Епархија шабачка СПЦ: Лауреату 10.000 евра

Управни одбор Епархије шабачке Српске православне цркве, којим је председавао епископ Лаврентије, прихватио је предлог из Издавачке куће "Глас цркве", да установе књижевну награду "Владика Николај Велимировић", која ће бити додељена, већ, у овој години, чији је наградни фонд 10.000 евра, а о добитнику ће одлучивати жири састављен од компететних књижевника и књижевних критичара.

Србија 20.02.2016 | 08:03
Епархија шабачка СПЦ: Лауреату 10.000 евра

Циљ је, како каже владика Лаврентије, "да се афирмише хришћанско књижевно стваралаштво, које подразумева све жанрове те уметности, од романа, приповедака, есеја, новела до драма".

У епархији подсећају да је владика Николај данас, "најтиражнији и најчитанији књижевни стваралац из области религије и културе".

-Желимо да, и на овај начин, подстакнемо младе ствараоце, јер, после 60 година од смрти владике Николаја, на жалост,нема значајнијег ствараоца из области хришћанске књижевности-каже протођакон др Љубомир Ранковић, главни уредник "Гласа цркве".

В.М.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ПОСМАТРАЧ

20.02.2016 13:55

Како је лијепо видјети православне попове без браде. Прави римокатолици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДВОКАТ

20.02.2016 19:26

НЕ ВРЕЂАЈ УНИЈАТЕ. МОЖЕШ ДА ОДГОВАРАШ ШТО ИСТИНУ КАЖЕШ. ДРЖАВА И ЦРКВА ДАНАС СУ ЈЕДНО!

Name

Лела Марковић

20.02.2016 20:15

Све честитке на одлуци да се промовише и награди православно стваралаштво по узору на великог и Светог владику Николаја, нашег Златоустог! Верујем да многи деле радост због ове одлуке, били они ствараоци или читаоци, јер је ово само један од многих начина којима можемо да се посећамо његових великих дела за Бога и народ, и којима би требало да му се одужимо. Нека нам је бар присутан у домовима и биће пуно. Многи народи немају оволико великих светитеља као српски народ и треба да смо Богу захвални јер нам је дао да будемо на извору истине, а Владикина дела и књижевност су једна од највећих река која се са тог извора излива да напоји наше жедне душе. Богу хвала и доносиоцима ове мудре одлуке!

ОДГОВОРИТЕ