Eparhija šabačka SPC: Laureatu 10.000 evra

Upravni odbor Eparhije šabačke Srpske pravoslavne crkve, kojim je predsedavao episkop Lavrentije, prihvatio je predlog iz Izdavačke kuće "Glas crkve", da ustanove književnu nagradu "Vladika Nikolaj Velimirović", koja će biti dodeljena, već, u ovoj godini, čiji je nagradni fond 10.000 evra, a o dobitniku će odlučivati žiri sastavljen od kompetetnih književnika i književnih kritičara.

Srbija 20.02.2016 | 08:03
Eparhija šabačka SPC: Laureatu 10.000 evra

Cilj je, kako kaže vladika Lavrentije, "da se afirmiše hrišćansko književno stvaralaštvo, koje podrazumeva sve žanrove te umetnosti, od romana, pripovedaka, eseja, novela do drama".

U eparhiji podsećaju da je vladika Nikolaj danas, "najtiražniji i najčitaniji književni stvaralac iz oblasti religije i kulture".

-Želimo da, i na ovaj način, podstaknemo mlade stvaraoce, jer, posle 60 godina od smrti vladike Nikolaja, na žalost,nema značajnijeg stvaraoca iz oblasti hrišćanske književnosti-kaže protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni urednik "Glasa crkve".

V.M.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ПОСМАТРАЧ

20.02.2016 13:55

Како је лијепо видјети православне попове без браде. Прави римокатолици!

ODGOVORITE
Name

АДВОКАТ

20.02.2016 19:26

НЕ ВРЕЂАЈ УНИЈАТЕ. МОЖЕШ ДА ОДГОВАРАШ ШТО ИСТИНУ КАЖЕШ. ДРЖАВА И ЦРКВА ДАНАС СУ ЈЕДНО!

Name

Лела Марковић

20.02.2016 20:15

Све честитке на одлуци да се промовише и награди православно стваралаштво по узору на великог и Светог владику Николаја, нашег Златоустог! Верујем да многи деле радост због ове одлуке, били они ствараоци или читаоци, јер је ово само један од многих начина којима можемо да се посећамо његових великих дела за Бога и народ, и којима би требало да му се одужимо. Нека нам је бар присутан у домовима и биће пуно. Многи народи немају оволико великих светитеља као српски народ и треба да смо Богу захвални јер нам је дао да будемо на извору истине, а Владикина дела и књижевност су једна од највећих река која се са тог извора излива да напоји наше жедне душе. Богу хвала и доносиоцима ове мудре одлуке!

ODGOVORITE