Нова обећања о изградњи болнице

У Скупштини града Источно Сарајево данас је одржан округли сто о теми "Болница Источно Сарајево -
прошлост, садашњост, перспективе", али без икаквог помака у вези са изградњом нове болнице. Влада Републике Српске и даље обећава, али становници овог града обећањима више не вјерују. Питају - да ли су и они дио Републике Српске? Да ли су стварајући Српску заслужили бар основно људско право, право на квалитетну здравствену заштиту?

Република Српска 19.02.2016 | 19:49
Нова обећања о изградњи болнице

Руководство града Источно Сарајево захтијева од Владе Републике Српске да каже да ли ће и када почети изградња нове болнице? Који су рокови изградње и опремања? Колико то кошта и шта су чије обавезе? Међутим, сва ова питања остају без одговора, јер Влада Српске већ дуже вријеме не комуницира са руководством града. "Ако хоћемо да ријешимо овај проблем свих грађана Источног Сарајева, мислим да морамо сјести заједно и донијети одлуку", каже Мирослав Лучић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

Међутим, поруке и обећања о изградњи нове болнице Влада шаље преко страначких канала. "Министар ми је пренио увјеравања да ће због великог интереса јавности и свих становника Источног Сарајева овдје бити изграђена нова болница. Радови ће почети половином ове године", тврди Љубиша Ћосић, предсједник Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево.

Ако и почне градња нове болнице средином године, шта ћемо док болница не буде готова? Да пара има на гомили, а нема их, за завршетак и опремање потребне су године. Шта ће до тада бити са некада Клиничким центром Источно Сарајево, а данас болницом другог степена?

Синдикат болнице тврди да након нове систематизације од болнице неће остати ништа. Од одговорних траже да се изјасне о судбини болнице, њених радника, али и пацијената. "Ако се изјасне да су за концепт који проводи садашњи менаџмент, ми радници се више нећемо бунити. Међутим, сви морају знати да ће наши пацијенти бити препуштени сами себи и да ће им здравствена заштита зависити од тога колико имају пара у џепу да би могли да се лијече у другим установама",истиче доктор Тања Јовичић, предсједник Уније синдиката Болнице Источно Сарајево.

На све оптужбе директор Болнице Горан Тодоровић, кога радници сматрају најодговорнијим за тренутно стање, одговара да се систематизација у Болници Источно Сарајево претворила у политичко питање и поручује да се ни руководство Болнице не мијеша у систематизацију радних мјеста неких других установа.

Грађани Источног Сарајева итекако имају право да знају шта ће бити са Болницом и колико ће их љекара лијечити. Борци поручуку да им је доста празне приче и обећања. "Потрошили сте паре од продаје `Телекома` и `Нафтне индустрије`, а нисте нам направили болницу. Трошите донације и кредите, али за болницу у Источном Сарајеву немате. Владајућа структура у Републици Српској није се коректно понијела према овом дијелу Српске који је створио Републику", каже Жељко Лалић, предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије и додаје: "Знамо ми да треба градити аутопутеве, које по три пута пресвлачите асфалтом. Знамо да нама треба зграда Владе и зграде разних институција, али треба ли мајка која је сахранила три сина да има мјесто гдје се може лијечити?"

Борци истичу да у Републици Српској данас уживају они који су то најмање заслужили, те да томе мора доћи крај. "Спремни смо на радикалне потезе да се изборимо за своја основна права", поручују борци.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар