тебе је и очекивана.Када год одеш негдје у посјету код "бивших несврстаних" хвалиш се како си ти и твоја партија "насљедници југословенских комуниста", е па зна се како су се ти твоји односили према свему српском. Ти си се одрекао и свога "политичког оца" ради фотеље

ODGOVORITE
Name

brcak

21.02.2016 10:37

Ne moze se sjediti na dvije stolice

ODGOVORITE
Name

re marko samardzic

21.02.2016 11:06

Gospodine Samardzicu,njima je bitno da je njima dobro i rodjenu bi majku prodali za vlast.Ne zaboravimo,posle pada Berlinskog Zida sve strane obavestajne sluzbe su se sjatile u Beograd.

ODGOVORITE
Name

биртија

21.02.2016 12:25

Не чујем те више да пјеваш "Миљацку" Сада може: "Оставио ме и КРКА и МРКА" а друга жеља загрли Вучића и Николића и нека "дични трио" запјева углас: "Дотакли смо дно живота" или "Кукавица"

ODGOVORITE